Η επιχείρηση «Ελευθερία» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο σχεδιασμός τής κυβέρνησης προχωρά προς το παρόν ομαλά. Σήμερα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει μια μεγάλη παρτίδα 83.850 δόσεων από τη φαρμακευτική Pfizer, τη στιγμή που από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έγκριση και του εμβολίου της Moderna από τις ευρωπαϊκές αρχές, το οποίο θα διατίθεται μέσα στον Ιανουάριο, όπως και αυτό της AstraΖeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Στα κέντρα
Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς που ανέπτυξε αναλυτικά χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, από τις 20 Ιανουαρίου υπολογίζεται ότι θα εκκινήσουν οι εμβολιασμοί στους πολίτες που θα χρειαστεί να προσέλθουν σε εμβολιαστικό κέντρο. Δεν ανήκουν, δηλαδή, στις ομάδες των υγειονομικών, των φιλοξενουμένων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης. Περίπου μία εβδομάδα πριν αναμένεται να είναι διαθέσιμη η πλατφόρμα για τα ραντεβού.
Οι διαθέσιμοι προς το παρόν τρόποι για να κλείσει το ραντεβού του ένας πολίτης είναι τρεις: Οι ψηφιακοί είναι είτε ενεργοποιώντας την άυλη συνταγογράφηση, έτσι ώστε να τον βρει το κράτος χωρίς να χρειαστεί ο ίδιος να κάνει κάτι, εκτός από το να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί το ραντεβού που θα του αποσταλεί με SMS, είτε μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr. Στον ιστότοπο αυτό, που είναι ήδη ενεργός και παρέχει χρήσιμη πληροφόρηση για τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, θα μπορεί ο καθένας πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ του να διαπιστώσει εάν είναι η «σειρά» του να εμβολιαστεί, με βάση την προτεραιοποίηση που έχει πραγματοποιηθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, και εάν εμπίπτει στις κατηγορίες που εμβολιάζονται την εκάστοτε περίοδο να κλείσει το ραντεβού του.
Για όσους δεν έχουν καλή σχέση με την τεχνολογία, τα ραντεβού του εμβολιασμού θα μπορούν να κλείνονται μέσα από τα φαρμακεία ή τα ΚΕΠ με τη βοήθεια των φαρμακοποιών ή των υπαλλήλων των ΚΕΠ αντίστοιχα.
«Ενα βήμα»
«Εμβολιάστηκα σήμερα (σ.σ.: χθες) και αισθάνομαι υπέροχα. Θεωρώ ότι έχω κάνει ένα μικρό βήμα για να αγκαλιάσω και πάλι τους γονείς μου, που έχω να τους δω από τον Σεπτέμβριο”, ανέφερε κατά τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση ο κ. Θεμιστοκλέους. Είχαν προηγηθεί παρόμοια λόγια από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία χαρακτήρισε την 27η Δεκεμβρίου ως «ημέρα γιορτής» και η ίδια, που εμβολιάστηκε κατά την πρώτη ημέρα, ένιωσε χαρά, συγκίνηση και ηθική ικανοποίηση, όπως είπε.
471 άτομα
Από την Κυριακή, που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στη χώρα μας, έως και χθες στις 4 το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 471 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους παρουσιάστηκε μία παρενέργεια, που αφορούσε σε μη σοβαρή αλλεργική αντίδραση, η οποία και αντιμετωπίστηκε άμεσα. Οπως προκύπτει από πληροφορίες, πρόκειται για ειδικευόμενη γιατρό του νοσοκομείου «Αττικόν».
Καιρός: Επιδείνωση με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Οι σχεδόν 500 πρώτοι εμβολιασθέντες πήραν τη σωτήρια πρώτη δόση στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο»). Σήμερα, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται στα πέντε αυτά νοσοκομεία καθώς και στα τέσσερα της περιφέρειας όπου διανεμήθηκαν χθες τα εμβόλια.
Πρόκειται για το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Οι εμβολιασμοί σε Πάτρα, Λάρισα και Ιωάννινα θα ξεκινήσουν στις 08:30 και στη Θεσσαλονίκη στις 11:00. Στο ΠΓΝ Ιωαννίνων αναμένεται να εμβολιαστεί ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στο ΠΓΝ Πατρών η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος και στο ΠΓΝ Λάρισας ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος.
«Στάση ζωής»
«Το εμβόλιο είναι ελευθερία. Δεν είναι μόνο ζήτημα δημόσιας υγείας, είναι ζήτημα ζωής και στάση ζωής», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μετά τον εμβολιασμό του χθες, λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
Μετά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο κ. Κικίλιας συνομίλησε και αντάλλαξε ευχές με ιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.
«Χαίρομαι που βλέπω ότι πολίτες, πολιτικοί, όλη η ελληνική κοινωνία, με ομοψυχία προχωρούν σε αυτή την υπεύθυνη στάση, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το παράδειγμα, να εμβολιαστούμε και σιγά σιγά να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Το εμβόλιο είναι ασφαλές, θα είναι για όλους τους Ελληνες πολίτες, θα μας βοηθήσει, μαζί όμως με τα μέσα ατομικής προστασίας, μαζί με τη φροντίδα για τις ευπαθείς ομάδες και με την προσοχή που πάντα πρέπει να επιδεικνύουμε», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με τα από εδώ και πέρα βήματα που ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σήμερα η Ελλάδα θα λάβει 83.850 δόσεις από την Pfizer που θα αποθηκευτούν στα πέντε σημεία ανά την επικράτεια, όπου έχουν εγκατασταθεί οι ειδικοί υπερκαταψύκτες. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει λάβει 419.250 δόσεις από το ίδιο εμβόλιο, έως τα τέλη Φεβρουαρίου επιπλέον 333.450 δόσεις ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει λάβει από την Pfizer 1.255.800 δόσεις.
Παράλληλα, για το πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν προγραμματιστεί 240.000 δόσεις από την εταιρία Moderna, για την οποία αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» κυκλοφορίας του εμβολίου της ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στις 6 Ιανουαρίου, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αναμένονται από την AstraΖeneca 500.000 δόσεις. Από την τελευταία εταιρία έχουν προγραμματιστεί 800.000 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου, 1,5 εκατομμύριο έως τον Μάρτιο και 2,2 εκατ. δόσεις έως και τον Απρίλιο.
Στις 4 Ιανουαρίου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ο μαζικότερος εμβολιασμός των υγειονομικών στη χώρα μας, έτσι ώστε έως τις 20/1 να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη δόση για όλους τους υγειονομικούς και τους διαμένοντες/προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς και των δομών χρονίως πασχόντων.
Κριτήρια
Απαραίτητη είναι η προτεραιοποίηση του πληθυσμού που εμβολιάζεται, με δεδομένο ότι οι δόσεις θα φτάνουν τμηματικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου. Τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την αρμόδια επιτροπή είναι, όπως τα ανέφερε η ίδια:
Πρώτον, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Εχει διαπιστωθεί κατά τους μήνες της πανδημίας ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση. Τις πρώτες εβδομάδες έχουν προτεραιότητα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δεύτερον, όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λόγω έκθεσης στον ιό, δηλαδή οι υγειονομικοί. «Είμαστε χαρούμενοι γιατί φαίνεται πως υπάρχει ευρεία αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς», επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.
Ακολουθούν οι ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι που ζουν σε ειδικές δομές και οι χρονίως πάσχοντες και αμέσως μετά οι λίγοι αλλά απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους.
Σημειώνεται ότι στην προτεραιοποίηση που έχει γίνει, όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες για κανένα από τα εμβόλια.
Περί αλλεργιών
Οσον αφορά στην πολύ εύλογη απορία των πολιτών σχετικά με αλληλεπίδραση αλλεργιών με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, η ειδικός εξήγησε χθες, επικαλούμενη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων (ECDC), ότι οι αλλεργίες από τα εμβόλια για τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά σπάνιες και συγκεκριμένα τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. «Αλλεργίες συνηθισμένες -όπως σε τρόφιμα, φάρμακα, αεροαλλεργιογόνα, τοξικές ουσίες- δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι μόνο για τα άτομα με σοβαρές αναφυλακτικές αντιδράσεις χρειάζεται ιατρική γνώμη πριν τον εμβολιασμό.
Παραπληροφόρηση
Ιδιαίτερα αιχμηρή για την παραπληροφόρηση που διακινείται σε σχέση με τα εμβόλια ήταν χθες η κ. Θεοδωρίδου. «Υπάρχει ένας ιός εξαιρετικά μεταδοτικός και επικίνδυνος, για τον οποίο μάλιστα δεν υπάρχει και εμβόλιο. Αυτός είναι ο ιός της παραπληροφόρησης. Αφορά πληροφορίες που δεν περνούν μέσα από το δρόμο της επιστημονικής γνώσης. Υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε στις όποιες -φαιδρές στις περισσότερες περιπτώσεις- απόψεις την επιστημονική γνώση. Μόνο με την επιστημονική τεκμηριωμένη γνώση μπορεί να τις αντιμετωπίσει κανείς και είμαστε εδώ γι’ αυτό», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.
Οι δηλώσεις της κ. Θεοδωρίδου ήρθαν σε συνέχεια της πρωτοφανούς συνωμοσιολογίας που ξέσπασε στα σόσιαλ μίντια και αφορούσε στην υποτιθέμενη χρήση φυσιολογικού ορού αντί του εμβολίου (!) για τον εμβολιασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και του πρωθυπουργού.
«Πολλά φάρμακα για να διαλυθούν και να αναμιχθούν πρέπει να προστεθεί στο φιαλίδιο διαλύτης ή αλλιώς φυσιολογικός όρος», αναφέρει σε οργισμένη ανάρτησή της στο facebook η κ. Ελένη Πέτρακα, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού, απαντώντας στις ανακρίβειες που κυκλοφορούν και παραπληροφορούν τους πολίτες.
Η διαδικασία
Ειδικότερα, η ακριβής διαδικασία του συγκεκριμένου εμβολίου έχει ως εξής: Αφού το εμβόλιο έχει αποψυχθεί για να χορηγηθεί, μισή ώρα πριν τη χορήγησή του χρειάζεται να γίνει προσθήκη ενός διαλύτη, καθώς αυτό που περιέχει το φιαλίδιο είναι ένα εναιώρημα (μίγμα στερεών σωματιδίων που αιωρούνται μέσα σε υγρό ή αέριο) λευκού ή υπόλευκου χρώματος. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να καθαρίσει καλά το πώμα του φιαλιδίου με αλκοολούχο διάλυμα, αφού πρώτα το ανακινήσει ελαφρώς, και στη συνέχεια με μια σύριγγα να προσθέσει συγκεκριμένη ποσότητα χλωριούχου νατρίου. Ο φυσιολογικός ορός είναι ένα στείρο (χωρίς μικρόβια) διάλυμα χλωριούχου νατρίου (NaCl – αλάτι) 0,9%. Μετά την προσθήκη του διαλύτη το φιαλίδιο πρέπει να ανακινηθεί ήπια 10 φορές για να γίνει η ανάμιξη και να επιτευχθεί η ανασύσταση του εμβολίου και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr