«Τα διαλέξαμε με τον Γιάννη… να αιμορραγεί η ψυχή μας, να κλαίμε πάνω από κάθε ρούχο μέχρι να αποφασίσουμε να τα στείλουμε. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία, να ξέρεις ότι κάθε ρούχο έντυνε κάποτε το κορμί του παιδιού σου και τώρα δεν υπάρχει αυτό το παιδί. Δεν θέλουμε να φύγει τίποτα δικό της από το σπίτι αλλά δεν γινόταν να μη συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια» είπε αρχικά η κυρία Αρμουτίδου με δάκρυα στα μάτια, μιλώντας στο Open.
«Ήταν πολύ δύσκολη η θέση που βρεθήκαμε. Πίσω από κάθε ρούχο υπάρχει μια ιστορία, υπάρχουν όνειρα που χάθηκαν. Τώρα υπάρχει μια κραυγή απόγνωσης, απογοήτευσης, δεν υπάρχει αύριο, δεν υπάρχει ελπίδα. Εμείς είχαμε όλα τα όνειρα για το παιδί μας που ήθελε να κάνει ταξίδια, να εργαστεί στο διπλωματικό σώμα. Μου την πήραν από την αγκαλιά μου, δεν τη χάρηκα» συνέχισε εμφανώς συγκινημένη η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη.
«Καμία φορά θυμώνω με τον εαυτό μου, γιατί επέμενα τόσο με τη γνώση γιατί μόνο αυτά τα εφόδια μπορούσα να της δώσω. Υπερχρεωθήκαμε για να έχουμε δύο παιδιά και έμεινε στα καλά του καθουμένου ο Πέτρος μου μόνος του χωρίς καμία προστάτιδα. Η Ελένη παρακαλούσε επί 9,5 χρόνια “μαμά κάνε μου ένα παιδάκι”» είπε τέλος η κυρία Κούλα Αρμουτίδου.
Στις 25 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών θα γίνει η αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια της έκθεσης She’s gone (Για ένα αδειανό πουκάμισο).
Πρόκειται για μία έκθεση που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, από πόλη σε πόλη και στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στο παγκόσμιο φαινόμενο της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που διαπράττονται από συζύγους, συντρόφους και άλλα μέλη της οικογένειας.
Στη χώρα μας συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την Πρεσβεία του Ισραήλ και τελεί υπό την Αιγίδα της A.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Οι δύο δημιουργοί της, οι Ισραηλινοί Keren Goldstein (σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ) και Adi Levy (σχεδιαστής) θέλουν να διαμαρτυρηθούν για το φαινόμενο και καλέσουν άπαντες να ευαισθητοποιηθούν και να οικοδομήσουν ένα περιβάλλον όπου οι γυναίκες θα προστατεύονται.
Η έκθεση αποτελείται από ρούχα, που φορούσαν οι δολοφονημένες γυναίκες
Ένα πράσινο μπλουζάκι, ένα παλτό από ψεύτικη γούνα, ένα μακρύ κεντημένο φόρεμα, ένα τζιν παντελόνι, ένα τυχερό φούτερ, φορεμένο πριν από κάθε διαγώνισμα, ένα τοπ και ένα σακάκι, αγορασμένα ειδικά για γάμο.
Κρίσεις ΕΛ.ΑΣ: Αναλυτικά οι τοποθετήσεις και μετακινήσεις των Αστυνομικών Διευθυντών
Τα ρούχα αυτά είναι σιωπηλές μαρτυρίες από ζωές γυναικών γεμάτες νόημα, ελπίδες και όνειρα, που αφαιρέθηκαν απότομα και βίαια. Κρατούν μέσα τους ιστορίες απουσίας, θλίψης και ορφάνιας.
Σε κάθε ρούχο τοποθετείται μια μικρή ετικέτα με το όνομα του θύματος, την ημερομηνία, τον τρόπο και το όργανο της δολοφονίας, καθώς και την ποινή του δικαστηρίου, εφόσον υπάρχει.
Για την Ελλάδα, ένα ρούχο της Ελένης Τοπαλούδη, η δολοφονία της οποίας συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2018, περιλαμβάνεται στην έκθεση. Είναι ευγενική προσφορά της οικογένειάς της, με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων.
Στο ηχητικό μέρος της έκθεσης ακούγονται νανουρίσματα τραγουδισμένα από γυναίκες σε διάφορες γλώσσες, εβραϊκά, αραβικά, αμχαρικά, ρωσικά, περσικά, ρουμανικά, μαροκινά αραβικά, γερμανικά και ελληνικά.
Διάρκεια έκθεσης: 26 Νοεμβρίου – 14 Δεκεμβρίου
Είσοδος ελεύθερη
Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα έως και Κυριακή 18:00-22:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Οι στιγμές τρόμου της πρώην Σταρ Ελλάς στο σπίτι της και το παρελθόν
- Τι περιλαμβάνει η εξοργιστική συμμαχία Σάντσεθ-Ερντογάν και ποια η στάση της Ελλάδας
- Κορονοϊός: Γιατί είναι επιβεβλημένη η τρίτη δόση για όλους τους ενήλικες – Τι δείχνουν οι αριθμοί
- Νέα μέτρα-Αποκάλυψη Ε.Τ: Διευρυμένο ωράριο στο λιανεμπόριο από το Σάββατο – Οι αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους
- Οικογενειακή τραγωδία στην Κρήτη: Πατέρας βρήκε νεκρό τον γιο και τον αδερφό του
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr