Οι εγγραφές των πολιτών είναι σε εξέλιξη από την 1η Αυγούστου και με τρεις απλούς τρόπους μπορούν να επιλέξουν προσωπικό γιατρό. Σε αυτήν τη φάση και ενώ προχωρά η ενσωμάτωση στο σύστημα τόσο γιατρών όσο και πολιτών, οργανώνεται το επόμενο στάδιο. Από την 1η Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού στους προσωπικούς γιατρούς. Το πρώτο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό, θα έχει διάρκεια μισής ώρας και σε αυτό ο κάθε γιατρός θα συμπληρώσει τον φάκελο υγείας κάθε ασθενούς. Επίσης, θα συνταγογραφήσει ένα «πακέτο» προληπτικών εξετάσεων, ώστε να εκτιμηθούν βασικοί δείκτες και να αποκτήσει μια καλή εικόνα της κατάστασης υγείας των πολιτών της ευθύνης του.
Οι προληπτικές εξετάσεις που θα δοθούν στο πρώτο ραντεβού θα αφορούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πλήρη λιπιδαιμικό έλεγχο. Θα εκτιμηθούν τιμές όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, επιτρέποντας έτσι να προληφθούν νοσήματα που σχετίζονται με αυτά, καθώς και να αξιολογηθεί πιθανόν αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος. Οι μη μεταδοτικές ασθένειες, άλλωστε, αποτελούν… αόρατο εχθρό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για αυτές εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσα στην εβδομάδα. Ο ΠΟΥ κάλεσε όλες τις χώρες να λάβουν δράση για τις μη μεταδοτικές ασθένειες, που ευθύνονται για τα 3/4 των θανάτων παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα στον κόσμο κάποιος κάτω των 70 ετών πεθαίνει από μη μεταδοτική ασθένεια (καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα κ.λπ.).
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, που έχουν αναλάβει εξαρχής τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, μαζί με όλο το επιτελείο του υπουργείου Υγείας πραγματοποιούν συνεχώς διορθωτικές κινήσεις. Με δεδομένο ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το υπουργείο Υγείας επιθυμεί την επάρκεια γιατρών πριν ξεκινήσουν οι… συνέπειες προς τους πολίτες λόγω μη εγγραφής, αποφασίστηκε η αναστολή της επιβολής αυξημένης συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις έως την 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή θα αυξανόταν κατά 10% από την 1η Οκτωβρίου, ωστόσο η ημερομηνία αυτή μετατέθηκε για αργότερα προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι γιατροί και οι πολίτες να βρουν γιατρό της επιλογής τους.
Το συγκρατημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των γιατρών, ειδικά στην περιοχή της Αττικής, είναι μέχρι τώρα το βασικό σημείο προβληματισμού. Συνολικά σε όλη τη χώρα πρόθεση συμμετοχής έχουν δηλώσει περισσότεροι από 3.200 γιατροί, οι 2.200 από τους οποίους είναι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ. Ειδικά στην Αττική υπάρχει μια δυσκολία εύρεσης προσωπικού γιατρού, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα δύναμη των γιατρών να φτάνει για να καλυφθεί το 55% του πληθυσμού. Στην υπόλοιπη χώρα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 75%.
Τις επόμενες ημέρες, όμως, αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις και να μπορούν να επιλεγούν ως προσωπικοί, γιατροί επιπλέον δέκα ειδικοτήτων, άμεσα συνδεδεμένων με χρονίως πάσχοντες, εξυπηρετώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες Υγείας. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να φέρει περισσότερους γιατρούς στο σύστημα και να «ξεμπλοκάρει» περιοχές που αντιμετωπίζουν σήμερα μια δυσκολία και κατά βάση την Αττική.
Προσωπικός γιατρός: 30+1 ερωτήσεις και απαντήσεις
- Γιατί να γραφτώ σε προσωπικό γιατρό;
Ο προσωπικός γιατρός αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα Υγείας, λειτουργώντας ως «πύλη εισόδου» για την πρόσβαση των εγγεγραμμένων πολιτών στις δομές και τις υπηρεσίες Υγείας. Συμβουλεύει τον πολίτη, τον καθοδηγεί και είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορεί να μιλά για όποιο θέμα υγείας τον απασχολεί.
- Είναι δωρεάν οι επισκέψεις και η συνταγογράφηση στον προσωπικό γιατρό;
Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού είναι μια δωρεάν παροχή σε όλους τους πολίτες. Τόσο για τις επισκέψεις όσο και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να πληρώνουν.
- Ποιοι γιατροί είναι προσωπικοί;
Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι: α) ο γιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤΟΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α’ 38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί), γ) ο γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες γιατροί.
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε γιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημόσιου τομέα. Δεν δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής ιδιωτών γιατρών χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
- Τι θα προσφέρει στον πολίτη ο προσωπικός γιατρός;
Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει είναι:
α) Διαχείριση χρόνιων νοσημάτων, συντονισμός και διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς, καθώς και με τα νοσοκομεία αναφοράς.
β) Υποστήριξη, προσανατολισμός και υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα Υγείας.
γ) Εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση των προγραμμάτων εμβολιασμού.
δ) Κατεύθυνση των ασθενών σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικών ελέγχων.
ε) Δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.
- Τι ειδικότητας είναι ο προσωπικός γιατρός;
Μέχρι τώρα ως προσωπικοί γιατροί ορίζονταν ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Εχει υπογραφεί, όμως, απόφαση σύμφωνα με την οποία εντάσσονται και γιατροί άλλων ειδικοτήτων με βασική εκπαίδευση Παθολογία. Συγκεκριμένα: α) Αιματολογίας, β) Γαστρεντερολογίας, γ) Ενδοκρινολογίας-Διαβητολογίας, δ) Καρδιολογίας, ε) Νευρολογίας, στ) Νεφρολογίας, ζ) Ρευματολογίας, η) Παθολογικής Ογκολογίας, θ) Πνευμονολογίας-Φυματιολογίας και ι) Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, οι οποίοι ασκούν ελευθέριο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο. Οι συμβάσεις αυτών θα υπογράφουν τις επόμενες ημέρες και θα προστεθούν περισσότεροι γιατροί στο σύστημα.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
- Ποιοι πρέπει να γραφτούν σε προσωπικό γιατρό;
Ολοι οι πολίτες που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, εξαιρούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις μη ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ πολιτών, όπως είναι οι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ.
- Πώς γίνεται η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό;
Ο πολίτης πλέον θα εγγράφεται με ελεύθερη επιλογή σε προσωπικό γιατρό με 3 διαφορετικούς τρόπους:
- Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
- Αυτοπροσώπως σε δομή Υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
- Στο φαρμακείο της γειτονιάς του, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και, προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
- Μπορώ να επιλέξω προσωπικό γιατρό μόνο στην περιοχή κατοικίας μου;
Η επιλογή γιατρού δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό. Το πρώτο διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας καταγράφονται τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται σε ορισμένες περιπτώσεις η επιλογή γιατρού από άλλο δήμο. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, όμως, οι πολίτες θα μπορούν να επιλέγουν προσωπικό γιατρό και από άλλες περιοχές.
- Οι ανασφάλιστοι πολίτες μπορούν να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό;
Ναι. Οι ανασφάλιστοι πολίτες εγγράφονται στις δημόσιες δομές για τον προσωπικό γιατρό και όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές σε ιδιώτη γιατρό.
- Πότε πρέπει να γραφτώ στον προσωπικό γιατρό;
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας και από την 1η Σεπτεμβρίου για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο. Από την 1η Δεκεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το σύστημα αντικινήτρων που προβλέπει αυξήσεις στη συμμετοχή των φαρμάκων. Επομένως, έως τότε πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί η εγγραφή.
- Εάν πάω στο φαρμακείο για εγγραφή, πρέπει να πληρώσω;
Οχι. Η παροχή είναι δωρεάν.
- Είμαι ήδη εγγεγραμμένος σε οικογενειακό γιατρό. Πρέπει να κάνω κάτι επιπλέον;
Οι πολίτες οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό λογίζονται ως εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό και δεν απαιτείται να προβούν σε άλλη ενέργεια, εκτός και εάν επιθυμούν να αλλάξουν γιατρό που έχουν τη δυνατότητα.
- Μια οικογένεια μπορεί να έχει έναν προσωπικό γιατρό για όλα τα μέλη της;
Ο κάθε πολίτης μπορεί να είναι εγγεγραμμένος σε έναν γιατρό. Δηλαδή, κάθε μέλος της οικογένειας πρέπει να έχει τον δικό του γιατρό. Φυσικά, μπορεί να είναι το ίδιο πρόσωπο.
- Γράφτηκα σε έναν γιατρό που βρήκα τώρα στο σύστημα. Εάν στη συνέχεια γίνει προσωπικός γιατρός και ο γιατρός που με παρακολουθεί για το νόσημά μου, μπορώ να αλλάξω;
Υπάρχει η δυνατότητα μετεγγραφής σε άλλο προσωπικό γιατρό μία φορά ανά έτος, το οποίο ξεκινά από την ημερομηνία εγγραφής του πολίτη. Σε περίπτωση αλλαγής Διοικητικής Περιφέρειας εντός του έτους ο πολίτης έχει το δικαίωμα μίας επιπλέον μετεγγραφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό το πρώτο διάστημα το σύστημα είναι περισσότερο… ελαστικό και επιτρέπει αλλαγές γιατρών από τους πολίτες.
ΠΩΣ ΚΛΕΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
- Γράφτηκα στον προσωπικό γιατρό. Πρέπει να κλείσω ραντεβού;
Με την εγγραφή στον προσωπικό γιατρό ο κάθε πολίτης αποκτά τον προσωπικό του σύμβουλο Υγείας. Μετά την εγγραφή, είναι απαραίτητο ένα ραντεβού για τη γνωριμία και την ενημέρωση του ατομικού φακέλου υγείας από τον γιατρό.
- Δεν έχω προβλήματα υγείας. Πρέπει να κλείσω ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό;
Το ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό είναι σημαντικό για την ενημέρωση του ιατρικού φακέλου, ώστε να αποκτήσει ο ίδιος την πρώτη εικόνα της κατάστασης υγείας των πολιτών, ανεξαρτήτως ηλικίας αλλά και προβλημάτων υγείας.
- Πότε ξεκινούν τα ραντεβού;
Το σύστημα των ραντεβού για τον προσωπικό γιατρό θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Οκτωβρίου. Θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε να υπάρχει έλεγχος των ραντεβού που δέχεται ο κάθε γιατρός.
- Πόσο διαρκεί το ραντεβού;
Το πρώτο ραντεβού θα διαρκέσει 30 λεπτά, καθώς χρειάζεται να ενημερωθεί ο φάκελος υγείας. Τα επόμενα θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών.
- Κάθε πότε πρέπει να κλείνω ραντεβού στον προσωπικό γιατρό;
Δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένος χρόνος επίσκεψης στον προσωπικό γιατρό. Οι επισκέψεις πραγματοποιούνται ανάλογα με τις ιατρικές ανάγκες κάθε πολίτη. Εάν δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα υγείας, ο ίδιος ο προσωπικός γιατρός θα ορίσει τη συχνότητα επίσκεψης από τον πολίτη για έλεγχο και πρόληψη.
- Εχω ήδη προγραμματισμένο ραντεβού σε συμβεβλημένο οικογενειακό γιατρό από το προηγούμενο σύστημα. Ακυρώνεται;
Τυχόν προγραμματισμένα ραντεβού των πολιτών σε συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς που είναι πλέον ενταγμένοι στον θεσμό του προσωπικού γιατρού παραμένουν ως έχουν.
Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
- Παίρνω εδώ και χρόνια φαρμακευτική αγωγή για συγκεκριμένη πάθηση. Μπορεί να μου γράφει τα φάρμακά μου ο προσωπικός γιατρός;
Ναι. Η συνταγογράφηση είναι μέσα στις αρμοδιότητες του προσωπικού γιατρού. Οταν ο πολίτης λαμβάνει συγκεκριμένη χρόνια αγωγή, τις συνταγές του μπορεί να τις γράφει ο προσωπικός γιατρός.
- Μέχρι τώρα μου γράφει τα φάρμακά μου ο γιατρός που με φροντίζει για την πάθησή μου. Για παράδειγμα, ο καρδιολόγος μου. Θα μπορεί να συνεχίσει να μου τα γράφει;
Ναι. Κατ’ αρχάς, μπορείτε να γραφτείτε στον γιατρό που σας παρακολουθεί χρόνια, εφόσον θελήσει να συμμετάσχει. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να συνεχίσει να γράφει τα φάρμακα, εφόσον το επιθυμεί ο πολίτης. Είναι σημαντικό να διευκρινιστούν τα εξής: Πρέπει να υπάρχει εγγραφή του πολίτη σε κάποιον προσωπικό γιατρό. Διαφορετικά, θα επωμιστεί αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Επιπλέον, η συνταγογράφηση φαρμάκων στον άλλο γιατρό, εάν είναι ιδιώτης, θα έχει ένα κόστος, ενώ οι υπηρεσίες στον προσωπικό γιατρό είναι εντελώς δωρεάν.
23. Στο πρώτο μου ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό, θα μου δώσει να κάνω εξετάσεις; Τι εξετάσεις;
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στο πρώτο ραντεβού ο προσωπικός γιατρός θα δώσει μια σειρά προληπτικών εξετάσεων. Οι εξετάσεις αυτές, πέρα από τις γενικές (αίματος, ούρων), θα περιλαμβάνουν ένα «πακέτο» για λιπιδαιμικό έλεγχο, που εκτιμά τυχόν αυξημένα λιπίδια στο αίμα, τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, έλεγχο για σάκχαρο, «καλή» και «κακή» χοληστερόλη, τριγλυκερίδια κ.λπ.
- Οι εξετάσεις αυτές θα γίνουν δωρεάν;
Ναι, θα συνταγογραφηθούν από τον προσωπικό γιατρό και θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.
- Είναι η περίοδος που πηγαίνω στους γιατρούς για ετήσιο check up. Πρέπει πρώτα να περάσω από τον προσωπικό γιατρό για να μου γράψει εξετάσεις και μετά να τις δουν οι γιατροί, όπως για παράδειγμα ο γυναικολόγος μου;
Εάν οι γιατροί παρακολούθησης είναι ιδιώτες, επ’ αμοιβή, ο πολίτης μπορεί να πάει ελεύθερα και να πληρώσει όποτε θέλει χωρίς να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό. Σε αυτήν τη φάση, άλλωστε, μπορεί να κινείται ελεύθερα και σε γιατρούς του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται το «πέρασμα» από τον προσωπικό γιατρό. Ο κάθε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα χωρίς να δεσμεύεται από κάτι. Εάν, όμως, δεν υπάρχει εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό γιατρό, ο πολίτης θα επωμίζεται αυξημένη συμμετοχή κατά 10% σε φάρμακα και εξετάσεις, από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντικινήτρων. Αργότερα, η συμμετοχή θα αυξηθεί κατά 20%.
- Με παρακολουθεί συγκεκριμένος γιατρός για ένα πρόβλημα υγείας που έχω, για παράδειγμα διαβήτη. Θα τον αντικαταστήσει ο προσωπικός γιατρός;
Οχι. Κατ’ αρχάς, έχει δοθεί η δυνατότητα σε αρκετές ιατρικές ειδικότητες να γίνουν προσωπικοί γιατροί, εξυπηρετώντας, έτσι, τους χρονίως πάσχοντες.
Εάν ένας γιατρός που παρακολουθεί στενά έναν πολίτη δεν ενταχθεί και είναι ιδιώτης, χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, και ο πολίτης πηγαίνει με αμοιβή, θα συνεχίσει όπως σήμερα χωρίς να χρειάζεται να σκεφτεί κάτι σε σχέση με τον προσωπικό γιατρό.
Εάν ο έως σήμερα γιατρός που παρακολουθεί έναν χρόνιο ασθενή είναι του Δημοσίου (ή έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ) και δεν ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, σε δεύτερο χρόνο θα υπάρχει παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό. Ηδη, όμως, ο νομοθέτης έχει προβλέψει παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ 12 μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό γιατρό.
- Θα παίρνω παραπεμπτικό από τον προσωπικό γιατρό για άλλους γιατρούς;
Σε αυτήν τη φάση, όχι. Ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα επίσκεψης σε όποιον γιατρό του Δημοσίου επιθυμεί χωρίς παραπεμπτικό. Σε ιδιώτες γιατρούς (με πληρωμή), έτσι και αλλιώς, έχει πρόσβαση όποτε το επιθυμεί.
- Πότε θα ξεκινήσουν οι παραπομπές σε άλλους γιατρούς και σε ποιες περιπτώσεις θα ισχύει;
Το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο του 2023 και θα ισχύει για τους γιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών Υγείας. Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα παραπομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό γιατρό, θα έχει τις συνέπειες αύξησης της συμμετοχής του σε φάρμακα και εξετάσεις.
- Αντιμετωπίζω έναν πόνο. Θα με δει ο προσωπικός γιατρός ή ειδικός γιατρός ανάλογα με το σημείο του πόνου; Ποιος θα μου γράψει φάρμακα εάν χρειαστώ;
Μπορείτε να συμβουλευτείτε τον προσωπικό γιατρό που θα σας κατευθύνει, ανάλογα με τη φύση του πόνου, σε τι γιατρό να πάτε, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι απαιτείται ειδικός γιατρός. Την αγωγή μπορεί να τη γράψει ο γιατρός που θα σας εξετάσει. Προϋπόθεση, όμως, για να μην έχετε αυξημένη συμμετοχή είναι να υπάρχει εγγραφή σε προσωπικό γιατρό. Σε κάθε περίπτωση, σε αυτήν τη φάση μπορείτε να επισκεφθείτε ελεύθερα όποιον γιατρό επιθυμείτε, χωρίς να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τον προσωπικό γιατρό.
- Αντιμετωπίζω έναν οξύ πόνο. Μπορώ να πάω σε εφημερεύον νοσοκομείο να με δουν;
Ναι, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε με την εφαρμογή του συστήματος παραπομπών. Τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούνται όπως και σήμερα.
ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΡΑΦΤΩ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ
- Εάν δεν γραφτώ σε προσωπικό γιατρό, θα πληρώσω πρόστιμο;
Θα υπάρξουν επιπτώσεις, με αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό αναστέλλεται μέχρι την 01.12.22, οπότε και θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στον θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών. Βάσει του νόμου που έχει ψηφιστεί, θα υπάρξει διαβάθμιση στην αύξηση της συμμετοχής. Θα ξεκινήσει με επιπλέον 10% του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής των πολιτών και στη συνέχεια η αύξηση θα είναι 20%. Μένει να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες εφαρμογής του μέτρου.
Προσωπικός γιατρός: Οι υποχρεώσεις των γιατρών
Είναι υποχρέωση όλων των προσωπικών γιατρών να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους πολίτες για να συμπληρώσουν τον ιατρικό τους φάκελο, ακόμη και σε περίπτωση που δεν προσέλθουν για ραντεβού. Κάθε προσωπικός γιατρός πρέπει να ορίσει το πρόγραμμα των ραντεβού του, σύμφωνα με τον αριθμό του εγγεγραμμένου πληθυσμού που έχει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Στο τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να γίνει έλεγχος για τυχόν μεταβολή στον αριθμό των εγγεγραμμένων του συγκεκριμένου προσωπικού γιατρού. Ο προγραμματισμός των ραντεβού από τους γιατρούς θα πρέπει να γίνεται στο τέλος κάθε μήνα και για τους δύο επόμενους για κάθε προσωπικό γιατρό.
Την ίδια στιγμή, δίνεται η δυνατότητα στους προσωπικούς γιατρούς να αυξήσουν τους εγγεγραμμένους σε αυτούς πολίτες. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί μπορούν, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο personaldoctors.eopyy.gov.gr, να υποβάλουν νέα υπεύθυνη δήλωση για την αύξηση του ορίου εγγεγραμμένου πληθυσμού.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
- 4 εκατομμύρια και πλέον εγγεγραμμένοι πολίτες
- 200 και πλέον ενεργοί γιατροί στο σύστημα
- 10 νέες ειδικότητες γιατρών προστίθενται τις επόμενες ημέρες
- 1/10 ξεκινούν τα ραντεβού στους προσωπικούς γιατρούς
- 1/12 λήγει η αναστολή επιβολής αυξημένης συμμετοχής για μη εγγραφή σε προσωπικό γιατρό
- 000 πολίτες το όριο για κάθε προσωπικό γιατρό
- 10% η αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος αντικινήτρων
- 20% η αύξηση της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις σε δεύτερο χρόνο
- 20 – 25 ευρώ η «κατά κεφαλήν» αμοιβή κάθε προσωπικού γιατρού του Δημοσίου
- 20 – 45 ευρώ η «κατά κεφαλήν» αμοιβή κάθε ιδιώτη, συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ, προσωπικού γιατρού