Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν ισχύει ότι του ζητήθηκε η συνταγή ενός εκ των πιάτων από το Μπάκιγχαμ -η βρετανική βασιλική οικογένεια εκπροσωπήθηκε στο γεύμα από τον Κάρολο και την Καμίλα-, ο σεφ απάντησε ότι δέχτηκε αίτημα για ολόκληρο το μενού, γεγονός που τον κάνει πολύ περήφανο, αφού οι γεύσεις που επέλεξε ήταν το συμπύκνωμα της ελληνικής γης και των θαλασσών.
«Ως σεφ σκέφτομαι πάντα πως μέσα από τα πιάτα μου θα προωθήσω τον πρωτογενή τομέα» τόνισε ο Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος αποκάλυψε ενδεικτικά δύο από τα πιάτα που πρόσφερε στους εκλεκτούς καλεσμένους.
Σχετικά με την προετοιμασία του γεύματος είπε ότι ήταν μια σύνθετη διαδικασία. «Επρεπε να πατήσω πάνω σε διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που ήταν καλεσμένοι στη χώρα μας. Αρα έγιναν πολλές συζητήσεις με τις πρεσβείες για διατροφικές αλλεργίες, για ιδιαιτερότητες των ανθρώπων. Ετσι έπρεπε όλα αυτά να συνδυαστούν γιατί σε ένα επίσημο δείπνο που σου δίνει πολύ λίγο χρόνο η εθιμοτυπία, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ξεναγηθεί, έχουν πάει και σε άλλα μέρη ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος , μέσα σε μια ώρα και ένα τέταρτο αυτοί οι άνθρωποι να έχουν απολαύσει αυτό το δείπνο». Σημειώνοντας ότι το μενού ετοιμάστηκε στην προεδρία, σημείωσε ως μοναδική δυσκολία το γεγονός ότι υπήρχε απόσταση από την κουζίνα ως τη σάλα και ότι φυσικά υπήρχε και το πρωτόκολλο που έπρεπε να ακολουθηθεί. Αλλά και ο covid. «Και λόγο κόβιντ έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και μεγάλη δυσκολία για την εθιμοτυπία. Το μόνο μου στρες ήταν μην αρρωστήσω από κόβιντ και δεν μπορώ να ηγηθώ της ομάδας. Κάθε μέρα κάναμε μοριακό τεστ. Δεν με απασχόλησε κάτι άλλο. Αλλωστε η εμπειρία μου στην εστίαση ήταν μεγάλη δεν είχα κανένα πρόβλημα για το πώς θα βγάλουμε την Ελλάδα μπροστά».
Ο σεφ αναφέρθηκε και στα σχόλια που υπήρξαν στα social media για τις επιλογές που έκανε για το μενού, τονίζοντας ότι δεν τον αγγίζουν, αλλά τον κάνουν να γελούν: «Με κατηγορούσαν γιατί δεν έβαλα μπακαλιάρο στο μενού. Δεν έβαλα μπακαλιάρο απλά γιατί ο μπακαλιάρος δεν είναι ελληνικός. Την 25η Μαρτίου τρώμε ψάρι, όχι μπακαλιάρο. Επίσης δεν μπορείς σε ένα επίσημο δείπνο να βάλεις σκορδαλιά. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα πράγματα μου φαντάζουν πολύ αστεία. Δεν ασχολούμαι. Το χοιρινό γιατί μπορεί να γίνει κιμάς και όχι η γαρίδα; Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο νησί, τα ψάρια τα ελληνικά είναι μοναδικά στον κόσμο. Και επιστημονικά, αν θέλετε, μπορώ να τα εξηγήσω».
Τι περιελάμβανε το μενού του Λαζάρου
Καλωσόρισμα: Χαρουπόψωμο και χωριάτικο ψωμί αργής ωρίμανσης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα Χανιά της Κρήτης.
Ρέθυμνο: Συλλήψεις για όπλα, άσκοπους πυροβολισμούς και φθορά ξένης ιδιοκτησίας
Μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Πρώτο πιάτο: Σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας.
Δεύτερο πιάτο: Κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.
Κυρίως πιάτο: Φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
Επιδόρπιο: Λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου, κρέμα μπαχαρικών και φιστίκια Αιγίνης.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φλόριντα: Ζευγάρι προγραμμάτιζε γάμο σε βίλα που δεν του ανήκε, χωρίς να το γνωρίζει καν ο ιδιοκτήτης
- Μαρκ Φερό: Πέθανε το «πρόσωπο» της Ιστορίας στο κανάλι Arte
- Ινδονησία: Υποβρύχιο του στρατού εξαφανίστηκε- Το πλήρωμα διαθέτει μόνο 72 ώρες οξυγόνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr