Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Ο αδελφός της που ζει στην Ελλάδα, ήταν η αφορμή να έρθει στη χώρα μας. «Το μόνο που ήθελα ήταν να φύγω. Δεν έχω φοβηθεί περισσότερο στη ζωή μου» λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής μέσω της φίλης της, Αρίνα, πρόσφυγας και αυτή. Και οι δύο βρίσκονται μαζί με τα παιδιά τους στη δομή των Σερρών. Μέσα σε λίγη ώρα θα έχουν φύγει προς Αθήνα ώστε η Ινα να συναντήσει τον αδελφό και τα ανίψια της. «Τότε θα νιώσω ασφαλής, όταν φτάσω στο σπίτι του αδελφού μου. Δεν περίμενα ποτέ ότι η ζωή μας θα αλλάξει με αυτό τον τρόπο, με πόλεμο, το 2022. Νόμιζα ότι ήταν κάποια φάρσα. Την Πρωτοχρονιά αγχωνόμουν για τον Covid και τα παιδιά μου. Τελικά γίναμε πρόσφυγες από τον πόλεμο» λέει και ετοιμάζεται για τη νέα και ελπίζει προς το παρόν τελική διαδρομή του ταξιδιού τους. Τα παιδιά της, 6 και 8 ετών, ανυπομονούν να δουν τα ξαδέλφια τους, εκείνη όμως ελπίζει να γυρίσουν σύντομα πίσω και να λήξει αυτή η τραγωδία.
«Ηταν δύσκολο ταξίδι. Ευτυχώς με βοήθησαν γείτονες, ο ένας βοήθησε τον άλλον, όπως συμβαίνει με αυτούς που δεν έχουν τίποτα. Δεν περίμενα ποτέ να γίνω πρόσφυγας».
Γυναίκες και παιδιά
Η Ινα και τα παιδιά της ανήκουν στους περίπου 7.000 πρόσφυγες από την Ουκρανία που έχουν φτάσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δύο εβδομάδες, στην πλειονότητά τους γυναίκες με παιδιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, περίπου 700 άτομα από την Ουκρανία κατά μέσον όρο εισέρχονται καθημερινά στη χώρα, κυρίως μέσω του φυλακίου στον Προμαχώνα. Οι πρόσφυγες φτάνουν κυρίως με πούλμαν αλλά και με δικά τους αυτοκίνητα στον Προμαχώνα, αποβιβάζονται και πηγαίνουν στις ελληνικές αρχές. Εκεί καταγράφονται και αναχωρούν προς τον προορισμό τους. Λιγότερα από 20 άτομα αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κάποια δομή του υπουργείου Μετανάστευσης. Οι περισσότεροι από όσους φτάνουν προς το παρόν στη χώρα μάλλον φιλοξενούνται σε σπίτια συγγενών ή φίλων τους, «ωστόσο πιθανότατα σύντομα οι αφίξεις μπορεί να αυξηθούν και θα χρειαστεί να φιλοξενηθούν αρκετοί», εκτιμάει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης. Στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Ε.Ε., την περασμένη Παρασκευή, τα κράτη-μέλη οφείλουν να παρέχουν εκτός από προστασία, δωρεάν στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία.
Μάλιστα, το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης έχει εκδώσει σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία οι αφιχθέντες από την Ουκρανία εξισώνονται ως προς τα δικαιώματα με τους αιτούντες άσυλο.
Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι -200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με τη χθεσινή εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών- έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με νεότερη εκτίμηση της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ. Κατά τον ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι εντός Ουκρανίας ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,85 εκατ.
Η Κίνα εκμεταλλεύεται τη διώρυγα του Παναμά, επιμένει ο Τραμπ - Τι πραγματικά ισχύει
Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι έχει κάνει λόγο για την πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ίσως προκαλέσει την έξοδο έως και 10 εκατομμυρίων προσφύγων ακόμη. Περίπου 4 εκατ. άνθρωποι ενδέχεται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ στη Νέα Υόρκη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται απλά για μια αρχική εκτίμηση.
Ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Πριν από τη ρωσική εισβολή το Κίεβο εκτιμάται πως είχε πληθυσμό περίπου 2,8 εκατ. κατοίκων.
«Αν είχα έρθει έναν μήνα πριν, η ατζέντα φαντάζομαι θα ήταν διαφορετική. Τώρα όλη η προσοχή μας στρέφεται στην Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης. Ενα από τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η άμεση συνδρομή και στην Πολωνία, κράτος-μέλος της Ε.Ε., που δέχεται μαζικά Ουκρανούς πρόσφυγες. «Η Πολωνία ζήτησε βοήθεια από την Ελλάδα και η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει». Το δεύτερο κρίσιμο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ενεργοποίηση του συστήματος προσωρινής προστασίας για τους Ουκρανούς κάτι που κατά τον υπουργό, δίνει νέα διάσταση στη συζήτηση για το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο.«Μιλά για πρώτη φορά για ευρωπαϊκό χώρο κοινής προστασίας, κάτι που αποτελούσε πάντα θέση της Ελλάδας».
Μεγάλη η ανταπόκριση για παροχή βοήθειας
Συγκινητική είναι η ανταπόκριση φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διεθνών οργανισμών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών στην έκκληση για την παροχή βοήθειας σε Ουκρανούς πολίτες φιλοξενούμενους στην Ελλάδα, μέσω της πλατφόρμας «Help Ukraine» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Από τις 4 Μαρτίου 2022, οπότε και τέθηκε σε λειτουργία η συγκεκριμένη πλατφόρμα, τα αιτήματα προσφοράς, από διεθνείς οργανισμούς, ΜΚΟ, ΟΤΑ και άλλους ενδιαφερόμενους, ξεπερνούν τα 1.200. Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη στον ειδικό σύνδεσμο http://www.migration.gov.gr/helpukraine στην ιστοσελίδα του υπουργείου. Στη φόρμα καταγραφής δηλώνονται τα επίσημα στοιχεία του ενδιαφερόμενου, καθώς και το είδος της βοήθειας που προσφέρεται, η οποία μπορεί να είναι διαμονή, υπηρεσίες, είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και χρηματικό ποσό. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλέφωνα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου: 213-1629979 & 213-2128472.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πρώτα πλήγματα και στη δυτική Ουκρανία – Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο
- Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν – Άνευ γραβάτας γευμάτισαν στην «λευκή» Πόλη
- Καιρός: Υποχωρεί ο «Φίλιππος», αλλά το κρύο επιμένει – Δείτε την πρόγνωση για σήμερα και αύριο
- Μετρούν ακυρώσεις οι ξενοδόχοι – Ποιοι προορισμοί αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πραγματική είναι η πυρηνική απειλή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr