Σε διάστημα έντεκα ημερών – από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου- η θνησιμότητα λόγω γρίπης σημείωσε θλιβερό ρεκόρ: έχασαν τη ζωή τους 24 άνθρωποι, ενώ συνολικά από τον περασμένο Δεκέμβριο η μοιραία λίστα της εφετινής επιδημίας αριθμεί 60 άτομα.
Μέχρι και την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είχε καταγράψει 252 ασθενείς νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνο το περασμένο 24ωρο δηλώθηκαν 9 θάνατοι – εκ των οποίων ο ένας αφορούσε σε ασθενή που δεν νοσηλευόταν σε ΜΕΘ- και 19 νέα βαριά κρούσματα της γρίπης. Οι ασθενείς με γρίπη, για την ακρίβεια με επιπλοκές της νόσου, καταλάμβαναν περίπου το 1/5 των κλινών Εντατικής που διαθέτει το ΕΣΥ – καταγράφηκαν 112 ασθενείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ, μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης αναφέρθηκαν χθες συνολικά 87 κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 68 χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ και 19 με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, τα 23 αφορούσαν σε ενήλικες και τα 45 σε παιδιά.
Κάθε ημέρα στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ βρίσκονται κατά μέσο όρο 70 διασωληνωμένοι ασθενείς εκ των οποίων οι 30 – 40 έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι νεότεροι βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ εντός 7 ημερών και οι ηλικιωμένοι ίσως και ποτέ…
Συγκάλυψη καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ
https://www.youtube.com/watch?v=vqWFyR_Bc3E
https://www.youtube.com/watch?v=NPbCsfe5DHI
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
https://www.youtube.com/watch?v=J1mcBpCTsTY
Πιο σοβαρή και από την επέλαση της γρίπης, ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ θεωρούν «τη συστηματική προσπάθεια των αρμοδίων, υπό τις εντολές της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, να αποκρύψουν την πραγματικότητα, ακόμη και όταν συνδέεται με την απώλεια ανθρωπίνων ζωών».
«Για την αποφυγή του πολιτικού κόστους οι Υπουργοί Υγείας με τη συνέργεια του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ παραπλανούν τους Έλληνες πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Δίνουν ελλιπή στοιχεία οδηγώντας τον Οργανισμό σε λάθος συμπεράσματα στην επιδημιολογική παρατήρηση της Νόσου» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Επιπλέον, τα νοσοκομεία με τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς τους δεν μπορούν να πληρώσουν το κόστος των εξετάσεων (PCR) στους νοσηλευόμενους ασθενείς με γρίπη, παρά μόνο εάν…επιδεινωθούν τόσο ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Τότε η εξέταση για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης, η οποία κοστίζει 50 ευρώ, καλύπτεται από το νοσοκομείο.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η πρόταση του ΚΕΕΛΠΟ είναι η εν λόγω εξέταση να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των Νοσοκομείων, αλλά δεν έχει γίνει αποδεκτή από τους Υπουργούς Υγείας. Ωστόσο, εκτιμά πως πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο «ελέγχου της εικόνας της επιδημίας γρίπης, αν όχι συγκάλυψης της τραγικής πραγματικότητας»: «Δεν επιθυμούν να πληρώνουν οι Ασθενείς 50 ευρώ, αφού η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα επιφέρει πολιτικό κόστος στη κυβέρνηση. Δεν επιθυμούν ταυτοποίηση πολλών θυμάτων γρίπης ή τουλάχιστον περισσοτέρων από πέρυσι για να μην επιβεβαιώνεται η κατάρρευση των νοσοκομείων και της Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, τα ελλιπέστατα στοιχεία από τα νοσοκομεία αποστέλλονται στο εμπιστευτικό πρωτόκολλο του προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ».
Χωρίς χρηματοδότηση από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα Εργαστήρια Αναφοράς
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν χρηματοδότησε τα τρία εργαστήρια αναφοράς που πραγματοποιούν την εξέταση PCR, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Τα τρία εργαστήρια του Ινστιτούτου Paster, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πέρυσι είχαν λάβει χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αναφέρεται ενδεικτικά μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής που έχει στείλει μέχρι στιγμής – κι ενώ η γρίπη θερίζει- μόλις δύο δείγματα νοσηλευόμενων ασθενών για εξέταση Γρίπης, ενώ πέρυσι το κάθε Κέντρο Υγείας έστελνε τουλάχιστον 15 δείγματα.
«Όταν λοιπόν τα Νοσοκομεία δεν λαμβάνουν δείγματα για εξέταση σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς με συμπτώματα γρίπης, πως θα μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης;» διερωτάται ο κ. Γιαννάκος. Επικαλείται δε λίστα με αιτίες θανάτου ασθενών ενός δημόσιου νοσοκομείου σύμφωνα με την οποία ως αιτίες θανάτου, αδιάγνωστων ασθενών από γρίπη, πιστοποιούνται οι επιπλοκές της γρίπης, δηλαδή πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, λοίμωξη αναπνευστικού κ.α., και όχι η γρίπη…