«Αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Μπορεί να συνοδεύσει πλατό τυριών και να είναι μία ιδανική επιλογή για τοστ», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο επικεφαλής του εκπαιδευτικού αγροκτήματος, δρ Θεόδωρος Καλλίτσης. «Στόχος μας στη Σχολή είναι να ερευνούμε, να καινοτομούμε, να παράγουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, σκεφτήκαμε να υλοποιήσουμε τις γνώσεις και τις δυνατότητές μας, λανσάροντας ένα ιδιαίτερο τυρί, το οποίο εμπεριέχει και σοκολάτα», τόνισε. Εξήγησε ότι βάση του νέου προϊόντος είναι το ημίσκληρο τυρί της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο γάλα του Ιδρύματος, αλάτι, πυτιά και καλλιέργεια. Το άριστης ποιότητας ημίσκληρο τυρί είναι τετράμηνης ωρίμανσης και συσκευάζεται εξ ολοκλήρου στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος της Σχολής και διατίθεται στην αγορά από το 2017.
«Στην παρασκευαστική διαδικασία αυτού του εξαιρετικής ποιότητας ημίσκληρου τυριού, προσθέσαμε φυσική σοκολάτα, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ετσι, μέσα από ειδική επεξεργασία -προκειμένου να μη “χαθεί” η σοκολάτα στο τυρί- μετατρέψαμε τη γεύση του προς το ηπιότερο και υπόγλυκο. Το τυρί με σοκολάτα παραμένει πλούσιο σε πρωτεΐνες και ασβέστιο και οι πρώτες εντυπώσεις από όσους το δοκίμασαν είναι θετικές», είπε.
Η εικόνα του τυριού με σοκολάτα παραπέμπει σε… μαρμάρινο μωσαϊκό, καθώς χάρη στην ειδική επεξεργασία, η σοκολάτα δεν διαλύεται στο τυρί αλλά συγκροτεί «νεύρα» ή «νερά», μετατρέποντάς το (και) σε μία οπτική απόλαυση. «Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ήταν διστακτικοί όταν κλήθηκαν να το δοκιμάσουν. Ομως, μετά άλλαξαν γνώμη. Το τυρί δεν επισκιάζει γευστικά τη σοκολάτα. Ούτε και το αντίθετο. Τρως ένα κλασικό ημίσκληρο τυρί και στο τέλος απολαμβάνεις μία εσάνς αρώματος και γεύσης σοκολάτας. Είναι πολλή ιδιαίτερη η ισορροπία», κατέληξε.
Σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία: «Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε σπίτια ή δημόσια κτίρια», λέει ο δήμαρχος Θέρμου
Προς το παρόν, δεν διατίθεται προς πώληση, αν και στις προθέσεις των υπευθύνων είναι η τοποθέτησή του στο κατάστημα πώλησης προϊόντων της Σχολής που λειτουργεί στο campus. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχεδιαζόμενη πώληση του τυριού με σοκολάτα θα ενισχύσει το πρόγραμμα υποτροφιών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και του Perrotis College, όπως άλλωστε συμβαίνει με τις πωλήσεις όλων των προϊόντων του Ιδρύματος.
Η Σχολή έχει κατακτήσει ηγετική θέση στα θέματα της έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης νέων προϊόντων, βάζοντας τη σφραγίδα της στην ελληνική διατροφή. Αλλωστε, στις εγκαταστάσεις της έγινε η πρώτη παστερίωση γάλακτος στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ενώ το 1997 συνέστησε στο ελληνικό κοινό τα αβγά Ω3, τα οποία έκτοτε μονοπωλούν την αγορά.