Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια από την Πολιτεία με στόχο το brain gain, την ανάκτηση των επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, στην ερευνητική δραστηριότητα της χώρας, συναντούν τη διάθεση για επιστροφή, με το 61,4% όσων δηλώνουν πρόθεση να επιστρέψουν να επιθυμεί να το πραγματοποιήσει άμεσα, το 39% να σκοπεύει να επιστρέψει σε ένα με δύο χρόνια, και το 22,4% να θέλει να επαναπατριστεί ακόμα και εντός της τρέχουσας χρονιάς.
Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, που αποτυπώνει τη γεωγραφική, επιστημονική και επαγγελματική κινητικότητα των Ελλήνων διδακτόρων, καταγράφει μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα επέστρεφαν οι διδάκτορες του εξωτερικού στη χώρα, αλλά και τις πρωτοβουλίες που κρίνουν ως απαραίτητες να λάβει το κράτος ώστε να επιστρέψουν στη χώρα.
Το 69,7% θα επέστρεφε στην Ελλάδα αν έβρισκε εργασία ανάλογη με τα προσόντα του, ενώ υψηλό είναι και το ποσοστό πρόθεσης επιστροφής λόγω νοσταλγίας (31,9%). Οι δεσμοί άλλωστε των ελλήνων διδακτόρων με τη χώρα αποδεικνύονται ισχυροί, με το 95% αυτών να δηλώνει ότι επισκέπτεται την πατρίδα του τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Στα «αιτήματα» των επιστημόνων του εξωτερικού, το 60,7% δηλώνει ότι ικανή συνθήκη για την επιστροφή του είναι να προκηρυχθούν νέες θέσεις εργασίας στα ΑΕΙ/Ερευνητικά Κέντρα και το 58,4% να βελτιωθούν οι γενικότερες συνθήκες στη χώρα, όπως κοινωνικές υποδομές και βελτίωση της οικονομίας. Η πρόθεση για επιστροφή καταγράφεται με τον πιο έκδηλο τρόπο, καθώς μόλις το 9,2% των διδακτόρων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό δήλωσαν πως δεν ενδιαφέρονται να επιστρέψουν.
Στο σύνολό τους, οι Ελληνες διδάκτορες, είτε δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, διαθέτουν, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΤ, περισσότερους από έναν τίτλο σπουδών, με τα πτυχία τους να σχετίζονται με σειρά προτεραιότητας με τις Επιστήμες Υγείας, Φυσικές Επιστήμες, Μαθηματικά και Στατιστική.
Εντύπωση προκαλεί η απόκλιση στην επαγγελματική απασχόληση των διδακτόρων που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό και αυτών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Σε ποσοστό 42,9%, οι διδάκτορες στην Ελλάδα είναι επαγγελματίες, ενώ μόλις 27,6% αυτών εργάζεται ως προσωπικό σε ΑΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα και το 5,7% ως ερευνητές. Τα ποσοστά είναι τελείως διαφορετικά για τους διδάκτορες του εξωτερικού: Το 40,3% εργάζεται ως προσωπικό σε ΑΕΙ και ερευνητικά Ιδρύματα, το 32,2% ως επαγγελματίες και το 15% ως ερευνητές.
Η διασπορά των Ελλήνων κατόχων διδακτορικού είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς εντοπίζονται σε πάνω από 50 χώρες (κυρίως σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία και σε περισσότερες από 500 πόλεις, με το 67,5% αυτών να έχουν εργαστεί σε μία από τις δέκα πιο καινοτόμες χώρες του κόσμου.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Οι δέκα χρονολογίες σταθμοί και το εμβόλιο που ακόμη αγνοείται
- Μέρισμα: Ποιοι θα πάρουν τα 250 ευρώ – Ποια κριτήρια πρέπει να πληρούν [παραδείγματα]
- Κορονοϊός: Άνω των 80 ετών οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι – 2.746 θάνατοι μέσα σε δύο μήνες στους άνω των 65
- Αστυνομικοί σε κύκλωμα ελληνοποιήσεων αλλοδαπών
- ΚΙΝΑΛ: Η τηλεθέαση έκανε το debate και τι έγινε πίσω από τις…
- Η Ευρώπη «χορεύει» στο ρυθμό της «Όμικρον» – Πού έχουν εντοπιστεί κρούσματα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr