Για όσες σχολές και τμήματα λειτούργησαν από χθες, η επιστροφή προϋπέθετε μάσκες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και έλεγχο από τους καθηγητές ή από εξειδικευμένο προσωπικό των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος εργαστηριακού ελέγχου για τον COVID-19.
Τις προηγούμενες εβδομάδες διοικητικό προσωπικό και καθηγητές έκαναν αγώνα δρόμου για να εξασφαλίσουν ότι θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Λόγω της ιδιομορφίας σε υποδομές αλλά και σε διαχείριση του φοιτητικού τους δυναμικού, πολλά πανεπιστήμια δεν ήταν έτοιμα χθες να υποδεχτούν τους φοιτητές τους. Για παράδειγμα, πανεπιστήμια με campus και μεγάλο αριθμό φοιτητών σε μεγάλες πόλεις, όπως το ΑΠΘ και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου είναι συγκεντρωμένες όλες οι σχολές και τα τμήματα, προετοιμάζονται αυτές τις μέρες, ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
«Πυρετός» προετοιμασιών επικρατεί στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το οποίο αποφάσισε να καθυστερήσει μία εβδομάδα την έναρξη των παραδόσεων. Ετσι, οι πρώτοι φοιτητές του ΑΠΘ αναμένεται να περάσουν την πύλη του πανεπιστημίου τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου. Η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος τις προηγούμενες ημέρες, με στόχο την καλύτερη προετοιμασία των Σχολών και των Τμημάτων.
«Είχαμε κινηθεί έγκαιρα και αποφασιστικά και παραγγείλαμε ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα. Η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των φίλτρων HEPA θα ολοκληρωθεί την τρέχουσα εβδομάδα σε συνολικά 120 αμφιθέατρα και αίθουσες παραδόσεων, οι οποίες δεν έχουν επαρκή ή και καθόλου αερισμό», δήλωσε στον «Ε.Τ.» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου. Επίσης, ανέφερε ότι χθες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες πρόσληψης των «υγειονομικών ελεγκτών», οι οποίοι αύριο και μεθαύριο θα τοποθετηθούν στα πόστα τους και να μάθουν τον τρόπο με τον οποίον θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. «Συνολικά, είναι 124 άτομα. Δύο βάρδιες των 62 ατόμων κάθε μία, οι οποίοι θα εργάζονται 08:00-14:00 και 14:00-20:00. Θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία του campus για να ελέγχουν αν η προσέλευση γίνεται με βάση τα πρωτόκολλα του υπουργείου», πρόσθεσε. Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ειδικά μηχανήματα που τοποθετούνται στους τοίχους και εκτός από την ανέπαφη παροχή αντισηπτικού υγρού, κάνουν ταυτόχρονα και θερμομέτρηση του χρήστη. «Τέλος, προχωρήσαμε στην αναδιάρθρωση του τμήματος καθαρισμού, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι σε αυτό να καθαρίζουν πιο τακτικά τους κοινόχρηστους χώρους», κατέληξε. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στα μέσα Σεπτεμβρίου, έχουν εμβολιαστεί τρεις στους τέσσερις φοιτητές (76% – εξαιρούνται οι πρωτοετείς) και εννέα στους δέκα (91,3%) καθηγητές.
Αντιθέτως, σε άλλα πανεπιστήμια, οι φοιτητές επέστρεψαν στα αμφιθέατρα, ύστερα από ενάμιση χρόνο απουσίας. Ενδεικτικά, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τα μαθήματα στις περισσότερες σχολές ξεκίνησαν κανονικά με πληρότητα και με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr