Γαλήνη
Στην πραγματικότητα, κανείς δεν γνωρίζει το πόσες φορές έχει επισκεφθεί το «Περιβόλι της Παναγίας». Αυτό που λέγεται, όμως, είναι ότι εκεί έβρισκε τη γαλήνη. Λίγο η παρθένα φύση, λίγο η αρχιτεκτονική των μονών και οι λεπτεπίλεπτες φιγούρες των καλογέρων τον «μάγεψαν» από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και όντας φιλότεχνος, τις εικόνες αυτές έχει αποτυπώσει σε ακουαρέλες, ενώ, όπως έχει ο ίδιος δηλώσει, στη Σχολή Παραδοσιακών Τεχνών στη Μεγάλη Βρετανία έχει δημιουργήσει πρόγραμμα όπου διδάσκεται στους φοιτητές η τέχνη της αγιογραφίας.
Σαν να «ήθελε να ξεφύγει από το πρωτόκολλο», μακριά από πολυτέλειες, ο «γαλαζοαίματος» Κάρολος επιθυμούσε να μυηθεί στα μυστικά της μοναστικής ζωής.
Αλλωστε, η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πατέρας του, Φίλιππος, γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική αυλή από γονείς ορθόδοξους και ασπάστηκε το αγγλικανικό δόγμα για να μπορέσει να παντρευτεί τη βασίλισσα Ελισάβετ. Η γιαγιά του Καρόλου, η πριγκίπισσα Αλίκη, προς το τέλος της ζωής της έγινε καλόγρια και ίδρυσε δικό της μοναστικό τάγμα στην Τήνο και την Αττική. Ο ίδιος ο Κάρολος φέρεται να έχει εγκαταστήσει βυζαντινές εικόνες στο παρεκκλήσιο του Χάιγκροουβ, όπου πηγαίνει για να προσευχηθεί και να αυτοσυγκεντρωθεί. Σε όλες του τις επισκέψεις στον Αθω ο Κάρολος άφηνε τις καλύτερες εντυπώσεις. Αν και σπάνια παρακολουθούσε τις Θείες Λειτουργίες, προσπαθούσε να προσαρμοστεί με το ωράριο των μοναχών, γοητευμένος από την ιερή κληρονομιά του τόπου, την ιστορία και την παράδοση των μοναστηριών, αλλά και από την απλότητα της μοναστικής ζωής.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά τη μοναστική Πολιτεία, ιδρύοντας τον Σύλλογο Φίλων του Αγίου Ορους στο Λονδίνο, του οποίου είναι μέλος.
«Πνευματικό καταφύγιο»
Η Αθωνική Πολιτεία για τον σημερινό βασιλιά, η στέψη του οποίου θα γίνει τον προσεχή Μάιο, ήταν και είναι ένα «πνευματικό καταφύγιο». Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως είχε αναπτύξει δεσμούς με τις Μονές Βατοπαιδίου, Χιλανδαρίου (σερβικό µοναστήρι) και Ξενοφώντος.
Στη Μονή Βατοπαιδίου, βρέθηκε μετά τον τραγικό θάνατο της συζύγου του, πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο Παρίσι. Εκεί, τον «τράβηξε» η θέα από τις απλωταριές (μπαλκόνια). Μάλιστα, φέρεται να έμενε σε ένα κελί 30 τ.μ., απολάμβανε τον περίπατό του στα μονοπάτια, ενώ γοητευμένος ζωγράφιζε τοπία. Οπως λένε Αγιορείτες μοναχοί, ο Κάρολος είχε φιλικές σχέσεις με τον ηγούμενο Εφραίμ, ενώ χρηματοδότησε την αναστήλωση του Ναού του Αγίου Ευδοκίµου, που βρίσκεται στην είσοδο της Μονής Βατοπαιδίου.
Στη Μονή Χιλανδαρίου (σερβικό μοναστήρι που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του Αγίου Ορους και είναι τέταρτο στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών) βρέθηκε το 2003, έναν χρόνο πριν από την καταστροφική πυρκαγιά που προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στη μονή. Ο σημερινός βασιλιάς διέθεσε 650.000 αγγλικές λίρες για την αναστήλωση της σερβικής μονής, διοργανώνοντας λίγο αργότερα φιλανθρωπική δεξίωση αφιερωμένη στην ανοικοδόμησή της. Μάλιστα, έστειλε μια προσωπική επιστολή συμπαράστασης στην αδελφότητα του μοναστηριού δηλώνοντας ότι όποιος έχει αίσθηση ομορφιάς δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από την καταστροφή.
Χτισμένη πάνω στη θάλασσα, η Μονή Ξενοφώντος έγινε τόπος προσκυνήματος για τον Κάρολο. Εκεί, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, μάθαινε τα μυστικά της ζωγραφικής από τον αγιογράφο, ιερομόναχο Λουκά, ο οποίος αγιογράφησε τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν.
«Αυτό που πολλοί αγνοούν είναι ότι η Ορθοδοξία είναι ιστορικά άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βασιλική οικογένεια του Ηνωμένου Βασιλείου», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Guardian» ο μακαριστός μητροπολίτης Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Γρηγόριος, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με τον Κάρολο.