«Αν μία μέρα η ταχύτητα με σκοτώσει, εσύ μην κλάψεις, διότι εγώ εκείνη την ώρα γελούσα», έγραψε προφητικά -όπως αποδείχθηκε- στο προφίλ του στο facebook ένα από τα τέσσερα θύματα του τρομερού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Η ανάρτηση έγινε στις 20 Οκτωβρίου 2016 και ανήκει στον 19χρονο Παύλο Λ., ο οποίος μαζί με τους 17χρονους Μάκη Μ., Θεόδωρο Μ. και Γιώργο Μ. έχασαν τη ζωή τους στη διασταύρωση των οδών Αναγεννήσεως και Σμύρνης. Χαροπαλεύει στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ ο 17χρονος φίλος τους Δημήτρης.
Το χρονικό
Η παρέα επέβαινε σε Volvo S40 που ανήκει στην οικογένεια του 17χρονου Μάκη. Ο νεαρός είχε πάρει κρυφά από τον πατέρα του το αυτοκίνητο. Στις 03.30 η παρέα των παιδικών φίλων κινείτο στην οδό Αναγεννήσεως με κατεύθυνση προς δυτικά. Στη διασταύρωση με τη Σμύρνης έγινε το κακό. «Ηρθαν τέσσερα ασθενοφόρα και τρία πυροσβεστικά οχήματα και για μία ώρα προσπαθούσαν να βγάλουν τους επιβάτες από το αυτοκίνητο. Ηταν μια άμορφη μάζα. Τα συντρίμμια πετάχτηκαν πολλά μέτρα μακριά. Στο σημείο όλα τα αυτοκίνητα τρέχουν πάνω από το όριο ταχύτητας. Εχουν γίνει σοβαρά ατυχήματα. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αστυνόμευση», τόνισε ο Γιάννης Τσακμάς, ο οποίος μένει απέναντι από το σημείο όπου έγινε το δυστύχημα.
«Υπάρχει ένα μικρό ίχνος φρένου στην άσφαλτο. Το αυτοκίνητο πλαγιολίσθησε 180 μοίρες και έπεσε με την αριστερή πλευρά πάνω στον τοίχο. Συγκεκριμένα, η πίσω αριστερή πόρτα καρφώθηκε στη γωνία του τοίχου. Υπάρχει χτύπημα στο αριστερό φτερό, ενώ από την πρόσκρουση στο κράσπεδο έσκασε το πίσω αριστερό λάστιχο. Στον δρόμο υπήρχε μόνο το σύρσιμο του αυτοκινήτου», είπε στον «Ε.Τ.» η υποδιευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι κανένα από τα πέντε παιδιά δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας.
Υπερβολική ταχύτητα
Κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι, πριν από το δυστύχημα, πιθανότατα το ίδιο αυτοκίνητο είχε περάσει από το σημείο με υπερβολική ταχύτητα. «Η υπερβολική ταχύτητα είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζουμε. Το κοντέρ στο αυτοκίνητο έδειχνε μηδέν, επομένως δεν μπορούμε να αντλήσουμε στοιχεία. Η έννοια της υπερβολικής ταχύτητας είναι πάντα σχετική με την ποιότητα του εκάστοτε δρόμου», πρόσθεσε η κ. Παπαγεωργοπούλου.
Η οδός Αναγεννήσεως είναι φαρδύς δρόμος που ενώνει τη Νικόπολη με την οδό Μαιάνδρου και είναι παράλληλη με την εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι αραιοκατοικημένη περιοχή, συχνά οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες. Δεν υπάρχουν φανάρια και οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι επαρκώς φωτισμένη. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια φέρεται να υπήρξε αρχική μελέτη από το Ινστιτούτο Μεταφορών για το φονικό σημείο, η οποία πρότεινε την τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη και τη διαγράμμιση νησίδας με χρήση πλαστικών κολονακίων.
Το αίμα των νεαρών παιδιών φαίνεται πως «έβραζε». Μόλις την περασμένη Πέμπτη ο 19χρονος Παύλος έβριζε την αστυνομία στο facebook καθώς τον έγραψαν για οδήγηση μηχανής χωρίς κράνος και δίπλωμα. Ο 17χρονος οδηγός του μοιραίου οχήματος τα μεσάνυχτα της 19ης Μαρτίου είχε κάνει ανάρτηση από ουζερί του Ευόσμου γράφοντας: «Θα πιούμε θα ξανά πιούμε και θα ξανά πιούμε».
Πραγματογνωμοσύνη
Στο μεταξύ, χθες, στην Ολομέλεια της Βουλής τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τεσσάρων θυμάτων. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι ξεκινά μια πιο συστηματική εκπαίδευση των παιδιών στα σχολεία. Από την πλευρά του, ο δ’ αντιπρόεδρος του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε την ανάγκη η Μόνιμη Ειδική Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής να ασχοληθεί πιο ενεργά με το θέμα της οδικής αγωγής. Τέλος, τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης παρήγγειλε η εισαγγελέας ποινικής δίωξης, Ευαγγελία Καρανίκα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου