Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όμως, οι αναμονές στις λίστες χειρουργείων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο με την πανδημία του κορονοϊού διογκώθηκε.
«Τα νοσοκομεία δυόμιση χρόνια τώρα μετατράπηκαν σε μονοθεματικά, οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε ΜΕΘ, σταμάτησαν τα τακτικά χειρουργεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα με υπουργικές αποφάσεις. Ακόμη και σήμερα που έχουμε ύφεση της πανδημίας νοσηλεύονται 1.000 ασθενείς με κορονοϊό στα νοσοκομεία για τα οποία απασχολείται προσωπικό και δεσμεύονται χώροι. Ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειώσει περαιτέρω τη λειτουργία των χειρουργικών τομέων. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι ασθενής που βρίσκεται στη λίστα αναμονής για το χειμώνα θα μπορέσει τελικά να χειρουργηθεί;», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
«Το 50% των χειρουργικών αιθουσών δεν λειτουργεί σήμερα λόγω έλλειψης ιατρών κυρίως αναισθησιολόγων και λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Οι χειρουργικές αίθουσες για να λειτουργήσουν θέλουν και νοσηλευτικό προσωπικό που δεν υπάρχει διαθέσιμο. Μην το παραβλέπουμε αυτό». Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, υπάρχουν άσθενείς στις λίστες αναμονής που έχουν εγγραφεί πριν τρία χρόνια για χειρουργείο και κανείς δεν ήρθε σε επαφή μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην ξέρει και κανείς εάν οι άνθρωποι συνεχίζουν και σήμερα να έχουν ανάγκη χειρουργείου.
Εκτός από το Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου το θέμα της έλλειψης αναισθησιολόγων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, ο κ. Γιαννάκος δίνει παραδείγματα και από άλλα νοσοκομεία:
Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης υπηρετούν οκτώ αναισθησιολόγοι σε 27 οργανικές θέσεις, ενώ το παιδιατρικό νοσοκομείο «Καραμανδάνειο» στην Πάτρα Ουσιαστικά καλύπτεται με μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία της περιοχής. Στο Νοσοκομείο Σαντορίνης υπήρχε ένας αναισθησιολόγος 72 ετών μόνος του δύο χρόνια και προ ημερών παραιτήθηκε.
«Οι αναισθησιολόγοι παραιτούνται από τα νοσοκομεία ή δεν συμμετέχουν σε προκηρύξεις επειδή βρίσκουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Προκηρύξεις γιατρών γίνονται αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Οι μισθοί των υγειονομικών είναι εξευτελιστικοί. Χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 12 χρόνια και την σκρίβεια στα ύψη», επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος.
Βεντέτα στο Ηράκλειο: Ελεύθερη με τον όρο να μην πλησιάζει τον Στέφανο Κοκολογιάννη η 80χρονη
Και παθολόγοι
Η έλλειψη αναισθησιολόγων είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του ΕΣΥ στη μετα-πανδημική εποχή. Ελλείψεις, όμως, το ταλανίζουν και σε άλλους τομείς. Από επίσκεψη της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Πύργου διαπιστώθηκε ότι και τα δύο είναι με έναν παθολόγο και έναν πνευμονολόγο, ενώ η «συνάντηση» κορονοϊού και γρίπης είναι κοντά καθώς και άλλων λοιμώξεων του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχει προκηρύξει πέντε θέσεις μόνιμων παθολόγων αλλά δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρουν. «Γιατί να μείνουν ή να έρθουν οι γιατροί στο ΕΣΥ αφού βγάζουν πολλαπλάσια ως ιδιώτες;», διερωτάται ο κ. Γιαννάκος.
Αύριο το μεσημέρι, οι παθολόγοι του νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τα προβλήματα των παθολογικών κλινικών ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. «Δεν επαρκούμε πια ούτε για να καλύψουμε στο ελάχιστο το πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης. Για το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα δεν υπάρχει ειδικευόμενος ιατρός να εφημερεύσει καθώς όλοι έχουν φτάσει στο πλαφόν τους. Η κατάσταση βέβαια δεν δημιουργήθηκε εν μια νυκτί. Μήνες ολόκληρους βλέπουμε την ειδικότητα της Παθολογίας να ρημάζει στο νοσοκομείο μας. Οι παθολογικές κλινικές παλεύουν να κρατηθούν όρθιες βασισμένες στο φιλότιμο μας και τα εξαντλητικά ωράρια τα οποία κάνουμε. Ρεπό ούτε για δείγμα, χρωστούμενες άδειες από ετών, πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους νέους ιατρούς ανύπαρκτο, καθημερινή υπερεργασία, ενώ το αίσχος των ράντζων καλά κρατεί», αναφέρουν σε κείμενό τους προς το υπουργείο Υγείας, την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών.
Ειδήσεις σήμερα
Σήφης Βαλυράκης: Η «Οδύσσεια» του μάρτυρα που «άνοιξε» ξανά τον φάκελο – Τι καταγγέλλει
Προσωπικός γιατρός: 31 απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα