Οσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο τα τηλέφωνα μεταξύ των ιεραρχών παίρνουν «φωτιά», με τις συμμαχίες και τις νέες ομάδες που, ως φαίνεται, τείνουν να διαμορφωθούν, να εκτιμάται πως θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις ισορροπίες στους κόλπους της Ιεραρχίας.
Το ενδιαφέρον του εκκλησιαστικού χώρου για αυτές τις εκλογές είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μιας και από το αποτέλεσμα θα κριθεί ως ένα βαθμό και η επιρροή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο σώμα της Ιεραρχίας. Μάλιστα, για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό Χριστοδουλικοί και Ιερωνυμικοί προσπαθούν να προωθήσουν τους «εκλεκτούς» τους, μετρώντας έτσι τις δυνάμεις τους.
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι, «ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της ενότητας στην Εκκλησία». Και χθες, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Ιεραρχίας που έγινε (κάτω από αυστηρά υγειονομικά μέτρα προστασίας) στο Διορθόδοξο Κέντρο στη Μονή Πεντέλης και όχι στη Μονή Πετράκη λόγω κορονοϊού, έκανε έκκληση για ενότητα, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, διαταράχθηκε τη περίοδο της πανδημίας.
«Πρώτος γνωρίζω να κάνω πίσω για το καλό της Εκκλησίας. Αναμένω και από εσάς, τους αδελφούς μου, το ίδιο. Προσωπικές απόψεις και αλλότριες φωνές πρέπει να τις καταδικάσουμε. Μία είναι η Εκκλησία, μία πρέπει να είναι και η φωνή της, εκφραζομένη εν Συνόδω και πάντοτε ως ενοποιητική δύναμη για τη σωτηρία όλων ημών», επεσήμανε ο κ. Ιερώνυμος.
Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια λαθών και αυτονομήσεως. Σας καλώ να αναλογισθούμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε, εν υπακοή προς το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας, την πορεία μας προς τον ουρανό. Πληθαίνουν οι φωνές αμφισβήτησης και χαίρεται ο διάβολος να ποτίζουμε το δένδρο του διχασμού».
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση στάθηκε στις προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτής για να αναδειχθούν, όπως τόνισε, «πολλά από τα προβλήματα που συνωστίζονται δεκαετίες τώρα μέσα στον τρόπο και στην καθημερινότητα των επιλογών μας, όπως χλιαρή πίστη, εκκοσμίκευση της συνοδικότητας, αλλοίωση του φρονήματος της Εκκλησίας, ανυπακοή και εγωιστική αυτοδιάθεση, ψήγματα προτεσταντισμού και αιρετικών δοξασιών, έλλειψη γνησίου ομολογιακού πνεύματος, συντεχνιακή λογική, ψυχολογική πίεση και ανασφάλεια».
Μάλιστα, σε άλλο σημείο ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το νόμο περί Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, «σύμφωνα με τον οποίο, μετά από διακόσια χρόνια, την πλειοψηφία των μελών των συμβουλίων των Εκκλησιαστικών Σχολών θα έχει η Εκκλησία».
Oι υποψήφιοι
Οσον αφορά στις εκλογές της προσεχούς Παρασκευής, υποψήφιοι για τη Μητρόπολη Λαγκαδά που χήρευσε μετά το θάνατο του μακαριστού Ιωάννη από κορονοϊό είναι ο αρχιμανδρίτης Πλάτων Κρικρής, 59 ετών και επί χρόνια γραμματέας της Συνόδου, καθώς και ο 68χρονος μητροπολίτης Βρεσθένης (πρώην Θεσσαλιώτιδος), Θεόκλητος Κουμαριανός.
Αττική Οδός: Αυτοκίνητο εξετράπη της πορείας του - Καθυστερήσεις στο σημείο [χάρτης]
Σημειώνεται ότι ο κ. Κουμαριανός παραιτήθηκε την 1η Μαρτίου του 2005 από μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και στις αρχές του 2006 έλαβε τον τιμητικό τίτλο του μητροπολίτη Βρεσθένης. Η υποψηφιότητά του κεντρίζει το ενδιαφέρον στον εκκλησιαστικό χώρο, καθώς θεωρείται βαρόμετρο για την επιρροή των λεγόμενων Χριστοδουλικών ιεραρχών στην Ιεραρχία.
Για τη Μητρόπολη Καστοριάς (και ο μακαριστός ποιμενάρχης της Σεραφείμ έφυγε από κορονοϊό) τα ονόματα που ακούγονται ότι θα «τρέξουν» στην κούρσα της διαδοχής είναι του αρχιμανδρίτη Καλλίνικου Γεωργάτου, πρωτοσύγκελου της μητρόπολης Ναυπάκτου. Ο εν λόγω υποστηρίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο, καθώς και από τον μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεο.
Επίσης, στην εκλόγιμη διαδικασία για τη Μητρόπολη Καστοριάς αναμένεται να συμμετέχει και ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κοζάνης, αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Αγγελόπουλος, ο οποίος στηρίζεται από τον μητροπολίτη Κοζάνης Παύλο. Καθώς και ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Γιαννουσάς, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του μακαριστού Σεραφείμ.
Φαβορί για τη Μητρόπολη Κιλκισίου θεωρείται ο 53 ετών αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Αντωνίου Τριανταφυλλίδης. Ηπιων τόνων, συναινετικός, υπηρετεί στις συνοδικές επιτροπές Πολιτιστικής Ταυτότητας και Εκκλησιαστικών Τεχνών. Λέγεται πως ο κ. Βαρθολομαίος έχει λάβει το αρχιεπισκοπικό χρίσμα. Στη λίστα με τους υποψηφίους περιλαμβάνεται και το όνομα του αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιου Κουλιανόπουλου. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο μόλις 40 ετών ο οποίος προΐσταται στο ναό Αγίας Σοφίας Ψυχικού.
Εντονες διαβουλεύσεις όμως διενεργούνται για την πλήρωση της κενής θέσης στη Μητρόπολη Περιστερίου. Εδώ τίποτε δεν είναι σίγουρο, μιας και δεν αποκλείεται η πλήρωση να γίνει διά μεταθέσεως, εάν και δεν θεωρείται εύκολο να συμβεί. Σε διαφορετική περίπτωση, προκρίνεται το όνομα του μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελου.
Την ίδια στιγμή, από το λεγόμενο στρατόπεδο των Χριστοδουλικών, ο μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ φέρεται να προωθεί τον αρχιμανδρίτη Καλλίνικο Νικολάου.
Πιο «βατή» εκτιμάται ότι θα είναι η εκλόγιμη διαδικασία για τη Μητρόπολη Θήρας, καθώς η πλειοψηφία των ιεραρχών βλέπει θετικά την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιου Ρουσάκη.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr