Οι περιπέτειες για τη Μεγάλη Στοά της Ελλάδος μετρούν ήδη κάποια χρόνια, τουλάχιστον ως προς το κομμάτι των διαφωνιών για τα αξιώματα εντός των κόλπων της. Σε αυτά τα προβλήματα ήρθαν να προστεθούν η απώλεια 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα ταμεία της, μια προκαταρκτική έρευνα, μια… μερική ομολογία του λογιστή και η διάσπαση των άλλοτε άρρηκτα δεμένων μελών της Στοάς, που σήμερα είναι κατακερματισμένη.
Ο λογιστής
Μια καταγγελία οδήγησε στην έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας στο «θησαυροφυλάκιο» της Στοάς. Τότε αποκαλύφθηκε η τρύπα του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, ενώ οι παρατυπίες στη διαχείριση των συνδρομών των μελών είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης και της ηθικής αυτουργίας σ’ αυτήν σε βάρος του λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος και των συνεργατών του.
Ο Π.Σ. ομολόγησε υπεξαίρεση ποσού ύψους 350.000 ευρώ, το οποίο υποστήριξε πως χρησιμοποίησε για να βοηθήσει άλλους. Στο μεταξύ εκδόθηκε σε βάρος του απόφαση ασφαλιστικών μέτρων για συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Την αίτηση κατέθεσαν η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος και το Τεκτονικό Ιδρυμα, υποστηρίζοντας πως ο λογιστής ήταν ο άνθρωπος που συνέτασσε κάθε πράξη και καταχώριζε κάθε έγγραφο στα ανάλογα βιβλία. Η έκπληξη ήρθε τον Νοέμβριο του 2015, όταν ανατέθηκε σε ορκωτούς λογιστές η διενέργεια ελέγχου των τριών τελευταίων χρήσεων. «Εκπληκτοι από το μέγεθος του ελλείμματος, τον τρόπο και τη μέθοδο της κατάχρησης ερωτήθηκαν οι ελεγκτές αν θα μπορούσε να γίνει αυτό αντιληπτό από το μέσο συνετό εργοδότη. Η απάντηση που εδόθη ήταν ότι μόνο κάποιος ο οποίος είχε ιδιαίτερη γνώση, υποδομή και πρόσβαση στα βιβλία θα μπορούσε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αίτηση.
Η επόμενη κίνηση ήταν η κλήση του λογιστή για παροχή εξηγήσεων. «Στις 3 Ιανουαρίου 2016 εκλήθη ο Π.Σ. στα γραφεία του Μεγάρου για να εξηγήσει την ύπαρξη ελλειμμάτων. Ο Π.Σ., απολύτως ψύχραιμος, δήλωσε ότι εκείνος είχε προβεί στις διπλοεγγραφές και είχε υπεξαιρέσει το ποσό των 350.000 ευρώ διά συνεχών μηνιαίων αναλήψεων από το ταμείο του Σωματείου και του Ιδρύματος σε βάθος εννέα ετών. Δήλωσε ότι προέβη στην πράξη αυτή για να βοηθήσει δύο οικογένειες και ότι εκείνη που τον παρότρυνε να ξεκινήσει να αφαιρεί χρήματα ήταν η υπάλληλος του Τεκτονικού Ιδρύματος Α.Δ. Μάλιστα, ο Π.Σ. δήλωσε ότι έδωσε στη συγκεκριμένη υπάλληλο το ποσό των 200.000 ευρώ περίπου.
Ισχυρίσθηκε πως η Α.Δ. τού είχε εκμυστηρευθεί πως αντιμετώπιζε οικονομικό πρόβλημα. Το υπόλοιπο ποσό είπε πως το έδωσε στον παιδικό φίλο του Γ.Σ. Την επόμενη ημέρα εμφανίστηκε ενώπιον συμβολαιογράφου και ανέλαβε εγγράφως το παράνομο των πράξεών του». Αν και ο λογιστής παραδέχθηκε την ενοχή του και εμφανίστηκε και σε συμβολαιογράφο υπογράφοντας την παραδοχή του αυτή, έκτοτε αγνοείται.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Σημειώνεται πως το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι μετά τον πρώτο έλεγχο που αποκάλυψε «τρύπα» 350.000 ευρώ, η περαιτέρω έρευνα έδειξε έλλειμμα ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. «Ωστόσο ο έλεγχος συνεχίστηκε και ανευρέθησαν στο Τεκτονικό Ιδρυμα επιπλέον διπλοεγγραφές ως προς τις χορηγηθείσες υποτροφίες και λοιπά βοηθήματα ποσού 135.000 ευρώ, διαφορά μεταφοράς από την Τεκτονική Αδελφότητα προς το Τεκτονικό Ιδρυμα ποσού 137.500 ευρώ, διαφορές κλεισίματος προηγούμενης χρήσης και ανοίγματος επόμενης συνολικού ποσού 503.118,62 ευρώ, καθώς και διπλοεγγραφές δαπανών για εισφορές ΙΚΑ και ΦΜΥ ποσού 65.097,11 ευρώ, ήτοι το συνολικό ταμειακό έλλειμμα πιθανολογείται ότι ανέρχεται σε 840.697,73 ευρώ. Για την Τεκτονική Αδελφότητα δε, βρέθηκε συνολικό ταμειακό έλλειμμα ποσού 663.631,14 ευρώ», αναγράφεται στην απόφαση.
Οι εκλογές και οι μάχες για τα αξιώματα-Μία δεκαετία διήρκεσε η μάχη του Ραφαήλ Ντε Σιγούρα με τους Ελληνες τέκτονες και την εκλογή του στον ύπατο βαθμό στο Υπατο Συμβούλιο
«Φωτιά» μαίνεται και στο μέτωπο που αφορά στη γενική συνέλευση του Ιανουαρίου του 2016 και των εκλογών που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Η έριδα που έχει ξεσπάσει μεταξύ διοίκησης και κάποιων εκ των μελών έχει ήδη πάρει το δρόμο για το ακροατήριο, αφού γίνεται λόγος για παράνομες διαγραφές μελών και μεταμεσονύχτια εκλογική διαδικασία. Στην αγωγή, με την οποία ζητείται η ακύρωση των εκλογών, αναφέρεται πως έπρεπε να αρχίσουν στις 16.00 και αντ’ αυτού άρχισαν μετά τα μεσάνυχτα, με τη δεύτερη ψηφοφορία να γίνεται τις 3 το πρωί, όταν σημαντικός αριθμός των μελών της γενικής συνέλευσης είχε αποχωρήσει. Μάλιστα, γίνεται λόγος και για απρόσμενη δημιουργία Στοών πριν από τις εκλογές, με αποτέλεσμα την αλλοίωση του αποτελέσματος.
Ωστόσο, κοινό μυστικό των «ενοίκων» της Αχαρνών είναι πως τα προβλήματα ξεκίνησαν κάποια χρόνια νωρίτερα, όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες «μάχες» για τα αξιώματα, με κορυφαία στελέχη να καταλήγουν τελικά ακόμη και στον Αρειο Πάγο. Μία δεκαετία διήρκεσε η μάχη του Ραφαήλ Ντε Σιγούρα με τους Ελληνες τέκτονες και την εκλογή του στον ύπατο βαθμό στο Υπατο Συμβούλιο, ενώ ήταν η πρώτη φορά που δημοσιοποιήθηκαν τα εσωτερικά θέματα των τεκτόνων. Σύμφωνα με δικές του καταγγελίες απομακρύνθηκε κάτω από περίεργες συνθήκες, αλλά η δικαίωση ήρθε από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ο Αρειος Πάγος έκρινε πως ο κ. Ντε Σιγούρα πρέπει να επιστρέψει στη θέση του Υπατου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
gsotiriou@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής