Και γιατί να μην το κάνουν αυτό, άλλωστε, την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας έρευνες κοινής γνώμης όπως αυτή που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», βάσει της οποίας το 55% των Ευρωπαίων συμφωνούν με την απαγόρευση εισόδου μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες. Εντύπωση μάλιστα προκαλεί το υψηλό ποσοστό άρνησης που καταγράφεται και στη χώρα μας, με το 58% των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης.
Στην πρωτεύουσα της Αυστρίας έγινε χθες η εξωθεσμική διάσκεψη για την ασφάλεια των συνόρων που προαναγγελλόταν από τον περασμένο Νοέμβριο. Oπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, τελικώς συμμετείχαν στη διάσκεψη συνολικώς 16 κράτη δηλαδή εκτός της φιλοξενούσας χώρας, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Κροατία, η Σλοβενία, η Σερβία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, το Κόσοβο, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται πως στην αντίστοιχη διάσκεψη τον Φεβρουάριο του 2016 δεν είχε κληθεί η Ελλάδα ενώ λίγες μέρες μετά έκλεισε οριστικά ο διάδρομος των Βαλκανίων και χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίσθηκαν στην Ειδομένη. Φέτος, στην αρχική λίστα προσκεκλημένων η Ελλάδα ήταν και πάλι απούσα αλλά πριν λίγες μέρες προσκλήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας αφού επικοινώνησε με τον Αυστριακό ομόλογό του.
Oπως μεταδίδει το Ρόιτερς, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν να διαμορφώσουν, έως το τέλος Απριλίου, τα σχέδια που θα τους επιτρέψουν στενότερη στρατιωτική και πολιτική συνεργασία για να προστατεύσουν τα σύνορά τους εάν καταρρεύσει η αποκαλούμενη «συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας». Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας όλων των χωρών υπέγραψαν κοινή δήλωση που δεσμεύει τις υπηρεσίες ασφαλείας τους να συνεργασθούν πάνω σε ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης.
«Εχουμε το τέλειο εργαλείο να προετοιμάσουμε κάτι απολύτως απαραίτητο και αυτό είναι ένα Σχέδιο Β για την περίπτωση που η ευρωτουρκική συμφωνία καταρρεύσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέχος υφυπουργός Αμυνας, Γιάκομπ Λαντόφσκι. Από την πλευρά του κ. Μουζάλα δεν είχαν γίνει έως αργά χθες δηλώσεις σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.
Κλήρωση Τζόκερ (19/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
Πολλές από τις 16 χώρες που συνεδρίασαν στη Βιέννη έχουν αρνηθεί να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες, στο πλαίσιο διαμοιρασμού των βαρών, όπως ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία αλλά και η Ελλάδα ως χώρα πρώτης υποδοχής. Η προσφυγική κρίση, με τον τρόπο που εκδηλώθηκε από το 2015, ανέδειξε τις έντονες διχογνωμίες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μάλιστα, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Πέτερ Ντοσκοτσίλ, το δήλωσε όσο μπορούσε καθαρότερα λέγοντας ότι θα προτιμούσε μια συνολική ευρωπαϊκή απάντηση αλλά «εμείς δεν θα περιμένουμε άλλο».
Οι «σκληρές» αντιπροσφυγικές πολιτικές, πάντως, βρίσκουν άνετη στήριξη πάνω σε δημοσκοπήσεις όπως αυτή που δημοσίευσε η Ιντιπέντεντ και διεξήχθη σε δέκα χώρες από το ίδρυμα του Λονδίνου Chatham House. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν την υπογραφή του διατάγματος με το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο μουσουλμάνων και από τα ευρήματά του προκύπτει ότι κατά μέσον όρο το 55% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της συγκεκριμένης απαγόρευσης.
Το ποσοστό των Ελλήνων υπέρ της απαγόρευσης είναι 58%, ελαφρώς ψηλότερο από το μέσο όρο, ενώ το ψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στην Πολωνία (71%). Στην Αυστρία, το 65% δεν στηρίζει την απαγόρευση εισόδου μεταναστών από μουσουλμανικές χώρες. Στη Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53%, στην Ιταλία 51% και στη Βρετανία 47% .
Το 22% των Ελλήνων δηλώνουν πως δεν συμφωνούν ούτε διαφωνούν με την απαγόρευση, ενώ το 20% τάσσεται κατά. Από τις δέκα χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το ποσοστό των πολιτών που διαφωνεί με την απαγόρευση των μεταναστών κυρίως από μουσουλμανικές χώρες δεν ξεπερνά το 32%. Αντίθετοι στην υποδοχή μουσουλμάνων δηλώνουν κυρίως οι ηλικιωμένοι (63%), ενώ στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό πέφτει στο 44%.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου