Ο άνθρωπος που σκέφτηκε να μετατρέψει ένα ρομπότ σε ξεναγό είναι ο καθηγητής του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιστημονικός διευθυντής του σπηλαίου, Νίκος Καρτάλης. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο και πέρασαν 17 ολόκληρα χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι η «Περσεφόνη» να αρχίσει τις ξεναγήσεις, τον περασμένο Ιούλιο.
Υψηλό κόστος
«Είχα δει ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ για ένα ρομπότ που ξεναγούσε τους επισκέπτες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Και σκέφτηκα: “γιατί όχι και στο σπήλαιο;”. Ομως το κόστος ήταν πολύ υψηλό και αρχίσαμε την αναζήτηση πόρων. Τελικά, πριν από τρία χρόνια βρήκαμε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μέσω Interreg και μπορέσαμε να κάνουμε πράξη το όραμά μας», είπε στον «Ε.Τ.».
Η «Περσεφόνη», η αγορά της οποίας άγγιξε τα 118.000 ευρώ, έχει ύψος 1,7 μέτρα, ομιλεί 33 γλώσσες (ακόμα και αρχαία ελληνικά), μπορεί να κάνει ξενάγηση σε τρεις γλώσσες ταυτόχρονα, εργάζεται ασταμάτητα για οκτώ ώρες, κινείται αυτόνομα, έχει αίσθηση του χώρου και κάθε βράδυ «ξεκουράζεται» φορτίζοντας -κυριολεκτικά- τις μπαταρίες της.
«Είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Παραλαμβάνει τους επισκέπτες στον προθάλαμο, συστήνεται και τους συνοδεύει σε μήκος 150 μέτρων, κάνοντας τρεις στάσεις. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες συνεχίζουν την περιήγησή τους στα υπόλοιπα 800 μέτρα του σπηλαίου με φυσικό ξεναγό, ενώ η “Περσεφόνη” επιστρέφει μόνη της στην αρχική θέση της. Μάλιστα, είναι προγραμματισμένη να αντιλαμβάνεται 31 ερωτήσεις και στις 33 γλώσσες που καταλαβαίνει και να δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις είναι οι πιο κοινές που δέχονταν οι ξεναγοί από τους επισκέπτες», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε πως στόχος της πρωτοβουλίας δεν ήταν να αντικατασταθούν οι ξεναγοί από το ρομπότ. «Το αντίθετο. Οι ξεναγοί δεν βλέπουν την “Περσεφόνη” ανταγωνιστικά. Αλλωστε, ποιος ξεναγός είναι σε θέση να μιλήσει 33 γλώσσες ταυτόχρονα;», πρόσθεσε.
Θετικά σχόλια
Τόσο το λογισμικό όσο και η κατασκευή της «Περσεφόνης» έγινε από Ελληνες επιστήμονες-ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) και καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα σχόλια των επισκεπτών, και ειδικά των παιδιών, είναι διθυραμβικά. Μάλιστα, τα περισσότερα παιδιά θέλουν να βγουν και μία selfie μαζί της, ενώ υπάρχουν επισκέπτες που πηγαίνουν και δεύτερη φορά στο σπήλαιο για να ξαναζήσουν την εμπειρία με την «Περσεφόνη».
Oμως, το σπήλαιο της Αλιστράτης έχει κάνει και άλλα τεχνολογικά άλματα στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του. Πριν εισέλθει στο εσωτερικό του, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να κατεβάσει ειδική εφαρμογή στο κινητό του και κατά τη διάρκεια όλης της διαδρομής να σκανάρει QR codes για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο, βλέποντας εικονικά πλέον την «Περσεφόνη». Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα να δει μη επισκέψιμα μέρη του σπηλαίου μέσω εικονικής πραγματικότητας, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να λάβει και άδεια ρομποτικής εκπαίδευσης ώστε οι μαθητές – επισκέπτες να μπορούν με τουβλάκια Lego να κατασκευάσουν την «Περσεφόνη»! «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει το τρένο της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, η οποία στηρίζεται στη γνώση. Η χώρα έχει εξαιρετικά μυαλά, τα οποία πρέπει να υποστηριχθούν», τόνισε ο κ. Καρτάλης.
Στο εσωτερικό
Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι επισκέψιμο από το 1998. Εχει μήκος περίπου τρία χιλιόμετρα, από τα οποία το ένα είναι επισκέψιμο. Ο πλούσιος διάκοσμός του περιλαμβάνει, εκτός από μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορους χρωματισμούς, και τους σπάνιους εκκεντρίτες. Οι εκκεντρίτες ή ελικτίτες είναι σπάνιοι σχηματισμοί που δημιουργούνται «αψηφώντας» τους νόμους της βαρύτητας και ακολουθώντας ακανόνιστες πορείες. Κύριο χαρακτηριστικό του σπηλαίου -που το κάνει και μοναδικό στον ελληνικό χώρο- είναι η πολύ μεγάλη ποικιλία εκκεντριτών. Χαρακτηρίζεται, επίσης, από τους μοναδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς που απαντώνται εντός του, όπως η Alistratia Beroni, ένα μοναδικό είδος ισόποδου. Το σπήλαιο ανήκει στο δίκτυο σπηλαίων του φαραγγιού του ποταμού Αγγίτη.
πηγή φωτό: Σπήλαιο Αλιστράτης
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr