Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή και με την οποία μειώνεται ο αριθμός των δόσεων των νομικών προσώπων, από 8 σε 6 δόσεις.
Σύμφωνα με την τροπολογία:
– Καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί της 30η” Απριλίου που ίσχυε) του επόμενου φορολογικού έτους
-Αλλάζει ο χρόνος πληρωμής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Συγκεκριμένα μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ (8) σε έξι (6). Ωστόσο η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Οι υπόλοιπες πέντε (5) δόσεις θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.
«Πες το Ψέματα»: Τέλος και ο Δεληβοριάς
– Τα ανωτέρω ισχύουν από το φορολογικό έτος 2016 και μετά.
Τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών.
Ειδικότερα:
– Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή, οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.1.2017 συποβάλλονται εως και 12.5.2017 (αντί 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση
-Ειδικά για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις (άνω του οποίου ισχύει η υποχρεωτική υπαγωγή στο κανονικό καθεστώς) που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι εν λόγω αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς εως και 12.5.2017.
-Παρέχεται και για το έτος 2017 (ίσχυε για το έτος 2016) η κατ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ης ακινησίας οχημάτων , αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά τα οριζόμενα (και για το έτος 2016) ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).