Η ανάδειξη του κορυφαίου αρχαιολογικού χώρου αλλά και η δημιουργία του μουσείου, όπου θα παρουσιάζονται τα καταπληκτικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην πόλη της Αθήνας, τα οποία σήμερα παραμένουν άφαντα στις αποθήκες, είναι δύο έργα που αποτελούν όνειρο δεκαετιών… Το πράσινο φως για την υλοποίησή τους άναψε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με την ομόφωνη έγκριση των μελετών του Δήμου Αθηναίων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος αναμένεται να δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό πόλο πολιτισμού και αναψυχής για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου και τους επισκέπτες της πόλης.
Οι μελέτες που εγκρίθηκαν για την Ακαδημία Πλάτωνος περιλαμβάνουν:
*Την ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος και του άλσους, ώστε να καταστεί ελκυστικός για τον επισκέπτη.
*Την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθήνας, στο χώρο που έχει χωροθετηθεί από το 2002 και για τον οποίο ήδη έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η κτιριολογική και η μουσειολογική μελέτη.
Ανάπλαση σε 135 στρέμματα
Ο αρχαιολογικός χώρος με το πάρκο έχουν έκταση περίπου 135 στρεμμάτων. Ο χώρος αυτός θα αναδειχτεί στο σύνολό του. Οι δύο μελέτες αφορούν το αρχαιολογικό κομμάτι στο νότιο και το ανατολικό τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, που περιβάλλονται από τις οδούς Δράκοντος, Κρατύλου, Μοναστηρίου, Αλεξανδρείας, Πολυκράτους, Βασιλικών, Φάωνος και Διονύσου, έκτασης 60 περίπου στρεμμάτων (Τομέας Γυμνασίου) και Μοναστηρίου, Τριπόλεως, Πλάτωνος και Ευκλείδου αντίστοιχα, έκτασης 10 στρεμμάτων (Τομέας Περιστυλίου). Μέσα από ήπιες κατά το δυνατόν παρεμβάσεις οι δύο μελέτες στοχεύουν: στην ανάδειξη της αρχαιολογικής και ιστορικής σημασίας του χώρου, με την εκ νέου αποκάλυψη ευρημάτων των παλαιών ανασκαφών και τη διενέργεια σύγχρονης αρχαιολογικής έρευνας, στην ενίσχυση της αναγνωσιμότητας και της προσβασιμότητας του αρχαιολογικού χώρου (διευθέτηση εισόδων, αναβάθμιση δικτύου μονοπατιών, τοποθέτηση πινακίδων, κατάλληλος φωτισμός κ.ά.). Στόχος των μελετών είναι επίσης η δημιουργία συνέχειας του αρχαιολογικού πάρκου με τη σύγχρονη πόλη, αλλά και η αναβάθμιση όλου του χώρου σε έναν αξιόλογο πνεύμονα πρασίνου και προορισμό περιπάτου και αναψυχής με τοπικό και υπερτοπικό χαρακτήρα, επισημαίνει το ΥΠΠΟΑ.
«Το πρόγραμμα ανάπλασης σέβεται απολύτως την ιστορικότητα του χώρου και αναβιώνει το πνεύμα της πλατωνικής Ακαδημίας για την ταυτόχρονη αγωγή του πνεύματος και του σώματος», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη. Αναφερόμενη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, η υπουργός τόνισε ότι «στο νέο μουσείο θα παρουσιάζεται η ιστορία της πόλης, μέσα από τα ευρήματα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική έρευνα δεκαετιών, αριστουργήματα από τα σπλάχνα της πόλης των Αθηνών, τα οποία δεν είχαν τη δυνατότητα να εκτεθούν αλλού και να αφηγηθούν τη δική τους ιστορία».
Για τα κομβικά έργα που δρομολογούνται στην περιοχή ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «μας δίνεται η δυνατότητα να τη μεταμορφώσουμε σε έναν τόπο προορισμού και ανάπτυξης. Να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων της και να γίνει η αφετηρία μας για μία διαδρομή που περνά μέσα από την επιχειρηματικότητα, τις νέες θέσεις εργασίας και τον εκσυγχρονισμό της…».
Το άλσος της «Ακαδήμειας» ήταν από τα τρία σημαντικά άλση της αρχαίας Αθήνας. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος συμπίπτει με τους αρχαίους «κήπους του Ακαδήμου», έναν κατάφυτο ειδυλλιακό τόπο στο δυτικό προάστιο της αρχαίας Αθήνας, όπου από τον 6ο π.Χ. αι. είχε ιδρυθεί το Γυμνάσιο της Ακαδήμειας, όπως τα αντίστοιχα Γυμνάσια του Λυκείου και του Κυνοσάργους στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του αρχαίου άστεως, αντίστοιχα. Μία λίθινη στήλη του 500 π.Χ. με την επιγραφή «Ορος της Ακαδήμειας», που βρέθηκε στη θέση της σε σωστική ανασκαφή στην περιοχή, αποδεικνύει την ταύτιση του σημερινού κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου με την αρχαία «Ακαδήμεια».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr