Την ώρα λοιπόν που η φωτιά στα Γεράνεια Όρη πλησίαζε τα σπίτια και οι τελευταίοι κάτοικοι απομακρύνονταν, στο σημείο εκείνο εγκλωβίστηκαν τουλάχιστον τρία οχήματα με πυροσβέστες και εθελοντές, αλλά και δέκα πολίτες.
Το πως μπορεί να γίνει το κακό και να βρεθείς σε αδιέξοδο εύκολα γίνεται αντιληπτό, κοιτάζοντας το που φαίνεται να είναι η φωτιά στην αρχή του βίντεο και που λίγα δευτερόλεπτα μετά, με τους ισχυρούς ανέμους να της δίνουν μεγάλη ταχύτητα.
Η περιγραφή
Αναλυτικά η περιγραφή αναφέρει: «Ξαφνικά σε δευτερόλεπτα όλα γύρω κλείνουν οι καπνοί σε κάνουν να νιώθεις να πνίγεσαι. Στο σημείο βρίσκονται οχήματα με πολίτες και επικρατεί ενας πανικός.
Οι ενέργειες μας με τα πληρώματα των οχημάτων στις δραματικές εκείνες στιγμές να σώσουμε τους πολίτες που στην κυριολεξία κάποιους τους κυνηγάμε να μην φύγουν από το σημείο. Με περίσσια ψυχραιμία ο Αττικάρχης δινει πληροφορίες στο Συντονιστικό και αναφέρει ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Το αποτέλεσμα για όλους μας ήταν ευτυχές. Η αλήθεια είναι ότι λίγο έλλειψε να συμβεί το κακο.
Το βίντεο είναι καθαρά ένα μικρό απόσπασμα από την κατάσταση που βιώσαμε και αποθανάτισε συνάδελφος οδηγός μέσα από όχημα.
Προσωπικά ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους που ανησύχησαν για την κατάσταση μας και με έχουν πνίξει στα τηλέφωνα καθώς και όλους εκείνους που δώσαμε ολοήμερη μάχη για να σώσουμε τους συνανθρώπους μας και τις περιουσίες τους υπερβάλλοντας εαυτό και δυνάμεις».
Φωτιά στην Κορινθία: Πινγκ πονγκ ευθυνών για αντιπυρικές ζώνες, αποψιλώσεις
Μεγάλοι όγκοι συγκεντρωμένης καύσιμης ύλης σε ιδιωτικά και δημόσια δάση λειτούργησαν σαν… «επιταχυντής» της φωτιάς στον Σχίνο Κορινθίας που «περπάτησε» 10,3 χλμ. μέσα σε μόλις 4μιση ώρες. Δάση, σπίτια και μοναστήρια «κατάπιε» η πύρινη λαίλαπα, που σταμάτησε στη θάλασσα.
«Ο καθένας να κάνει αυτό που πρέπει», ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση για ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού. Για έλλειψη αντιπυρικών ζωνών που καθυστέρησαν την οριοθέτηση του πύρινου μετώπου εγκαλεί η Πυροσβεστική την Περιφέρεια Αττικής, που απαντάει ότι η ευθύνη «ανήκει στο Δασαρχείο που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση». Συνολικά 31 (18 στην Αττική και 13 στην περιφέρεια) περιοχές δεν έχουν ολοκληρώσει τα έργα αποψίλωσης και δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Πατήρ Αντώνιος: «Είμαι αθώος και συνεχίζω να ανεβαίνω τον Γολγοθά μου» - Καταδικάστηκε με φυλάκιση 51 μηνών
Περισσότερα από 40.000 στρέμματα έχουν παραδοθεί στις φλόγες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για δεύτερη ημέρα επιχειρώντας να οριοθετήσουν τη φωτιά. Σε προληπτική απομάκρυνση κατοίκων προχώρησαν οι Αρχές από τους οικισμούς Παπαγιαννέικα και Καλκάνι στην περιοχή του Πευκενέα, με τις δεκάδες διάσπαρτες εστίες να συνεχίζουν να καίνε διαφορετικές τοποθεσίες μεταξύ Αλεποχωρίου και Μεγάρων, δυσκολεύοντας την οριοθέτηση της φωτιάς.
Καλύτερη εικόνα
Η εικόνα στα μέτωπα της φωτιάς ήταν σαφώς βελτιωμένη το πρωί της Παρασκευής, με τους ανέμους όμως, που άγγιζαν και χθες τα 7 μποφόρ, να δυσκολεύουν τον έλεγχο στις ενεργές εστίες κοντά στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου, αλλά και στα σημεία γύρω από το Χάνι Δερβένι, την Πευκενέα και την Ιερά Μονή Αγίου Ιερόθεου. Με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος επιχειρούσαν 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο 30 λεπτών), 2 ελικόπτερα Chinook του Στρατού Ξηράς, 1 Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος. «Είμαστε άτυχοι… Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε μια χρονική συγκυρία εκτός της βασικής αντιπυρικής περιόδου χωρίς τα 29 μισθωμένα μέσα», σχολίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι με βάση τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, τα μισθωμένα εναέρια μέσα αναπτύσσονται στο διάστημα από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου.
Για να ριχτούν στη μάχη της αντιπυρικής περιόδου, αρχές Ιουνίου αναμένεται να μισθωθούν με σύμβαση έργου 6 αεροπλάνα Air Tractor Fire Boss, τα οποία θα περιπολούν κρίσιμες ώρες της ημέρας σε χαρακτηρισμένες «κόκκινες» περιοχές, με υψηλό κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς, ενώ θα προχωρούν και σε ρίψεις νερού.
Δυνατότητες
Τα συγκεκριμένα εναέρια μέσα έχουν αυτονομία πτήσης που φτάνει τις 5 ώρες, χωρητικότητα 3 τόνους νερού, ενώ διαθέτουν πλωτήρες και ρόδες για δυνατότητα προσγείωσης τόσο σε θάλασσα όσο και σε στεριά. Υπάρχει μάλιστα η προοπτική άμεσης αγοράς τουλάχιστον 30 τέτοιων αεροπλάνων λόγω χαμηλού κόστους, που κυμαίνεται στα 3-4 εκατομμύρια ευρώ.
Μαζί με τα εναέρια μέσα, στη φωτιά της Κορινθίας επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, Θεοδόσιος Δημακογιάννης, και συντονίζει ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
Εκτός από την οικολογική καταστροφή, το πέρασμα της φωτιάς «χτύπησε» και εξοχικές κατοικίες και αγροικίες με την καταγραφή των ζημιών είναι σε εξέλιξη.
Εκκενώσεις
Και την Παρασκευή, οι Αρχές χρειάστηκε να απομακρύνουν κατοίκους από τα διάσπαρτα σπίτια που υπήρχαν ανάμεσα στις εστίες της φωτιάς. Από τις πρώτες ώρες οι προληπτικές εκκενώσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη βοήθεια και του Ευρωπαϊκού Αριθμού Εκτακτης Ανάγκης. «Το 112 δεν είναι μηχανισμός ενημέρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι «είναι η έσχατη λύση, είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Πρώτα χρησιμοποιούμε τα πρωτόκολλα και τους συμβατικούς τρόπους απομάκρυνσης και αν για οποιονδήποτε λόγο, είτε δεν προλαβαίνουμε είτε υπάρχει πρόβλημα είτε κάποιες συνθήκες καιρικές δεν το επιτρέπουν, τότε έχουμε τη δυνατότητα του 112».
Προανάκριση
Αναφορικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη για τα αίτια της πυρκαγιάς, ο Νίκος Χαρδαλιάς σχολίασε ότι «το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς είναι δεδομένο. Το ποιος έχει ή όχι την ευθύνη θα φανεί μέσα από τη διαδικασία της προανάκρισης».
Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου αναμένεται να αποτιμηθούν σε συν-καταστροφικό στάδιο από ομάδα ερευνητών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ενδεικτικά αναμένονται αύξηση του κινδύνου σε πλημμυρικά φαινόμενα, έντονες διαβρώσεις, ροές κορημάτων και κατολισθητικά φαινόμενα, τα οποία θα τροφοδοτήσουν και τον θαλάσσιο χώρο με τα κατάλοιπα της καύσιμης ύλης», υπογράμμισε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Εμβολιασμοί: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι 40άρηδες – Πάνω από 100.000 τα ραντεβού το τελευταίο 24ωρο
- Φωτιά στην Κορινθία: Πινγκ πονγκ ευθυνών για αντιπυρικές ζώνες, αποψιλώσεις
- Πανελλήνιες 2021: «Παράθυρα» στην αγορά εργασίας με ειδικότητες νέας εποχής
- Κορωνοϊός: Υφεση με το σταγονόμετρο, χαλάρωση… με τα χίλια
- Νέα Navtex-πρόκληση από την Τουρκία: Άσκηση με πραγματικά πυρά κοντά στη Ρόδο
- Μεσανατολικό: Οι 11 μέρες εχθροπραξιών Ισραήλ και Χαμάς σε αριθμούς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter