Κάτι που θα συζητηθεί διεξοδικά με την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων εντός της εβδομάδας, το πιθανότερο την Πέμπτη (14/1), για να ακολουθήσουν την επομένη οι σχετικές ανακοινώσεις.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Ε.Τ.», την περασμένη Παρασκευή (8/1) η ηγεσία του ΥΠΑΝ είχε θέσει το δίλημμα είτε να επαναλειτουργήσουν όλα τα καταστήματα με click away είτε τουλάχιστον εκείνα που δραστηριοποιούνται σε ένδυση και υπόδηση. Η απάντηση των ειδικών ήταν αρνητική, καθώς θα συνέπιπτε με το άνοιγμα των σχολείων.
Οσο περνούν οι ημέρες, ωστόσο, ο κλάδος του λιανεμπορίου βρίσκεται σε ακόμη πιο δυσμενή κατάσταση – ειδικά οι μικρομεσαίοι που δεν διαθέτουν στην πλειονότητά τους ηλεκτρονικό κατάστημα. Γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εξεύρεση λύσης.
Απανωτά χτυπήματα
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, ανέλυσε χθες στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τα προβλήματα που δημιουργεί στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις η παράταση του lockdown, τονίζοντας πως μετά την απώλεια του εορταστικού τζίρου χάνονται και οι πωλήσεις των εκπτώσεων, στις οποίες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κάποιες… ανάσες ρευστότητας. Για τους λόγους αυτούς ζήτησε να επαναλειτουργήσουν άμεσα, τουλάχιστον με τη μέθοδο click in shop. Υπενθύμισε, δε, ότι η υποδειγματική τήρηση των κανόνων ασφαλείας από εμπόρους και εργαζομένους έχει αναδείξει τα μικρά και μεσαία εμπορικά καταστήματα σε χώρους μηδαμινής επιδημιολογικής επιβάρυνσης.
Σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ επισημαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου εξέφρασε τη βούλησή της για γρήγορη επιστροφή, συνολικά, του λιανεμπορίου σε μία μορφή κανονικότητας. Διαβεβαίωσε πως έχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση στην αγορά και ότι ήδη αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμεύτηκε πως με αποφάσεις της -που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα- δρομολογεί την εφαρμογή της μεθόδου click in shop ειδικά στους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, δηλαδή τη λειτουργία τους με προκαθορισμένα ραντεβού συγκεκριμένου αριθμού πελατών ημερησίως.
Καλό κλίμα
«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας, ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, σημείωσε: «Είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων και προχωράμε δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους που τώρα, λόγω των εκπτώσεων, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η κυβέρνηση με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική έχει δυνάμεις και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις έως ότου φτάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας».
Τέλος, ο κ. Καρανίκας υπογράμμισε: «Η αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr