Οι ανακοινώσεις στα τέλη Ιουνίου «είχαν ως κεντρική βάση πληροφόρησης ότι η πανδημία μέσα στο καλοκαίρι θα ήταν σε φάση ύφεσης και θα είχαμε χρόνο για να πείσουμε ευκολότερα την κοινωνία να προχωρήσει στον εμβολιασμό… Η εικόνα της πανδημίας άλλαξε, τα ημερήσια κρούσματα διαρκώς αυξάνονται και αρχίζει και η Ελλάδα να αναφέρεται στον διεθνή Τύπο ως μία από τις χώρες που έχει έξαρση της πανδημίας», κατά τα λεγόμενα του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη.
Σε κάθε περίπτωση, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) έχει αναλύσει στον υπουργό τις δυσκολίες εφαρμογής του νέου κυβερνητικού σχεδίου ειδικά για τη λειτουργία της εστίασης, ζητώντας τη στήριξη της πολιτείας με μέτρα ενίσχυσης που θα κάνουν τις επιχειρήσεις ικανές να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν. Θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι, επίσης, πως «δεν θα πρέπει η κυβέρνηση να εργαλειοποιεί κλάδους της οικονομίας ως μοχλούς άσκησης πίεσης στην κοινωνία για το αυτονόητο που είναι ο εμβολιασμός».
Στη χώρα μας περίπου 77.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης, απασχολώντας 410.000 εργαζόμενους. Υπολογίζεται πως σχεδόν 17.000 από αυτά τα καταστήματα δεν έχουν εξωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης που ενεργοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (16/7) ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης διαμορφώνεται με βασικό κριτήριο αν διαθέτουν αποκλειστικά κλειστούς χώρους ή αν έχουν κι υπαίθριους.
Εσωτερικοί χώροι
Οι επιχειρήσεις εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ) που διαθέτουν μόνον εσωτερικούς χώρους, δεν έχουν δηλαδή υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους (π.χ. αυλή), λειτουργούν ως εξής:
-Απευθύνονται αποκλειστικά σε πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.
-Για τους εμβολιασμένους πρέπει να έχουν συμπληρωθεί 14 ημέρες από τη δεύτερη δόση ή από το μονοδοσικό εμβόλιο. Οι πελάτες οφείλουν να φέρουν μαζί τους (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους.
-Οσοι έχουν προσβληθεί στο παρελθόν από κορονοϊό επιδεικνύουν το πιστοποιητικό νόσησης. Εκδίδεται 30 ημέρες έπειτα από τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
-Πραγματοποιείται έλεγχος στους πελάτες στην είσοδο της επιχείρησης από τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, αξιοποιείται η ψηφιακή εφαρμογή Covid Free GR για τον έλεγχο γνησιότητας του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
-Επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι πελάτες.
-Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβεί το 85%.
-Οι επιχειρήσεις φέρουν σήμανση χώρου Covid free.
-Εφόσον είναι εμβολιασμένο όλο το προσωπικό της επιχείρησης φέρει την αντίστοιχη σήμανση.
-Οι ανήλικοι εισέρχονται στην επιχείρηση με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self-test έως 24 ώρες πριν από την προσέλευσή τους που εκδίδεται με μέριμνα των γονέων από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/.
-Επιτρέπεται η λειτουργία air-condition.
Υπαίθριοι χώροι
Στα καταστήματα που διαθέτουν υπαίθριους χώρους ο επιχειρηματίας αποφασίζει πώς θα τους αξιοποιήσει:
-Μία επιλογή είναι η λειτουργία των χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οικειοθελώς. Τότε, οι επιχειρήσεις φέρουν τη σήμανση Covid free.
-Η δεύτερη επιλογή είναι η λειτουργία μικτών χώρων, δηλαδή να υποδέχεται το κατάστημα και μη εμβολιασμένους. Γεγονός, που κοινοποιείται στους πελάτες με την ανάλογη σήμανση. Διευκρινίζεται πως ακόμη κι σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται η διενέργεια τεστ (self test, rapid test ή PCR) από πλευράς πελάτη.
-Εφόσον είναι εμβολιασμένοι όλοι οι υπάλληλοι της εκάστοτε επιχείρησης φέρει κι αυτή τη σχετική σήμανση.
-Επιτρέπονται μόνο οι καθήμενοι πελάτες.
Αξίζει να επισημανθεί πως ένα κατάστημα που διαθέτει υπαίθριο και εσωτερικό χώρο μπορεί να έχει μικτή χρήση. Το γεγονός, δηλαδή, ότι υποχρεωτικά λειτουργεί τον εσωτερικό του χώρο ως Covid free δεν συνεπάγεται πως πρέπει να πράξει κάτι αντίστοιχο για τον υπαίθριο.
Συνολικά, τόσο οι ανοικτοί όσο κι οι κλειστοί χώροι εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων) λειτουργούν με τους παρακάτω υγειονομικούς όρους:
Ενδοοικογενειακή βία: Κάθε μέρα κακοποιούνται 51 γυναίκες - Ο ΕΤ αποκαλύπτει στοιχεία-σοκ από την ΕΛΑΣ
-Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
-Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά το χρόνο αναμονής
-Μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι
-Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
-Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
-Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
Κέντρα διασκέδασης
Ειδικά όσον αφορά στα κέντρα διασκέδασης είτε πρόκειται για υπαίθρια είτε για κλειστά λειτουργούν όλα αποκλειστικά για εμβολιασμένους και για νοσήσαντες, μόνο με καθήμενους πελάτες στο 85% της ωφέλιμης επιφάνειας.
Κατά την είσοδό τους στο κέντρο οι πελάτες οφείλουν να επιδεικνύουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 6 μήνες μετά απ’ αυτόν) σε έγχαρτη μορφή ή ηλεκτρονικά, μέσω του κινητού τηλεφώνου. Εκπρόσωπος της επιχείρησης το ελέγχει ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής Covid Free GR. Επιπλέον, οι πελάτες επιδεικνύουν πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης) και υποχρεούνται να φορούν μάσκα κατά το χρόνο αναμονής, όπως, άλλωστε και το προσωπικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας του.
Σε κάθε τραπέζι επιτρέπονται δέκα άτομα το μέγιστο, ενώ οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στην πίστα κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμιγνύονται με το κοινό.
Στην περίπτωση των κλειστών κέντρων διασκέδασης είναι υποχρεωτική η ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού ατόμων που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter