Τα ίδια απορημένα βλέμματα συγκεντρώνουν και στα καταστήματα της περιοχής που επισκέπτονται για ψώνια, καθώς είναι πάντα περιποιημένες και ευγενικές. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για τις 7 γυναίκες βουλευτές που εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν και αναζήτησαν προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα.
Οι Αφγανές πολιτικοί έφτασαν στη χώρα μας στις 22 Σεπτεμβρίου μαζί με τις οικογένειές τους μέσω της Τιφλίδας και έχουν ως τελικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αποκλεισμός γυναικών
Μια από αυτές, η Nazifa Bek, που ήταν βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Διαχείρισης της αφγανικής Βουλής, μέχρι την επέλαση των Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο, μίλησε αποκλειστικά στον Ελεύθερο Τύπο για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα της. «Η κατάσταση στην Καμπούλ και σε ολόκληρο το Αφγανιστάν είναι πολύ άσχημη. Τα κορίτσια έχουν αποκλειστεί τελείως από τα σχολεία, οι γυναίκες φοβούνται, παραμένουν κλεισμένες στα σπίτια τους και δεν μπορούν πλέον να πάνε στις δουλειές τους. Η οικονομία καταρρέει. Από κάθε άποψη το Αφγανιστάν βιώνει κατακλυσμιαία αλλαγή», λέει η κ. Bek.
Η πολυπληθής ομάδα έχει καταλύσει σε ξενοδοχείο που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη φιλοξενία μεταναστών και προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ του βίαιου ξεριζωμού. Οπως λέει όμως η Αφγανή βουλευτής, δεν είχαν άλλη επιλογή από τη στιγμή που η πρωτεύουσα Καμπούλ έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν. Παρότι το να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν πολύ δύσκολο λόγω του χάους που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο, κατάφεραν να βρουν πτήση διαφυγής από μια χώρα που βυθιζόταν στη βία.
Η διαφυγή
«Το να φύγω από τη χώρα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση, όχι μόνο για εμένα αλλά για όλους. Οταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ αναγκάστηκα να φύγω μαζί με την οικογένειά μου. Κάποιες άλλες γυναίκες με βοήθησαν. Πήγαμε στο αεροδρόμιο και εκεί σημειώθηκε επίθεση αυτοκτονίας. Ολα έγιναν μέσα σε ένα βράδυ. Επρεπε να εγκαταλείψουμε τη χώρα άμεσα. Κινδύνευε η ζωή μας».
Η Nazifa Bek ήταν βουλευτής της επαρχίας Τατζάρ στο Βορειοανατολικό Αφγανιστάν και στην προσπάθειά της να διαφύγει έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στο αεροδρόμιο όταν έγινε η πολύνεκρη επίθεση, καθώς βρισκόταν εκεί με την καθοδήγηση των ΜΚΟ και μαζί με τα τρία παιδιά της, ηλικίας από τριών έως εννέα ετών, που έκλαιγαν ασταμάτητα.
Σεισμός: Στη Σαντορίνη η ΕΜΑΚ - Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες στις Κυκλάδες - Κλειστά σχολεία και προληπτικά μέτρα
Προορισμός οι ΗΠΑ
Οι Αφγανές πολιτικοί με τις οικογένειές τους υπολογίζεται ότι θα μείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ελλάδα περίπου έναν με ενάμιση μήνα, έως ότου ολοκληρωθούν διαδικαστικά ζητήματα για να μεταβούν στις χώρες του τελικού τους προορισμού, κυρίως στην Αμερική και τον Καναδά. Από εκεί θα προσπαθήσουν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να συνεχίσουν να παλεύουν για την επιστροφή της Δημοκρατίας στο πολύπαθο Αφγανιστάν.
«Από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου θα πάω, θέλω να βοηθήσω τη χώρα μου. Εκπροσωπώ τους ανθρώπους εκεί. Εκπροσωπώ όλους όσοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε εμάς που καταφέραμε να φύγουμε, καταφέραμε να γλιτώσουμε. Θα συνεχίζω να αγωνίζομαι για την πατρίδα μου με όλες μου τις δυνάμεις», τονίζει η Nazifa Bek.
Σκληρή προσπάθεια
Οπως λέει, όλοι αντιλήφθηκαν ότι μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του προέδρου Ασράφ Γκάνι, ο οποίος επίσης εγκατέλειψε τη χώρα ταυτόχρονα με την κατάληψη της Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Πλέον, υπογραμμίζει, χρειάζεται σκληρή προσπάθεια για να ξαναχτιστεί η Δημοκρατία στη χώρα: «Πρέπει να γίνουν θεμελιώδεις αλλαγές στην πατρίδα μου, πρέπει να επιστρέψει η Δημοκρατία. Οταν ο πρόεδρος της χώρας μας την εγκατέλειψε, όλα κατέρρευσαν. Αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό. Θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας από το μηδέν, με τον αγώνα μας» , καταλήγει η Αφγανή πολιτικός. Πολλές φορές η ίδια και οι συνάδελφοί της μένουν μέχρι το σούρουπο στην παραλία μαζί με τα παιδιά τους, για τα οποία νιώθουν υποχρεωμένες να συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Από το παρελθόν
Από τα Μέσα Ενημέρωσης πληροφορούνται τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, για τα κρεμασμένα πτώματα στις πλατείες, τη χρήση βίας στη διάλυση συγκεντρώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών, ακόμα και την απαγόρευση στα κουρεία να περιποιούνται τις γενειάδες των Αφγανών. Το θλιβερό παρελθόν έχει επιστρέψει, καθώς οι Ταλιμπάν κυβέρνησαν το Αφγανιστάν ξανά από το 1996 έως το 2001. Τότε το ισλαμικό κίνημα ανετράπη από τις αμερικανικές δυνάμεις, οι οποίες εισέβαλαν στη χώρα αφού οι Ταλιμπάν παρείχαν άσυλο στον Οσάμα μπιν Λάντεν και αρνούνταν να τον παραδώσουν μετά το αιματοκύλισμα της 11ης Σεπτεμβρίου. Υστερα από 20 χρόνια και μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, οι Ταλιμπάν επέστρεψαν ελέγχοντας από τον περασμένο Αύγουστο ολόκληρη τη χώρα και έχοντας στόχο να εφαρμόσουν την αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ.
Παρά τις δεσμεύσεις τους για μετριοπάθεια, οι Ταλιμπάν, από την ώρα που ανέλαβαν ξανά τα ηνία της χώρας, δείχνουν ιδιαίτερη σκληρότητα στους αντιπάλους τους. Μαχητές της οργάνωσης έφτασαν να σκοτώσουν 4 άτομα στην πόλη Χεράτ και να κρεμάσουν τα πτώματά τους στην πλατεία. Οι γυναίκες βουλευτές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φτάσουν στην Ελλάδα νιώθουν πλέον απόλυτα ασφαλείς και ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους πιστεύοντας ότι μια μέρα μπορεί να επιστρέψουν στον τόπο τους μαζί με τη Δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις