Αν και η Ιερά Σύνοδος δεν συζητά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κληρικών ή την είσοδο στους ναούς μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποκλείει, εάν και εφόσον ξεφύγει η κατάσταση με τη μετάλλαξη «Δέλτα», τη λήψη και άλλων μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Στην επιχείρηση «πειθώ» του χριστεπώνυμου πλήθους, συμμετέχουν ιεράρχες με ιδιαίτερα δυναμικό και σημαντικό ρόλο στην Ιεραρχία, ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών (Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος) εκφράζονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ηδη, τα βλέμματα των μητροπολιτών στρέφονται στον Δεκαπενταύγουστο. Στη μεγάλη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας χιλιάδες πιστοί προσέρχονται στους ναούς της Παναγίας για να προσκυνήσουν και ο συνωστισμός είναι μεγάλος. Με τη μετάλλαξη «Δέλτα», όμως, ο φετινός εορτασμός θα είναι, ως φαίνεται, ακόμη πιο διαφορετικός σε σχέση με πέρυσι όπου εκτός από τις μάσκες και τις αποστάσεις είχε επιβληθεί και ανώτατο όριο πιστών για αυτό και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συζήτηση για περαιτέρω μέτρα έχει ήδη ανοίξει στην Ιεραρχία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και οι συνοδικοί μητροπολίτες τάσσονται υπέρ των εμβολίων, τονίζοντάς το προς πάσα κατεύθυνση.
Η αγωνία τους είναι, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το πώς θα καταφέρουν να πείσουν ένα σημαντικό μέρος από το ποίμνιό τους που δεν έχει εμβολιαστεί να το κάνει έγκαιρα, όπως τους ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αυτό που ξεκαθάρισαν οι συνοδικοί ιεράρχες στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στη Μονή Πετράκη την περασμένη εβδομάδα με τους κ. Κικίλια και Τσιόδρα είναι ότι ναι μεν θα στηρίξουν με κάθε τρόπο ώστε να «τρέξει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ωστόσο δεν είναι αρμοδιότητα της Εκκλησίας να μιλήσει με επιστημονικά επιχειρήματα προς τους πιστούς, αυτό μπορεί να το πράξει μόνον πνευματικά.
Στο πλαίσιο αυτό συστήνουν προς τους πιστούς «την ελεύθερη επιλογή του εμβολιασμού ως την αποκλειστική και επιστημονικά ελεγμένη λύση αναχαίτισης της εξάπλωσηςτου κορονοϊού».
Σε πρώτη φάση η Ιερά Σύνοδος με μια εγκύκλιο προς τον λαό, ενημερώνει λαϊκούς και κλήρο για «την πνευματική και κανονική διδασκαλία της Εκκλησίας σε θέματα πανδημιών, συνιστώντας προσευχητική εγρήγορση και συχνή συμμετοχή στη λατρευτική Της ζωή». Ενώ, παράλληλα, αποφάσισε να διανείμει στους ναούς της χώρας φυλλάδιο με απαντήσεις των επιστημόνων σε ερωτήσεις που ενδεχομένως έχουν οι πιστοί γύρω από τον εμβολιασμό.
Οι αρνητές
Ομως, έντονος προβληματισμός επικρατεί για τους αρνητές του κορονοϊού που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας. Το πρόβλημα δεν έχει να κάνει με τον ανώτατο κλήρο, έχει να κάνει με απλούς ιερείς αλλά και μοναχούς που ποιμαίνουν (κυρίως) στην επαρχία και αμφισβητούν την ύπαρξη της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την αναχαίτισή της. Υπάρχουν περιπτώσεις σήμερα όπου ιερείς δεν επιτρέπουν στους πιστούς να εισέλθουν στον ναό με μάσκα! Μάλιστα, ο προβληματισμός εντάθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και άλλες πόλεις από αρνητές, ανάμεσά τους και μοναχοί που διαδήλωναν κρατώντας εικόνες, σταυρούς και κομποσκοίνια στα χέρια (!) κατά των εμβολίων.
Η Ιερά Σύνοδος έχει διαμηνύσει εμμέσως πλην σαφώς ότι σε περίπτωση που κληρικός προπαγανδίζει την εμβολιαστική διαδικασία τότε θα υπάρξουν κυρώσεις.
Κλήρωση Eurojackpot (22/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που έβγαλε η κληρωτίδα
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, η Ιερά Σύνοδος έχει συστήσει σε όλους τους μητροπολίτες να εντείνουν τους ελέγχους στις μητροπόλεις τους και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες-εκκλησιαστικές ποινές για τους «αντάρτες» ιερείς που δεν εφαρμόζουν τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον θανατηφόρο ιό.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν δεσπότες, όπως οι Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας Κοσμάς που δεν τήρησαν τα μέτρα της Ιεράς Συνόδου το Πάσχα, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν στην επόμενη συνεδρίαση, τον Αύγουστο.
Στην «πρώτη γραμμή»
Εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενεργά στην εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού συμμετέχουν πολλοί μητροπολίτες.
Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα τάχθηκαν υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού των κληρικών ώστε να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του ιού.
Τη συζήτηση άνοιξε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος όταν πριν από λίγες ημέρες δήλωσε: «Η υποχρεωτικότητα πρέπει να έχει μια γενική εφαρμογή σε όλη την κοινωνία. Κανένας δεν μπορεί να εξαιρεθεί, ούτε οι ιερείς, καθώς είμαστε όλοι ευάλωτοι απέναντι στον κίνδυνο του Covid».
Από τις πιο δυναμικές φωνές στην Ιεραρχία, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τόνισε με νόημα ότι «κάθε μέλος της κοινωνίας, εάν θέλει να μη διασπείρει τον θάνατο και την καταστροφή, πρέπει να εμβολιαστεί», εξηγώντας ότι δεν καταπατώνται τα ατομικά δικαιώματα με τους εμβολιασμούς. «Το ατομικό δικαίωμα καταξιώνεται όταν εγώ σέβομαι τον άλλον άνθρωπο και όταν δεν γίνομαι αφορμή να πεθάνει ο άλλος ο άνθρωπος. Να εμβολιαστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα του θανάτου».
Αγώνα προκειμένου να πείσει τους δύσπιστους να εμβολιαστούν δίνει και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος. Με τον νηφάλιο τρόπο του, ο ιεράρχης χρόνια τώρα έχει καταφέρει να φέρει κοντά στην Εκκλησία τους νέους της περιοχής όπου ποιμαίνει, είναι αγαπητός σε όλους και ο λόγος του περνάει.
«Το μόνο όπλο»
Στην ίδια γραμμή και ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ. Ακολουθεί πιστά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για αυτό και θεωρείται το «δεξί χέρι» του. Εχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με τους νέους και αυτό φαίνεται και από την ενεργή του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακούει τους προβληματισμούς, διακρίνεται για τις επικοινωνιακές του δεξιότητες. «Το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε στα χέρια μας», έχει πει χαρακτηριστικά.
Ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος εξέφρασε την άποψη ότι αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, «δεν υπάρχει άλλη λύση, η υποχρεωτικότητα είναι μονόδρομος. Η Εκκλησία επαγγέλλεται τη ζωή, δεν μπορεί τώρα να αδιαφορήσει μπροστά στον θάνατο που έρχεται να θερίσει και νέους ανθρώπους. Πρέπει υποχρεωτικά να προχωρήσουμε προσπαθώντας να πείσουμε, αλλά στο τέλος θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε και υποχρεωτικότητα στην τήρηση των εμβολίων, αν κάποιοι δεν καταλαβαίνουν την ευθύνη που έχουμε ως άνθρωποι απέναντι στην κοινωνία».
Δυναμικός ιεράρχης, ο Αλεξανδρουπόλεως παρεμβαίνει όποτε κρίνει, το ίδιο και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Από τους παλαιότερους στην Ιεραρχία, ο Ναυπάκτου (εξελέγη μητροπολίτης το 1995) έχει γράψει πλήθος σημαντικών θεολογικών έργων, μάλιστα έχει λάβει το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το καλύτερο θρησκευτικό σύγγραμμα. Πρόσφατο βιβλίο του, το «Εκκλησία και πανδημία» με υπότιτλο «Ο ιός sars-cov-2 και η ασθένεια covid-19», 400 σελίδων.
Κατά συνωμοσιολόγων
Ο κ. Ιερόθεος ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν και μάλιστα σε συνέντευξή του στον «Ε.Τ.» είχε πει με νόημα ότι δεν δίνει «συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια».
Τη δική του απάντηση στους συνωμοσιολόγους έδωσε και ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι «Η Εκκλησία προβάλλει σε όλους τους ανθρώπους τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε αυτή τη στιγμή να συνασπιστούμε απέναντι σε ένα κοινό εχθρό, που λέγεται πανδημία, που λέγεται θάνατος. Αυτό είναι το χρέος όλων μας. Και παρακαλώ όλους αυτό το μήνυμα της Εκκλησίας να το ακούσουμε. Να μη δαιμονοποιούμε τα πράγματα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter