Ωστόσο, περίπου 8 στους 10 (79%) εμφανίζονται διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω για το καλό του πλανήτη. Αυτό προκύπτει από έρευνα που υλοποίησε το ECR Hellas σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Επιχειρείν ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας εργασίας Recycling / Circular Economy του ECR Hellas με θέμα την καταγραφή της ευαισθητοποίησης και της πρόθεσης υιοθέτησης από την πλευρά των καταναλωτών ενός νέου συστήματος συλλογής πλαστικών μπουκαλιών / συσκευασιών αλουμινίου προς ανακύκλωση (π.χ. νερού για μικρές και μεγάλες συσκευασίες, κουτάκια αναψυκτικού, μπίρας κ.ά.).
Πώς λειτουργεί
Το νέο εγγυοδοτικό σύστημα, γνωστό κι ως DRS (Deposit – Return System), θα σχεδιαστεί και θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα βάσει του νέου νόμου 4736/2020 και σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών στα πρότυπα ανάλογων συστημάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι καταναλωτές κατά την αγορά από τα καταστήματα super markets και άλλων σημείων πώλησης, μικρών και μεγάλων πλαστικών μπουκαλιών (π.χ. νερού, αναψυκτικού), όπως επίσης και συσκευασιών αλουμινίου (π.χ. αναψυκτικών, μπύρας), θα επιβαρύνονται με ένα χρηματικό ποσό, το οποίο όμως θα τους επιστρέφεται στο σύνολό του από τα καταστήματα ή τα σημεία συλλογής, με την επιστροφή των άδειων πλαστικών μπουκαλιών / συσκευασιών από αλουμίνιο. Τις υπόλοιπες συσκευασίες, οι καταναλωτές θα τις ανακυκλώνουν με τον τρόπο που ακολουθούσαν.
Στο πλαίσιο της έρευνας, το 76% των συμμετεχόντων φαίνεται να είναι υψηλά συνειδητοποιημένο στην περιβαλλοντική του συμπεριφορά όσον αφορά στις καταναλωτικές του συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούν κέντρα ανακύκλωσης, αγοράζουν προϊόντα σε επαναχρησιμοποιούμενους περιέκτες ή προσπαθούν να αγοράζουν μόνο προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν.
Μάλιστα, το 62% των ερωτηθέντων δεν θα αγόραζε προϊόντα με υπερβολική συσκευασία και μεταξύ δύο προϊόντων θα επέλεγε το λιγότερο επιβλαβές στο περιβάλλον και θα αντικαθιστούσε προϊόντα για οικολογικούς λόγους. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι το 93% γνωρίζει ότι οι συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν σε νέο υλικό συσκευασίας.
Παράλληλα, μόνο 22 άτομα από τα 1.125 που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν ανακυκλώνουν τίποτα, με το 75% να ανακυκλώνει σε υψηλό βαθμό. Τα βασικά υλικά που διαχωρίζουν κατά την ανακύκλωση είναι το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο. Το υλικό που θεωρούν ευκολότερο να ανακυκλώσουν στην καθημερινή τους ζωή είναι το πλαστικό σε ποσοστό 56% και ακολουθεί το χαρτί σε ποσοστό 33%, ενώ η συχνότητα ανακύκλωσης διαμορφώνεται στις μία με τρεις φορές την εβδομάδα.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γλυκά Νερά: Θέμα χρόνου η εξιχνίαση του εγκλήματος και η σύλληψη των δολοφόνων
- Ελληνικό DNA 4.000 ετών – Τι αποκαλύπτει επιστημονική έρευνα
- Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Πώς ανοίγουν τη Δευτέρα 17 Μαΐου – Όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Κορωνοϊός: Πράσινο στις μετακινήσεις, στο «κόκκινο» 10 περιοχές
- Εισφορά αλληλεγγύης: Αυτές είναι οι 21 κατηγορίες εισοδημάτων που απαλλάσσονται
- Συντάξεις: Ήττα στο ΣτΕ για το εφάπαξ των αποστράτων
- Πανελλήνιες 2021: Αντιδράσεις για τον αριθμό των εισακτέων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr