Η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια που θα ισχύσει για τους φετινούς μαθητές της Γ’ Λυκείου βρίσκει τους εκπροσώπους των ΑΕΙ να υπογραμμίζουν την ανάγκη ενός συστήματος που θα βάζει φραγμούς στην εισαγωγή εισακτέων, με την ΟΛΜΕ, όμως, να καταγράφει στις θέσεις της ότι η απώλεια θέσεων εισακτέων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά θα αγγίξει το 30%, δηλαδή πάνω από 20.000 υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα βρεθούν εκτός αμφιθεάτρων.
Ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι ακόμα κι αν όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα επιλέξουν το κατώτερο ποσοστό (σ.σ.: δηλαδή το 0,8 του μέσου όρου που θα προκύψει από τις επιδόσεις των μαθητών), η βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί εξής:
*Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών, θα κυμανθεί στα 11.000 μόρια, αφήνοντας εκτός το 35% των εισακτέων.
*Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών και Τεχνολογικών Σπουδών, θα κυμανθεί στα 9.100 μόρια, αφήνοντας εκτός το 30% των εισακτέων.
*Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας, θα κυμανθεί στα 9.200 μόρια, αφήνοντας εκτός το 30% των εισακτέων.
*Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, Οικονομίας και Πληροφορικής, θα κυμανθεί στα 9.200 μόρια, αφήνοντας εκτός το 36% των εισακτέων.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των φορέων, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έθεσε την ερώτηση σχετικά με το αν είναι σωστό να εισάγονται μαθητές με βαθμούς 1 και 2 στα πανεπιστήμια.
Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους υποστήριξαν τη δημιουργία μεταλυκειακής εκπαίδευσης, ώστε να απορροφηθούν τα παιδιά που δεν εισάγονται σε Ιδρύματα, σε τομείς που τους ενδιαφέρουν, ενώ έθεσαν και το ζήτημα των μετεγγραφών, ζητώντας να περιοριστούν οι αθρόες μετεγγραφές από τα περιφερειακά Ιδρύματα στα κεντρικά.
Το ενδιαφέρον της συζήτησης μονοπώλησαν και χθες οι απόψεις για την πανεπιστημιακή αστυνομία, με τους πρυτάνεις να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη λειτουργία της εντός των πανεπιστημίων.
Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων και πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, επανήλθε στη θέση ότι οι ακαδημαϊκοί επιθυμούν ένα σώμα που να μην είναι στην Ελληνική Αστυνομία αλλά να ελέγχεται από το Πρυτανικό Συμβούλιο. «Δεν λέμε να μην έρθει η Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά να μην εγκατασταθεί», σημείωσε, ενώ ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, έθεσε θέμα κενού για το ποιος θα έχει την ευθύνη αν συμβεί κάποιο απρόοπτο εντός του πανεπιστημίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή ο πρύτανης;
Ο Παπαϊωάννου
Στον αντίποδα, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι δεν πρέπει να είναι «ταμπού» η συνεργασία με την Αστυνομία ή την Εισαγγελία και σημείωσε ότι δική του δουλειά είναι η διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου και όχι το να έχει άποψη για επιχειρησιακά σχέδια σχετικά με την αντιμετώπιση αξιόποινων πράξεων εντός του πανεπιστημίου του, υποστηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σύσταση του νέου σώματος. «Οι νόμοι της Πολιτείας πρέπει να εφαρμόζονται παντού, χωρίς εκπτώσεις», ανέφερε.
Νέος οικοδομικός κανονισμός: Απόφαση βόμβα του ΣτΕ - Οι άδειες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα
Σε διαφορετική γραμμή κινήθηκαν οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων και για το ζήτημα της διαγραφής «αιώνιων» φοιτητών, με την πλειοψηφία να εκφράζει επιφυλάξεις σημειώνοντας ότι δεν επιβαρύνουν οικονομικά το πανεπιστήμιο και προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις, όπως η θεσμοθέτηση φοιτητών μερικής φοίτησης. Στον αντίποδα, εκφράστηκαν και απόψεις ότι οι «αιώνιοι» φοιτητές λειτουργούν αρνητικά στη θέση των πανεπιστημίων στις διεθνείς κατατάξεις.
Σημειώνεται ότι ενστάσεις για το νέο σώμα ασφαλείας στα πανεπιστήμια εκφράστηκαν και από κάποιους συνδικαλιστές της Αστυνομίας και ζητήθηκαν διευκρινίσεις τόσο για το ρόλο τους εντός του πανεπιστημιακού χώρου όσο και για τις αρμοδιότητές τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ο Ε.Τ. αποκαλύπτει τι είπαν στην πρώτη τους επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr