Εσφαλμένη καθοδήγηση του κέντρου επιχειρήσεων, καταδίωξη χωρίς τις κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας, ελλιπής εκπαίδευση, απαρχαιωμένος επιχειρησιακός σχεδιασμός. Αστοχίες και παραλείψεις που οδήγησαν στην αιματηρή κατάληξη της άγριας καταδίωξης τα μεσάνυχτα του προηγούμενου Σαββάτου.
Μετά την ολοκλήρωση του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης την Παρασκευή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναμένεται αύριο να ανακοινώσει τις πρώτες αλλαγές που θα αφορούν την εκπαίδευση και τον συντονισμό των δυνάμεων της Αμεσης Δράσης, μιας υπηρεσίας «πρώτης γραμμής» στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, που έχει τη συχνότερη επαφή με τους πολίτες.
Αρμόδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι όσα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα άφησαν εκτεθειμένο σε πολλά επίπεδα το κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Οι αλλαγές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, δεν θα μείνουν μόνο σε θεσμικό επίπεδο, καθώς είναι πολύ πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές προσώπων και μετακινήσεις αξιωματικών από την Αμεση Δράση το προσεχές χρονικό διάστημα και πιο «βαθιές» στις επερχόμενες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ.
«Οταν ξεκινάει μια επιχείρηση από λάθος προσέγγιση, όλα στην πορεία θα πάνε στραβά. Γιατί έριξαν 38 σφαίρες; Γιατί χάθηκε το παιδί; Ολα τα βήματα θα είναι λαθεμένα», αναφέρει χαρακτηριστικά στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ο Γιώργος Σταύρακας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και δημιουργός της Ομάδας ΔΙΑΣ, απαριθμώντας τα λάθη του Περάματος και τις παρεμβάσεις που χρειάζονται για την ορθότερη διαχείριση αντίστοιχων περιστατικών.
Μια εντολή που δεν ακολουθήθηκε, 38 πυροβολισμοί σε κατοικημένη περιοχή, μια ανακοίνωση για τραυματισμένους αστυνομικούς που… «διαψεύδεται» από βίντεο-ντοκουμέντο.
» Εντολή… παράβασης καθήκοντος
Η οδηγία του κέντρου επιχειρήσεων προς την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που εντόπισε το κλεμμένο Ι.Χ. στην περιοχή του Ρέντη, να μην προχωρήσει σε καταδίωξη, ήταν, σύμφωνα με τον Γιώργο Σταύρακα, το πρώτο και κύριο λάθος. «400Γ τέλος, τέλος απομακρυνθείτε, τέλος, όλες οι ομάδες να απομακρυνθούν. Ουδένας θα ασχοληθεί με το αυτοκίνητο πλέον. 400Γ για τις ομάδες ΔΙΑΣ την 503 και οποιαδήποτε άλλη ομάδα έχει διατεθεί να ακολουθήσει το όχημα, τέλος στους τομείς σας όλοι, τώρα», ανέφερε επακριβώς ο εκφωνητής του κέντρου προς τους αστυνομικούς. «Πρόκειται για παρότρυνση υφισταμένου σε ανοχή και κατ’ επέκταση σε παράβαση καθήκοντος. Δεν γίνεται σε αυτόφωρο έγκλημα να έρχεται το κέντρο και να λέει “σταματήστε”. Οταν μπούμε σε διαδικασία προανακριτικών πράξεων, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας. Δεν έχει δουλειά ο αξιωματικός ή το κέντρο Αμεσης Δράσης. Το κέντρο έχει αρμοδιότητα μόνο για να στείλει δυνάμεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο εν αποστρατεία υποστράτηγος, τονίζοντας ότι η τοποθέτηση του κέντρου «είναι λάθος και από επιχειρησιακής, αλλά και από νομικής άποψης».
» «Καλύτερη εκπαίδευση»
«Το λάθος είναι ότι εγκλωβιστήκαν από το λεωφορείο και πλησίασαν πολύ κοντά. Επρεπε να βρεθούν μακρύτερα 4 με 5 μέτρα», αναφέρει ο Γιώργος Σταύρακας, περιγράφοντας τις αστοχίες στο πεδίο της καταδίωξης από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Η απόσταση που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τους άφησε ουσιαστικά εκτεθειμένους, με αποτέλεσμα όταν ο οδηγός του κλεμμένου Ι.Χ. εγκλωβίστηκε, να τους εμβολίσει κάνοντας όπισθεν, πριν προλάβουν να αντιδράσουν. Αυτή ήταν και η ενέργεια που προκάλεσε στη συνέχεια τη «βροχή» πυροβολισμών που είχε ως κατάληξη τον θάνατο του ενός δράστη και τον τραυματισμό του δεύτερου. «Η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση και αυτόνομο κέντρο επιχειρήσεων. Κάκιστα το κατάργησαν. Ο κάθε αστυνομικός που υπηρετεί έχει εξειδικευμένους ρόλους. Η Ομάδα Ζ δεν μπορεί να επιχειρεί με τον ίδιο τρόπο με τη ΔΙ.ΑΣ. ή τα περιπολικά. Υπάρχει ένα κέντρο-αχταρμάς για όλους. Τους τοποθετούν υπό τη σκέπη ενός εκφωνητή που δεν ξέρει την επιχειρησιακή τακτική των μονάδων γιατί δεν έχει εκπαιδευτεί με κανένα. Αν χρειαστεί να ενεργήσει με στρατηγική, πώς θα το κάνει;», αναρωτιέται ο δημιουργός της ΔΙ.ΑΣ. Γιώργος Σταύρακας περιγράφοντας τα στρατηγικά λάθη που οδήγησαν σε ένα αιματηρό περιστατικό, που έφερε έναν ακόμα πειθαρχικό έλεγχο.
» Πυροβολισμοί εξουδετέρωσης
«Παρέσυραν τρεις μηχανές και έχουμε ενεργήσει Ε-23 (πυροβολισμοί) γιατί κινούνταν… εναντίον συναδέλφων και έχουν τραυματιστεί δύο δράστες», ενημέρωνε το Κέντρο της Αμεσης Δράσης αστυνομικός της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο Πέραμα λίγο μετά την ολοκλήρωση της αιματηρής καταδίωξης. Συνολικά 38 κάλυκες συγκεντρώθηκαν από την οδό Ελπίδος στο Πέραμα, με βίντεο από κινητά τηλέφωνα να καταγράφουν τον καταιγισμό πυροβολισμών ανάμεσα σε σπίτια. Μία από τις βολίδες έχει καρφωθεί σε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ άλλη έχει «ξύσει» ένα ακόμα όχημα στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Απαντώντας στο ερώτημα εάν υπήρξε υπερβολική και επικίνδυνη χρήση όπλων σε μια κατοικημένη περιοχή, ο εν αποστρατεία υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Αστυνομία είναι εκπαιδευμένη να περιπολεί και να μάχεται σε αστική περιοχή. Και ο υπαστυνόμος και οι αστυνομικοί δεν ήταν ανεκπαίδευτοι. Ορθώς ενήργησαν. Δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος πρόθεση. Αλλιώς και οι 38 σφαίρες θα έπλητταν τους επιβαίνοντες. Οχι μόνο 5-6. Ολες οι αστυνομίες στον δυτικό κόσμο έτσι λειτουργούν. Λυπηρό γεγονός κάθε άνθρωπος που χάνεται, δεν έχουμε όμως αστυνομικούς που πρέπει να πάνε στην κρεμάλα».
Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί ο πρώην διοικητής της Σχολής Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., οι σφαίρες δεν στόχευαν τους 3 άοπλους όπως αποδείχθηκε δράστες, άλλα την ακινητοποίηση του κλεμμένου Ι.Χ. που είχε εμβολίσει τις μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. Οι βολές μάλιστα ενδεχομένως να μην μπορούσαν να τρυπήσουν περιστρεφόμενα λάστιχα καθώς χρειάζεται συγκεκριμένη ποσότητα πυρίτιδας και δυναμικής, ενώ ακόμα και η μηχανή δεν μπορεί να υποστεί μεγάλη ζημιά από 9άρι φυσίγγιο. Παράλληλα ακόμα και εάν οι αστυνομικοί τρυπούσαν το ψυγείο του αυτοκινήτου, θα έπρεπε να μεσολαβήσουν κάποια λεπτά μέχρι να χάσει το νερό της μηχανής.
Οπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, ν. 3169/2003), «πυροβολισμός ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης απαγορεύεται εναντίον προσώπου που τρέπεται σε φυγή, όταν καλείται να υποστεί νόμιμο έλεγχο». Ο πυροβολισμός εξουδετέρωσης επιτρέπεται, «αν αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων για την απόκρουση επίθεσης ενωμένης με επικείμενο κίνδυνο θανάτου ή βαριάς σωματικής βλάβης ανθρώπου». Στην προκειμένη περίπτωση, όπως περιγράφουν αστυνομικοί, το αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες ως «όπλο» κατά των ανδρών της ΔΙ.ΑΣ.
Αλλαγές φέρνει η αξιολόγηση του περιστατικού
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την επιχειρησιακή αξιολόγηση πρόκειται να «κινήσουν» διαδικασίες αλλαγών στη διαχείριση διαβαθμισμένων συμβάντων τόσο από την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. όσο και από άλλες μονάδες της ΕΛ.ΑΣ. Τις νέες κατευθύνσεις που θα ανακοινώσει αύριο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος βλέπει με θετικό μάτι ο δημιουργός των Ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης, Γιώργος Σταύρακας, καθώς, όπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, «η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. έχει χάσει την επιχειρησιακή της ταυτότητα. Αλλιώς ξεκίνησε, είχε άλλη λειτουργία και άλλα επιχειρησιακά σχέδια. Στην πορεία η ΔΙ.ΑΣ. έχασε τη δομή της, κατέρρευσε. Χρειάζεται επικαιροποίηση σχεδίων, αλλά δεν ασχολήθηκε κάνεις. Δεν έχει γίνει επκαιροποίηση από το 2011». Τόσο η αξιολόγηση των συμβάντων από το κέντρο επιχειρήσεων όσο και οι εντολές και οι διαδικασίες εμπλοκής και ανταπόκρισης αναμένεται μετά από μία δεκαετία να τροποποιηθούν, με βάση και τα ευρήματα που θα προκύψουν από την εσωτερική αξιολόγηση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. Οπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταύρακας, «τα περιστατικά διαδέχονται το ένα το άλλο. Το 2010 όταν ξεκίνησε η ΔΙ.ΑΣ. είχαμε παρατακτή δύναμη 2.136 αστυνομικών. Υπήρχε επιχειρησιακός σχεδιασμός. Οι αστυνομικοί έκαναν 120 χλμ. περιπολία στο 6ωρο και δεν είχαμε ούτε ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Ηταν μονάδα και όχι ένα τσούρμο όπως είδαμε στη Νέα Σμύρνη».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Γυναικοκτονίες: 163 εκατ. αναζητήσεις για το «πώς να χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς συνέπειες»
- Άλεκ Μπάλντουιν: Τέλος τα γυρίσματα της ταινίας «Rust» – Τι είπε για τον χαμό της Χάτσινς
- Κορονοϊός: Πάνω από 5.000 κρούσματα σε ημέρες αιχμής – Σήμα κινδύνου από τους γιατρούς μέσω του Ε.Τ.
- Self test: Από τη Δευτέρα θα προμηθευτούν οι μαθητές τα νέα – Τι αλλάζει στην έκδοση σχολικής κάρτας
- Επίθεση με βιτριόλι – Λύτρας: Η Ιωάννα συναντήθηκε με τον Πλεύρη –…
- Ελληνοτουρκικά: Οι επόμενες κινήσεις του Ερντογάν ανησυχούν την Αθήνα και όχι μόνο
- Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Ε.Τ.: «Είμαι συνειδητά στρατευμένη στον ΣΥΡΙΖΑ»
- Εκπτώσεις: Πότε ξεκινούν, τι να προσέξουν οι καταναλωτές, σε τι ελπίζουν οι…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr