«Δύο ημέρες υπήρχε πολύ έντονη σεισμική δραστηριότητα, ωστόσο από χθες η κατάσταση μοιάζει καλύτερη», τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας. Ο ίδιος τονίζει ότι οι εστίες των σεισμών βρίσκονται σε τουρκικό χώρο και δεν είναι μέσα στην Ελλάδα. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι οι σεισμοί της Λέσβου δεν σχετίζονται με το ρήγμα της Ανατολίας, ενώ υποστηρίζει ότι τα ρήγματα τα τωρινά κοντά στη Λέσβο έχουν ήδη δράσει στο παρελθόν, για αυτό «από όσο φαίνεται δεν συντρέχει λόγος σοβαρής ανησυχίας. Από τον ΟΑΣΠ όμως έχουμε πάρει τα μέτρα μας, με ασκήσεις ετοιμότητας και ένα πλέγμα δραστηριοτήτων».
Ο κ. Λέκκας, ωστόσο, συνδέει το ρήγμα αυτό που έδωσε τους δύο σεισμούς, 5,2 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον ισχυρό σεισμό (6,7 ρίχτερ) του 1944.
Με το μεγάλο σεισμό του 1944 συνδέει τη σεισμική δραστηριότητα κοντά στη Λέσβο και ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Παπαζάχος. «Δήλωσα πως πρέπει να υπάρχει μια σχετική επιφύλαξη καθώς έχουμε να κάνουμε με μια έντονη σεισμική δραστηριότητα, σε ένα σημείο με έντονη μορφολογική δομή που συνδέεται με μεγάλους σεισμούς», αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να πούμε ακόμη με βεβαιότητα ότι ο μεγαλύτερος σεισμός, το ξημέρωμα της Δευτέρας, ήταν και ο κύριος. Ισως εάν μέσα στην εβδομάδα περιοριστούν οι σεισμοί μπορέσουμε να πούμε ότι εκτονώνεται».
Πιο αισιόδοξη εικόνα έδινε η χθεσινή ημέρα για τους συγκεκριμένους σεισμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο ίδιος ανέφερε ότι το δεύτερο 24ωρο από τη δυνατή σεισμική δόνηση των 5,2 ρίχτερ είχε μικρότερα μεγέθη σεισμών, με τον μεγαλύτερο -μέχρι χθες το βράδυ- να είναι στα 4,5 ρίχτερ. «Αρχίζει να δίνεται η εικόνα ότι πρόκειται για μετασεισμική ακολουθία του σεισμού με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Εχουμε βέβαια δρόμο ακόμη να το επιβεβαιώσουμε. Το θετικό είναι ότι οι εστίες εξακολουθούν να είναι στον τουρκικό χώρο, δεν έχουμε μετανάστευση εστιών προς τη Λέσβο, άρα το νησί έχει απόσταση», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο κ. Παπαδόπουλος.
Ανεμοστρόβιλος σάρωσε το Αγρίνιο - Εικόνα διάλυσης στο ΔΑΚ [βίντεο και εικόνες]
Υπενθυμίζεται ότι το νησί της Λέσβου «χόρεψε» τον χορό των ρίχτερ ξημερώματα της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου, μετά από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 ρίχτερ. Λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι της Δευτέρας ακολούθησε δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η εστία των δύο αυτών μεγάλων σεισμών εντοπίζεται σε χερσαίο χώρο της Τουρκίας, στη χερσόνησο Μπαμπά-Καλέ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από την πόλη της Μυτιλήνης. Υπήρξαν μάλιστα και πληροφορίες για υλικές ζημιές σε σπίτια της Τουρκίας.
Αρκετοί μικρότεροι σεισμοί έχουν εκδηλωθεί στην ίδια εστία ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί μικρότεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν και κατά τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στην ίδια περιοχή.
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου