Με εντολή προς τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής ζήτησε να διεξαχθεί ποινική έρευνα από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ.
Τα διερευνώμενα αδικήματα, σύμφωνα με την ίδια παραγγελία, αφορούν τα εξής: διακεκριμένη φθορά πράγματος που χρησιμοποιείται για κοινό όφελος, κοινώς επικίνδυνη βλάβη (κατά συναυτουργία) από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους και σοβαρή διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας (κατά συναυτουργία).
ΑΠΘ: Τι συνέβη στον χώρο που βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας
Ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικός συντάκτης μίλησε για το τι συνέβη στον υπόγειο χώρο του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας, όπως αποκάλυψαν «Τα Νέα». Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως υπήρξε επίθεση στον πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπόγειο χώρο του πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε από καθηγητές του πανεπιστήμιού και ορισμένοι έχουν καταθέσει ήδη κατά τη διάρκεια της έρευνας, όπως είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.
Αναφέρουν ότι η απουσία προσωπικού ή η δράση των καταληψιών εγκυμονεί κινδύνους καθώς οι κινήσεις τους είναι κάποιες φορές ανεξέλεγκτες σε ευαίσθητους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Έτσι, στην προσπάθειά τους να περάσουν στη Βιολογική Σχολή, καταληψίες μπήκαν σε αυτόν τον χώρο και έσπασαν την πρώτη πόρτα από τις δύο που οδηγούν στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Στη συνέχεια, έσπασαν το λουκέτο, πιστεύοντας πως τους οδηγεί κάπου αλλού. Όταν έφρασαν στον πυρηνικό αντιδραστήρα σταμάτησαν εκεί.
Αυτό φαίνεται να έχει γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Θεσσαλονίκη: Διαψεύδει ο πρύτανης το «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ – «Δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα»
Θρίλερ επικρατεί με την επίθεση κουκουλοφόρων, πριν λίγες ημέρες, στο Εργαστήριο Ατομικής και Πυρηνικής Φυσικής του ΑΠΘ.
Το περιστατικό που φέρεται να σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου φυλάσσεται ένας μικρός υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας και το οποίο φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», σχολίασε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαράλαμπος Φείδας.
Σύμφωνα με όσα είπε στην ιστοσελίδα thestival.gr, πρόκειται για ένα συμβάν που πιθανόν έγινε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Το μόνο που εντοπίστηκε είναι ένα σπασμένο λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο της Σχολής Θετικών Επιστημών, εκεί όπου βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας. Ο κ. Φείδας ξεκαθαρίζει ότι δεν υπήρξε καμία διαρροή ραδιενέργειας και πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς ο συγκεκριμένος πυρηνικός αντιδραστήρας χρησιμοποιείται μόνος για εκπαιδευτικούς λόγους.
«Πρόκειται για έναν υποκρίσιμο πυρηνικό αντιδραστήρα ο οποίος χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς λόγους από το 1974. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ή ανάφλεξης. Υπόκειται σε όλους τους ρυθμιστικούς ελέγχους από την αρμόδια ελληνική και ευρωπαϊκή επιτροπή. Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας φυλάσσεται σε υπόγειο χώρο όπου υπάρχει θωρακισμένη πόρτα και συναγερμός.
Πριν από ενάμιση μήνα βρέθηκε σπασμένο λουκέτο πόρτας που οδηγεί στο υπόγειο. Δεν υπήρξε καμία άλλη παραβίαση. Δεν υπήρξε διαρροή ούτε υπάρχει δυνατότητα διαρροής καθώς χρησιμοποιείται μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί για προληπτικούς λόγους», δήλωσε χαρακτηριστικά, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.
Ο υποκρίσιμος πυρηνικός αντιδραστήρας είναι υπό την εποπτεία του τμήματος Φυσικής του τομέα Πυρηνικής Φυσικής.
Θεσσαλονίκη: Τι είπε ο υπουργός Παιδείας για το «πυρηνικό ριφιφί» στο ΑΠΘ
Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ενημερώθηκε για το περιστατικό από τον ίδιο. «Η εποχή της ανομίας έχει παρέλθει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, λέγοντας ότι όπως του είπε ο πρύτανης το ΑΠΘ, αυτό που συνέβη ήταν μια παραβίαση λουκέτο πόρτας, πριν από αρκετό καιρό. «Ωστόσο αυτό δείχνει ότι χρειάζονται παρεμβάσεις των Αρχών», σημείωσε.
Ειδήσεις σήμερα
Κρήτη: Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση για τον 33χρονο που σκοτώθηκε από έκρηξη φωτοβολίδας
Ατμοσφαιρική ρύπανση: «Πρωταθλήτρια» η Ασία, «θύματα» όλοι μας – Η θέση της Ελλάδας