Το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών) είναι το 2ο «υπερταμείο» που δημιουργήθηκε μετά τον ΕΦΚΑ (ο οποίος περιλαμβάνει την κύρια ασφάλιση). Το πρώην ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) μετονομάστηκε σε ΕΤΕΑΕΠ και συγχωνεύθηκαν σ’ αυτό όλα τα εναπομείναντα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και οι κλάδοι πρόνοιας-εφάπαξ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΤΠΑΕΝ-ΝΑΤ , ΤΠΚΠΕΝ-ΝΑΤ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ).
Η δημιουργία του δεν έχει καμία σχέση με “νοικοκύρεμα” ή άλλες βαρύγδουπες εξαγγελίες αλλά με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα «πετσοκόβει» επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ στη λογική των μηδενικών ελλειμμάτων μέχρι την ουσιαστική κατάργησή τους και την ενσωμάτωσή τους στον ΕΦΚΑ και στην κύρια σύνταξη, καταγγέλλει ο σύλλογος και εξηγεί: «Οι πρώτες ενέργειες το αποδεικνύουν:
1. «Επανυπολογισμός» ή αλλιώς σφαγή των επικουρικών συντάξεων. Φυσικά δεν έγινε κανένας επανυπολογισμός απλά προσάρμοσαν την ανάγκη εξεύρεσης 175 εκατομμύριων ευρώ με αυθαίρετα κριτήρια χωρίς φυσικά να εφαρμόσουν κανένα νόμο αφού ο νόμος “αντικαταστάθηκε” με Υπουργική Απόφαση. Χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν μειώσεις έως και 40% ακόμα και 50%.
2. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους με αποτέλεσμα την μείωσή τους ακόμα και 50%.
3. Οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη που έχουν υποβληθεί από 1/1/2015 αν και ο νόμος ισχύει από 13/5/2016 θα υπολογιστούν με τον νέο νόμο, δηλαδή έχουμε αναδρομική εφαρμογή του νόμου στην επικουρική ασφάλιση παρότι στον κύριο φορέα ισχύει από την δημοσίευση του νόμου. Αποτέλεσμα να μην εκδίδεται καμία σύνταξη που υποβλήθηκε από 1/1/2015 και μετά (συνολικά εκκρεμούν περίπου 130000 επικουρικές συντάξεις).
5. Σύμφωνα με άρθρο 94 παρ. 5 του ν. 4387/16 από την έναρξη ισχύος του το ΕΤΕΑ και στη συνέχεια βέβαια το ΕΤΕΑΕΠ θα χορηγεί αποκλειστικά επικουρική σύνταξη και καταργείται κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αφορά σε κατασκηνώσεις , έξοδα κηδείας κλπ.
6. Για ότι αφορά στα εφάπαξ του ΤΠΔΥ είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η χωρίς λόγο βεβιασμένη ενοποίηση στο ΕΤΕΑΕΠ θα ανέκοπτε την ομαλή ροή της απονομής του 2016 και την απορρόφηση των χρημάτων από το πρόγραμμα ληξιπροθέσμων. Ενώ μέχρι 31/12/2016 δόθηκαν (κατακρεουργημένα βέβαια εκ νέου με μειώσεις από 15% έως 22%) περίπου 11500 εφάπαξ και απορροφήθηκαν γύρω στα 250 εκατ., από 1/1/2017 δεν έχει δοθεί κανένα. Όσο για τα 100 εκατ. (50+50) Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που δεν απορροφήθηκαν οι πληροφορίες μας λένε πως θα περιοριστούν στα 70 εκατ. με τα οποία αν λυθούν οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες θα αποδοθεί ένας αριθμός εφάπαξ στα τέλη Μαρτίου (εκκρεμούν στο ΤΠΔΥ άλλα 25000 ). Τα περίπου 25.000 εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα απονέμονται με ρυθμό «χελώνας» είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω διαφόρων οργανωτικών και λειτουργικών προβλημάτων.
Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη γενικότερη έλλειψη προσωπικού και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή επικουρικής σύνταξης που φθάνει ή ξεπερνάει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τα 5 χρόνια (χωρίς διαδοχική). Επίσης τα διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα που δημιούργησε η ενοποίηση με μεταφορά αντικειμένων χωρίς προσωπικό, την παντελή έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας από την χωροθέτηση έως την εναρμόνιση διαφορετικών πληροφοριακών συστημάτων, την ανυπαρξία κανονισμού παροχών και τις μετακινήσεις έμπειρων υπαλλήλων χωρίς κανένα προγραμματισμό.
Το τελευταίο διά του «αποφασίζομεν και διατάζομεν» της Διοίκησης μέσω ειδικού διοικητικού καθεστώτος που παρακάμπτει τον υπαλληλικό κώδικα κατά τα πρότυπα του ΕΦΚΑ και το οποίο η Πολιτική Ηγεσία και η Κυβέρνηση της «αριστεράς» θεσμοθέτησε για τα δύο «υπερταμεία». Τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά οι ασφαλισμένοι, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι στο ΕΤΕΑΠ.
Εμείς συνεχίζουμε να διεκδικούμε δύο χωριστούς πυλώνες πρόνοιας και επικούρισης, κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων, αποκατάσταση των απωλειών, προστασία των αποθεματικών και των δύο κλάδων και στήριξη των παροχών από το κράτος. Διεκδικούμε επίσης :
Την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό.
Την κατάργηση του ειδικού διοικητικού καθεστώτος, την τήρηση του υπαλληλικού κώδικα και τη συγκρότηση Υ.Σ.
Την κατάργηση του αναποτελεσματικού «call center», τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών».