Η εικόνα είναι ίδια σε όλη την καμένη περιοχή, που τα τελευταία 24ωρα δέχεται τις πρώτες βροχές του φετινού χειμώνα σε ένα θλιβερό, μαύρο σκηνικό. Τα… κουφάρια των σπιτιών και των αυτοκινήτων που παραδόθηκαν στις φλόγες είναι ακόμα εκεί ανέγγιχτα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις εργάτες δουλεύουν στις αυλές για να απομακρύνουν τα ξερά κλαδιά.
Στη μισοκαμένη πλατεία της Βαρυμπόμπης λιγοστοί κάτοικοι κινούνται, κυρίως, προς τον φούρνο της γειτονιάς. Ο ιδιοκτήτης του μικρού αρτοποιείου, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά, τους εξυπηρετεί προσπαθώντας να κρατήσει το χαμόγελό του. Στις καφετέριες και τα εστιατόρια της περιοχής, που σώθηκαν, δεν πατάει ψυχή…
«Θέμα επιβίωσης…»
«Εχουμε θέμα επιβίωσης, όλοι νομίζουν ότι η Βαρυμπόμπη αφανίστηκε και ότι όλα τα μαγαζιά έχουν καεί. Είχαμε πάντα κίνηση τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο τώρα δεν έρχονται πια πελάτες. Είμαστε μόνοι μας σε ένα άδειο μαγαζί. Πρέπει να ακουστεί αυτό, να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν χάθηκαν όλα, να αρχίσει να ξαναέρχεται στις επιχειρήσεις μας για να καταφέρουμε κι εμείς να σταθούμε όρθιοι. Απέναντι το μανάβικο και μία ταβέρνα καταστράφηκαν, αλλά η μία πλευρά της πλατείας έχει σωθεί και έχει ανάγκη από επισκέπτες», λέει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Τάκης, ιδιοκτήτης καφετέριας στην πλατεία.
Μόνο δυο-τρεις ντόπιοι πίνουν τον καφέ τους και συζητούν για τα αντιπλημμυρικά έργα, που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει, παρότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών. «Μόνο οι κορμοί έχουν κοπεί και αντί να έχουν ήδη γίνει κορμοδέματα για να συγκρατούν τα φερτά υλικά από το βουνό, είναι στο έδαφος και όποιος προλαβαίνει τους παίρνει στο σπίτι του για το τζάκι. Ούτε αντιδιαβρωτικά ούτε αντιπλημμυρικά έργα έχουμε δει προς το παρόν. Μόνο ένα ρέμα εδώ κοντά άρχισαν να καθαρίζουν πριν από δυο-τρεις εβδομάδες και δεν το έχουν τελειώσει. Αυτοί που έβαλαν τη φωτιά είχαν σκοπό να μας εξοντώσουν και ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος», λένε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής.
Στην πλατεία είναι παρκαρισμένο ένα αυτοκίνητο της Περιφέρειας Αττικής και οι επιβαίνοντες στέκονται σ’ ένα υπόστεγο. Τους ρωτάμε αν ήρθαν λόγω της βροχής προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση, αλλά η απάντησή τους αφήνει άφωνους τους δυο-τρεις κατοίκους που παρακολουθούν τη συζήτηση. «Ηρθαμε για υγειονομικό έλεγχο στα καταστήματα», μας λένε.
Αμπελόκηποι: Προσωρινά κρατούμενος ο Νίκος Ρωμανός - Τι είπε στην απολογία του
Αποζημιώσεις
Βαριά λαβωμένος από τις φωτιές του Αυγούστου -καθώς έχασε, όπως λέει, δύο σπίτια και έναν στάβλο- ο κ. Δημήτρης λέει ότι ακόμα περιμένει να λάβει την προκαταβολή της αποζημίωσης. «Επρεπε να την έχω πάρει, αλλά με αυτά που ακούστηκαν για πλιάτσικο με τις αποζημιώσεις έγιναν αφορμή να παγώσει η διαδικασία κι έτσι ακόμα περιμένουμε», επισημαίνει.
Οπως λένε οι κάτοικοι, δεν αντιλήφθηκαν να έχουν γίνει παραπάνω αιτήσεις αποζημίωσης για τα ίδια ακίνητα. «Εδώ όλοι έχουμε χάσει περιουσίες, κάναμε τις αιτήσεις για να αποζημιωθούμε και να ξανασταθούμε στα πόδια μας. Τώρα, αν κάποιος είχε ακίνητο 60 τ.μ. και δήλωσε 70 τ.μ., ναι μπορεί να συνέβη αυτό, αλλά να έχουν γίνει 500 αιτήσεις για έξι κτίρια, εμείς δεν γνωρίζουμε κάτι τέτοιο. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι όλος αυτός ο ντόρος είχε ως αποτέλεσμα να μην πάρουμε χρήματα», τονίζουν αγανακτισμένοι.
Μόνος πίνει τον καφέ του ο κ. Σάββας, που έχει ένα άλλο παράπονο να διηγηθεί. Από το δικό του σπίτι, όπως λέει, ακόμα δεν έχουν περάσει οι αρμόδιες επιτροπές για να εκτιμηθεί το σύνολο των ζημιών. «Μόνο για τα ρολόγια της ΔΕΗ πέρασαν και τα επισκεύασαν. Για τις άλλες ζημιές στο ακίνητο ακόμα τους περιμένουμε», λέει ο κ. Σάββας, που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για πλημμυρικά φαινόμενα. «Η Βαρυμπόμπη είναι κατηφορική, φεύγουν τα νερά. Ομως, θα έπρεπε να έχουν γίνει κάποια έργα, αυτό θα ήταν το σωστό. Εχουν περάσει δύο μήνες και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα», αναφέρει.
Στην ευρύτερη περιοχή, πάντως, κυκλοφορούν αγροτικά αυτοκίνητα και σκαπτικά μηχανήματα με ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς καθαρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις. «Ο δήμος είναι υπεύθυνος για τους κεντρικούς δρόμους και όλα τα καμένα δέντρα που βρίσκονταν κατά μήκος των δρόμων έχουν κοπεί. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει αυτό το έργο», λέει ο δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός, διευκρινίζοντας ότι για τα επόμενα στάδια που αφορούν την αντιπλημμυρική θωράκιση των καμένων περιοχών υπάρχει συνυπευθυνότητα περιφέρειας και υπουργείων. «Για τα κορμοδέματα, που πρέπει να τοποθετηθούν σε πρώτο στάδιο, αλλά και για να προχωρήσουν τα έργα στα ρέματα, θα πρέπει να συνεργαστεί η Περιφέρεια Αττικής με τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών», λέει ο κ. Βρεττός στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
«ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ»
Οι κάτοικοι, πάντως, δηλώνουν βέβαιοι ότι η φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης 3 Αυγούστου κοντά στα πρώην Βασιλικά Κτήματα Τατοΐου και έφτασε μέχρι το Κρυονέρι, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και το Καπανδρίτι, ήταν οργανωμένο σχέδιο αδίστακτων εμπρηστών.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr