Για το λόγο αυτόν, η ομάδα έχει κατασκευάσει διαγνωστική μηχανή, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια για την εύκολη, φθηνή και άμεση επεξεργασία δειγμάτων ούρων, στο πλαίσιο ουρολογικών εξετάσεων ατόμων μεγάλης ηλικίας ή ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, ώστε να ανιχνευθεί έγκαιρα ύπαρξη καρκινικού όγκου στο πάγκρεας. Μάλιστα έχουν δώσει στο πρότζεκτ τους το όνομα «METIS» (MiRNA Expression Toehold Investigation System), το οποίο προέρχεται από τη θεά Μήτις της ελληνικής μυθολογίας.
Παγκόσμιος διαγωνισμός
Η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ «iGEM Thessaloniki» συμμετέχει με τη «METIS» στον παγκόσμιο διαγωνισμό «iGEM Competition», στον οποίον συμμετέχουν 356 ομάδες από πανεπιστήμια και χώρες από όλο τον κόσμο. Η ενδεκαμελής ομάδα αποτελείται από προπτυχιακούς φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Χημείας, Πληροφορικής, Φαρμακευτικής, Φυσικής και Βιολογίας, ενώ συμμετέχει και μία προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ. Επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας είναι ο αν. καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Βιζιριανάκης.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, παρακολουθεί από κοντά τις προσπάθειες της ομάδας και έχει συναντηθεί με τα μέλη της και τον επιστημονικό υπεύθυνο της ομάδας, εκφράζοντας έμπρακτα τη στήριξή του. Με κριτήρια την εφαρμογή και τον αντίκτυπο του πρότζεκτ στην κοινωνία, τις προοπτικές που έχει να επιλύσει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και φυσικά το σχεδιασμό και την υλοποίησή του, η ομάδα iGEM Thessaloniki έλαβε ήδη μία διάκριση από την κριτική επιτροπή του διαγωνισμού. Η διάκριση έγινε σε πρώτο επίπεδο μεταξύ 356 ομάδων και συνοδευόταν από το βραβείο-επιχορήγηση των 2.500 δολαρίων ΗΠΑ για να συνεχίσει η ομάδα το έργο της. Η ομάδα παρουσίασε το πρότζεκτ μπροστά σε επενδυτές και πήρε το 1ο βραβείο στο στάδιο ιδέας στο Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Next Stage Challenge και το χρηματικό έπαθλο των 4.000 ευρώ. Η τελική φάση του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας στις 16 Σεπτεμβρίου.
Σεμινάρια
Για να φτάσει στην 1η θέση, τα μέλη της ομάδας παρακολούθησαν από τον Μάιο εκπαιδευτικά σεμινάρια στον τομέα της επιχειρηματικότητας που τα έφερε κοντά στην αγορά εργασίας, καθώς και ομιλίες από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου. Η διοργάνωση του φετινού διαγωνισμού Next Stage Challenge συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ε.Ε. και από εθνικούς πόρους, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg και του έργου iCBA.
Ο διαγωνισμός «iGEM Competition» ξεκίνησε το 2003 ως πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου MIT και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστόνη των ΗΠΑ, υπό την αιγίδα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος «iGEM Foundation». Αποτελεί πλέον θεσμό και έχει αναδείξει πολλές σημαντικές εξελίξεις, επιστημονικές δημοσιεύσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις.