Οι εικόνες που έχει καταγράψει ο φωτογραφικός φακός του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής είναι από έναν μόνο από τους συνολικά 18 «κόκκινους» δήμους της Αττικής που κηρύχθηκαν λίγες ημέρες πριν σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, για να δρομολογηθούν άμεσα έργα περιορισμού του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.
Τα συγκεκριμένα έργα όμως συνεχίζουν να κινούνται με αργούς ρυθμούς, όπως καταγγέλλουν δημότες των περιοχών, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. «Γειτονιές του Αγίου Στεφάνου είναι επικίνδυνες, έχουν προβλήματα», παραδέχεται ο δήμαρχος Διονύσου μιλώντας στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Καμπανάκι
«Ολοι όσοι εμπλέκονται στο ζήτημα της πρόληψης να ολοκληρώσουν τους καθαρισμούς που χρειάζονται. Εμείς, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, και σε αυτήν την περίπτωση κάναμε αυτό που έπρεπε, δίνοντάς τους τα εργαλεία, τις δυνατότητες και κηρύσσοντας κάποιες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε μετά τη φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας ότι η λάθος διαχείριση των καθαρισμών από δήμους και ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε αντίστοιχες καταστροφές. Ηταν η πρώτη μεγάλη φωτιά τη φετινή αντιπυρική περίοδο και ξεκίνησε από καύση ξερόκλαδων μέσα σε ελαιώνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αφήνοντας πίσω της περισσότερα από 40.000 καμένα στρέμματα γης και σπίτια κατεστραμμένα. Χρειάστηκε ακόμα και η συνδρομή του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για να εκκενωθούν περιοχές και οικισμοί ανάμεσα σε Μέγαρα και Αλεποχώρι.
Προσανάμματα…
«Ενα σπίρτο θέλει, όπως τα προσανάμματα στο τζάκι. Εάν έχει 10 μποφόρ και ανάψει φωτιά, το έχουν χάσει το παιχνίδι», περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγόρης Αδαμάκης, κάτοικος του Δήμου Διονύσου, που βλέπει τα συγκεντρωμένα κομμένα δέντρα και κλαδιά να παραμένουν στοιβαγμένα μια ανάσα μακριά από δασικές εκτάσεις στην τοποθεσία των Αγίων Αγγέλων στην Ανοιξη, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου. «Η περιοχή είναι πυριτιδαποθήκη, ειδικά μέσα σε οικόπεδα, αλλά και έξω. Στοίβες με ξερά κλαδιά, εσωτερικά του δάσους. Ως κάτοικος, ενώ στην αρχή έβλεπα μια κινητοποίηση, πλέον εδώ και καιρό δεν συναντάμε συνεργεία καθαρισμού στον δρόμο, όπως θα όφειλε να συμβαίνει σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», αναφέρει ο κ. Αδαμάκης.
Ο Δήμος Διονύσου έχει κηρυχθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά το καταστροφικό πέρασμα της «Μήδειας». Πριν από λίγες ημέρες δόθηκε παράταση μέχρι και τις 17 Ιουνίου. Τα «σημάδια» της κακοκαιρίας όμως 3 μήνες μετά παραμένουν εμφανή. Κλαδιά από σπασμένα δέντρα έχουν συγκεντρωθεί σε αρκετές τοποθεσίες, όμως δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί, με τις διαδικασίες να καθυστερούν προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους. «Δίνουμε μάχη για τη συλλογή των κλαδιών, αλλά υπάρχει ακόμα καύσιμη ύλη», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο κ. Γιάννης Καλαφατέλης, δήμαρχος Διονύσου, και προσθέτει: «Τα συνεργεία του δήμου κάνουν 70-80 δρομολόγια τη μέρα, αλλά η “Μήδεια” μας έχει πάει πίσω». Οι 5 από τις συνολικά 7 κοινότητες του δήμου, μάλιστα, τέθηκαν λίγες ημέρες πριν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης από την Πολιτική Προστασία για να μπορέσουν να επισπεύσουν τις συγκεκριμένες εργασίες.
Εξαιρέθηκαν οι κοινότητες του Αγίου Στεφάνου και της Σταμάτας, μια απόφαση που προκαλεί απορίες στους δημότες του Διονύσου. Στη μία από αυτές της περιοχές, μάλιστα, όπως έχει καταγράψει ο φωτογραφικός φακός του «Ε.Τ.» της Κυριακής, υπάρχει ένα βουνό από «απομεινάρια» δέντρων που παρέσυρε στο πέρασμά της η «Μήδεια». «Εγινε προσομοίωση σε συνθήκες όπως αυτές στο Μάτι. Εμείς δεν ξεχωρίζουμε περιοχές», επισημαίνει ο δήμαρχος Διονύσου, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση της Πολιτικής Προστασίας.
Άνω Λιόσια: Συνελήφθη 27χρονος που προέβη σε άσκοπους πυροβολισμούς
Συσκέψεις
«Να διασφαλιστεί ότι πουθενά δεν θα έχουμε φαινόμενα αμελούς διαχείρισης υλικών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία εκδήλωσης πυρκαγιάς», προειδοποιούσε λίγες ημέρες πριν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από αλλεπάλληλές επιτελικές και επιχειρησιακές συσκέψεις στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με συμμετοχή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και δημάρχων της Αττικής. Η εναέρια κατόπτευση περιοχών, καθώς και η αξιοποίηση προγνωστικών μοντέλων, έδειξε σειρά «κόκκινων» περιοχών που δεν έχουν καταφέρει να είναι έτοιμες για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Οκτωβρίου.
Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου, στις 10 Μαΐου αποφασίστηκε η κήρυξη σε Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας 18 περιοχών της Αττικής για διάστημα δύο μηνών (έως και 10-07-2021). Πρόκειται για:
-τις Κοινότητες Λαυρεωτικής της Δ.Ε. Λαυρεωτικής και Κερατέας της Δ.Ε. Κερατέας του Δήμου Λαυρεωτικής,
-την Κοινότητα Μαρκοπούλου-Μεσογαίας της Δ.Ε. Μαρκοπούλου-Μεσογαίας του Δήμου Μαρκοπούλου-Μεσογαίας,
-τις Κοινότητες Ραφήνας της Δ.Ε. Ραφήνας και Πικερμίου της Δ.Ε. Πικερμίου του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου,
-την Κοινότητα Σπάτων-Λούτσας της Δ.Ε. Σπάτων-Λούτσας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος,
-τις Κοινότητες Νέας Μάκρης της Δ.Ε. Νέας Μάκρης και Μαραθώνος της Δ.Ε. Μαραθώνος του Δήμου Μαραθώνα,
-τις Κοινότητες Εκάλης της Δ.Ε. Εκάλης και Νέας Ερυθραίας της Δ.Ε. Νέας Ερυθραίας του Δήμου Κηφισιάς,
-τις Κοινότητες Κρυονερίου της Δ.Ε. Κρυονερίου, Ανοίξεως της Δ.Ε. Ανοίξεως, Δροσιάς της Δ.Ε. Δροσιάς, Ροδοπόλεως της Δ.Ε. Ροδοπόλεως και Διονύσου της Δ.Ε. Διονύσου του Δήμου Διονύσου,
-τις Κοινότητες Καλάμου της Δ.Ε. Καλάμου, Μαρκοπούλου Ωρωπού της Δ.Ε. Μαρκοπούλου Ωρωπού και Αφιδνών της Δ.Ε. Αφιδνών του Δήμου Ωρωπού,
-τις Κοινότητες Θρακομακεδόνων της Δ.Ε. Θρακομακεδόνων και Αχαρνών της Δ.Ε. Αχαρνών του Δήμου Αχαρνών,
-τις Κοινότητες Μάνδρας της Δ.Ε. Μάνδρας και Βιλίων της Δ.Ε. Βιλίων του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας,
-την Κοινότητα Αιαντείου της Δ.Ε. Σαλαμίνας του Δήμου Σαλαμίνας.
Τι προβλέπεται
Η Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας εκδίδεται προκειμένου να δρομολογηθούν έργα και εργασίες που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. Πρόκειται για εργασίες καθαρισμού σε περιοχές όπως στη ζώνη μίξης δασών/πόλεων και οικισμών, σε περιοχές υψηλής προστασίας (άλση, πάρκα κ.λπ.), όπως επίσης και κατά μήκος του οδικού δικτύου που διέρχεται μέσα από δάση και δασικές εκτάσεις. Στα έργα συμπεριλαμβάνονται και η άμεση απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης, η συντήρηση και η βελτίωση βατότητας του δασικού οδικού δικτύου, η συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, η συντήρηση των πυροσβεστικών υδροστομίων, όπως επίσης και όποιο άλλο έργο απαιτείται, σύμφωνα και με το Γενικό Σχέδιο της Πολιτικής Προστασίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ».
Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς επισκέφτηκε μία από αυτές τις περιοχές στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπου πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία των εργασιών καθαρισμού και προληπτικής απομάκρυνσης εύφλεκτης ύλης. Σε δηλώσεις του σημείωσε: «Είναι έκδηλη η αγωνία μας για κάποιες περιοχές. Η κακοκαιρία “Μήδεια” ανέδειξε τη δυσκολία κάποιων εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν σε βασικές αρμοδιότητες. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία είναι μία από τις 18 περιοχές της Αττικής που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν».
Γραφειοκρατία
Σχολιάζοντας την καθυστέρηση στα απαιτούμενα έργα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ολα αυτά αποτελούν το μόνιμο θέμα συζήτησης και θα μου επιτρέψετε να πω, “μπαλάκι ευθυνών”, μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες, που εδώ και δεκαετίες ταλανίζουν τη χώρα μας. Είναι ώρα να δώσουμε λύσεις, είναι ώρα συνεργασίας, είναι ώρα που πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ό,τι μας έχει πληγώσει και έχει κοστίσει σε ανθρώπινες ζωές».
Με στόχο την υλοποίηση δράσεων πρόληψης και αποκατάστασης ζημιών σε δάση από πυρκαγιές, φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί με σχετικές αποφάσεις έργα ύψους 79.365.000 ευρώ. «Υλοποιούμε με συνέπεια τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αποκατάσταση ζημιών στα δάση της χώρας από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές, οι οποίες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, έχουν ενταθεί τα τελευταία έτη. Θωρακίζουμε, επίσης, πολλές περιοχές από πλημμυρικά φαινόμενα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter.