Η ανακοίνωση τονίζει ότι δεν πρέπει να βρίσκονται σε μονάδες με ευάλωτους ασθενείς όπως είναι οι ΜΕΘ, οι μονάδες νεογνών και όπου υπάρχουν ανσοσοκατασταλμένοι ασθενείς.
Παράλληλα η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει ότι, γενικότερα, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία επιστρέφουν από 1 Ιανουαρίου 2023 με δύο rapid test την εβδομάδα, μάσκες υψηλής προστασίας και με εργασία σε τομείς όπου δεν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες ασθενών επιστρέφουν την 1η Ιανουαρίου 2023.
Η εισήγηση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη (21/12) για το θέμα, περιλαμβάνει ακόμα τους τομείς στους οποίους δεν θα πρέπει να τοποθετούνται οι ανεμβολίαστοι γιατροί: Μονάδες εντατικής φροντίδας, μονάδες νεογνών και κλινικές – τμήματα με ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή εισηγείται, γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι της covid-19, να επιστρέψουν με δύο rapid tests την εβδομάδα, τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους, και μάσκα υψηλής προστασίας. Υπογραμμίζεται ότι τα test θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που θα διασφαλίζεται η αυξημένη αξιοπιστία τους, και επιπλέον οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να επιτηρούνται για την τήρηση των μέτρων.
Η απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
Προηγήθηκε η απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Με αυτή κρίθηκε ότι, η παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι μη νόμιμη λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η ΠΟΕΔΗΝ, που ζητούσε να ακυρωθεί η από 14.4.2022 απόφαση του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη.
Η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ήταν το… κλειδί, για να επανέλθουν στις εργασίες τους, όσοι από τους εργαζόμενους το επιθυμούν αφού φυσικά υποβάλλουν σχετική αίτηση.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, η απόφαση του ΣτΕ αφορά 7.000 υγειονομικούς, στους οποίους περιλαμβάνονται όσοι είναι ανεμβολίαστοι και όσοι επανήλθαν για ένα διάστημα με πιστοποιητικό νόσησης.
Ικανοποίηση στην ΠΟΕΔΗΝ
Ικανοποιημένοι δηλώνουν στην ΠΟΕΔΗΝ μετά την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών.
«Επικράτησε η μετριοφροσύνη και η λογική», αναφέρει ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών
Είμαστε ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι που το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει την ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ και 1/1/2023 επιστρέφουν οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι.
Σήμερα ολοκληρώθηκαν οι θετικές εισηγήσεις επιστροφής από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων και για τους γιατρούς συναδέλφους σε αναστολή.
Χαιρόμαστε που σεβάστηκαν και εκτελούν την απόφαση του ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ που εξεδόθη κατόπιν προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ.
Καλούμε το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ να ενημερώσει άμεσα τις διοικήσεις των νοσοκομείων, προκειμένου να συμπεριλάβουν στα προγράμματα εργασίας από 1/1/2023 και τους συναδέλφους που βρίσκονται σε αναστολή.
Θα είναι ανακούφιση για τους υγειονομικούς που εργάζονται και για το σύστημα.
Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών δεν εμπεριέχει το παραμικρό υγειονομικό ρίσκο.
Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τους ασθενείς τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Υπάρχει η εκκρεμότητα ακόμη με τους μισθούς οι οποίοι με βάσει την απόφαση του ΣτΕ πρέπει να χορηγηθούν από 14/4/2022.
Επικράτησε η μετριοφροσύνη και η λογική.
Ειδήσεις σήμερα
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Αριστεροί του χαβιαριού και φιλελεύθεροι πολυτελείας κάνουν εύκολη κριτική
Ληστεία Rolex: Βρέθηκε η μία μηχανή των δραστών που άρπαξαν 23 ρολόγια 300.000 ευρώ
Qatar gate: Άρχισε να «κελαηδάει» ο Παντσέρι – Ποιους «δίνει» για τις μίζες