Η ΠΟΕΔΗΝ επικαλείται πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, η οποία διαπιστώνει προβλήματα τοξικότητας στην κεντρική παροχή ιατρικών αερίων και ζητάει περαιτέρω διερεύνηση. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός, κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο, συμφώνησε για σταδιακή επαναλειτουργία των χειρουργείων με φορητές μπουκάλες ιατρικών αερίων, αλλά στη συνέχεια από την Αθήνα έδωσε εντολή να λειτουργήσουν με ιατρικά αέρια από την κεντρική παροχή.
Τι συνέβη στα χειρουργεία του νοσοκομείου την περασμένη Παρασκευή
Η νεαρή αλλοδαπή υποβλήθηκε σε καισαρική τομή την περασμένη Παρασκευή, αποτελώντας το πρώτο περιστατικό που θα έμπαινε στα κλειστά από τον περασμένο Δεκέμβριο χειρουργεία του νοσοκομείου που ενοχοποιήθηκαν για τον θάνατο μιας 41χρονης και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές σε άλλους τέσσερις ασθενείς.
Σύμφωνα το protothema.gr, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι για την επέμβαση της καισαρικής η αναγκαία διοχέτευση ιατρικών αερίων έγινε από την κεντρική παροχή ιατρικών αερίων του Νοσοκομείου. «Εκεί δηλαδή που δείχνουν την αιτία των μετεγχειρητικών επιπλοκών οι Ιατροί του Νοσοκομείου και για τα οποία ζητούν να ολοκληρωθεί οι έλεγχος και να διασφαλιστεί ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε επεμβάσεις» επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ.
Η γυναίκα γέννησε χωρίς κανένα πρόβλημα, ένα φυσιολογικό νεογνό. Ωστόσο, η μητέρα αμέσως μετά την καισαρική εμφάνισε αυξημένους δείκτες εργαστηριακών εξετάσεων που παραπέμπουν σε λοίμωξη. Αντιμετωπίστηκε επιτυχώς –όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος και έπειτα από πέντε ημέρες- στο Νοσοκομείο Ζακύνθου από τους Ιατρούς του Νοσοκομείου.
Η παραπομπή του νεογνού από τους παιδιάτρους στο Καραμανδάνειο
Λοίμωξη όμως εμφάνισε και το νεογνό. «Όταν οι παιδίατροι του Νοσοκομείου διαπίστωσαν ότι η μητέρα εμφάνισε αυξημένους εργαστηριακούς δείκτες που παραπέμπουν σε λοίμωξη (μετεγχειρητική επιπλοκή), έλαβαν εργαστηριακές εξετάσεις από το νεογνό που γεννήθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας. Εργαστηριακές εξετάσεις στα φυσιολογικά νεογνά γίνονται την τρίτη ημέρα από τη γέννησή τους από το Νοσοκομείο. Τα εργαστηριακά του νεογνού εμφάνισαν αυξημένη τιμή CPR που είναι δείκτης λοίμωξης. Αυτό θορύβησε τους Παιδιάτρους, ότι το νεογνό εμφανίζει λοίμωξη και χορήγησαν ως όφειλαν άμεσα ενδοφλέβια αντιβίωση» αναφέρει στη νέα της ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ.
Καιρός: Η κακοκαιρία «Έλενα» θα ρίξει πολύ νερό - Οι περιοχές που κινδυνεύουν - Που θα πέσει χιόνι
Το ιστορικό του νοσοκομείου δεν επέτρεπε όμως εφησυχασμό στους γιατρούς: «Φοβήθηκαν οι παιδίατροι την αυξημένη CRP και εξαιτίας των όσων είχαν συμβεί στα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, διακόμισαν το νεογνό στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρών. Στο παραπεμπτικό του νεογνού οι Παιδίατροι από το Νοσοκομείο Ζακύνθου γράφουν τα εξής: «Λόγω θετικοποίησης CRP λαμβάνει αντιβιωτική αγωγή ενδοφλέβια … και παραπέμπεται για περαιτέρω διερεύνηση και αντιμετώπιση».
«Γιατί σε ένα φυσιολογικό νεογνό χορηγήθηκε ενδοφλέβια αντιβίωση; Γιατί έγινε παραπομπή; Συνεχίζουν να ψεύδονται και να αποπροσανατολίζουν σχετικά με το συμβάν» είναι η εξήγηση που δίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προσθέτοντας ότι «αυτό που ισχυρίζεται ο κ. Πολάκης ότι η διακομιδή του έγινε επειδή δεν υπήρχε μονάδα νεογνών, είναι ακόμη πιο επιβαρυντικό για το Νοσοκομείο. Επιβεβαιώνεται η λοίμωξη του νεογνού και η ανάγκη νοσηλείας σε μονάδα νεογνών. Εξάλλου η χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβίωσης το επιβεβαιώνει».
Ο δεύτερος τοκετός που έγινε σύμφωνα με τις συστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας υπογραμμίζει πως μετά το εν λόγω συμβάν έγινε άλλος ένας τοκετός με καισαρική τομή.
Μόνο που στη περίπτωση αυτή δεν χρησιμοποιήθηκε η κεντρική παροχή ιατρικών αερίων, αλλά φορητές μπουκάλες, όπως αναφέρει το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου.
Σε έγγραφο του Επιστημονικού Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 28 Μαρτίου, διαπιστώνονται «σοβαρές εκκρεμότητες στους ελέγχους» και παράλληλα διατυπώνονται «σοβαρές επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ποιοτική σύσταση των ιατρικών αερίων».
Το Επιστημονικό Συμβούλιο προτρέπει σε όλες τις χειρουργικές αίθουσες η τροφοδοσία των αναισθησιολογικών μηχανημάτων με ιατρικά αέρια θα γίνεται με μεμονωμένες φορητές φιάλες εντός των χειρουργικών αιθουσών, συνδεδεμένες απευθείας με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα προσωρινά και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων και την αποκατάσταση της κανονικότητας.
Αναφορικά δε με την εντολή της διοίκησης να συνδεθούν τα ιατρικά αέρια με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα οι ειδικοί του Επιστημονικού Συμβουλίου αναφέρουν πως «Ο εντελλόμενος από τη διοίκηση τρόπος σύνδεσης των ιατρικών αερίων με τα αναισθησιολογικά μηχανήματα πρακτικά αποτελεί πειραματική διαδικασία, δεν παρέχει ασφάλεια και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνος για την υγεία και τη ζωή των ασθενών, καθώς και για το εμπλεκόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό».