Υστερα από μια μακρά περίοδο όπου οι ναοί ήταν κλειστοί, τα Χριστούγεννα οι πόρτες τους άνοιξαν προκειμένου οι πιστοί να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία -το ίδιο θα συμβεί την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνια-, με τους ιερείς και τους μητροπολίτες να συνιστούν απόλυτη τήρηση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς της πανδημίας.
«Το αίτημα της Πολιτείας και των λοιμωξιολόγων για την αποφυγή συνωστισμού στους ναούς το αντιμετωπίζουμε ρεαλιστικά και το τηρούμε. Οι επίτροποι βρίσκονται στις εισόδους με τις μάσκες και τα γάντια τους και φροντίζουν, ώστε να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο π. Γεώργιος Κωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ).
Ο αριθμός των ατόμων που έχουν τη δυνατότητα να βρίσκονται εντός του ναού δεν μπορεί να ξεπερνά τους 25 στους ενοριακούς και τους 50 στους μητροπολιτικούς. Οπως εξηγεί, έξω από τους ναούς υπάρχουν μπουκαλάκια με αντισηπτικό, ενώ η αντισηψία για όποιον εισέλθει στην εκκλησία, καθώς και η χρήση της μάσκας («ο πιστός θα την αφαιρεί μόνο όταν προσέρχεται στη Θεία Κοινωνία») είναι υποχρεωτικές. Πάντως, όσον αφορά στις κυλιόμενες Λειτουργίες, που ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της Εκκλησίας προς την κυβέρνηση, πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν «όπου αυτό είναι εφικτό», λέει ο πατήρ Γεώργιος.
Ο ίδιος ιερουργεί σε ναό της Χίου και, όπως λέει, στο νησί είναι αδύνατον να τελεστούν περισσότερες Λειτουργίες, μιας και σε έναν ναό αντιστοιχεί μόνον ένας ιερέας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει καν ιερέας. «Το πρόβλημα της έλλειψης κληρικών επιδεινώθηκε τα τελευταία χρόνια στην επαρχία. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν ιερείς για να χτυπήσουν την καμπάνα…».
Σε κάθε περίπτωση, ο π. Γεώργιος δεν σταματά, όπως λέει, να απευθύνεται στους πιστούς, συνιστώντας τους να εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών για την καταπολέμηση της Covid-19.
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Ένας νεκρός και δυο σοβαρά τραυματισμένοι
Σε αυτό που στέκεται ιδιαίτερα είναι στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τους αρνητές της πανδημίας. «Είναι πολύ εγωιστικό να εμμένουν σε απόψεις οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε έναν συνάνθρωπό μας αλλά και σ’ εμάς τους ίδιους. Το θέμα της μάσκας και του εμβολίου δεν είναι θέματα αμιγώς πνευματικά. Η ανθρωπότητα μπόρεσε και προχώρησε βήματα μπροστά με την πρόοδο της επιστήμης, που την ευλόγησε η Εκκλησία μας. Μπόρεσε και έκανε ανακαλύψεις και να βρεθούν τα εμβόλια που επιμήκυναν τον χρόνο της ζωής των ανθρώπων, θεράπευσαν την παιδική θνησιμότητα», σημειώνει.
Και το ερώτημα που θέτει στους αρνητές του κορονοϊού είναι: «Θα ήταν η ανθρωπότητα στην ίδια κατάσταση εάν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέσα τα τεχνικά της προόδου και της επιστήμης για να βοηθήσουν τα παιδιά μας; Οταν νιώσουν οποιαδήποτε πάθηση σωματική, θα καταφύγουν στον γείτονα ή στον γιατρό; Ας προσεύχονται και συνάμα ας προσέχουν, γιατί η μεγαλύτερη απόδειξη ότι είναι χριστιανοί και ότι έχουν αγάπη είναι το ενδιαφέρον τους για τον πλησίον».
Η Εκκλησία έχει εκφράσει την επιθυμία της να συνεργαστεί με την Πολιτεία όσον αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού. Πολλοί είναι οι μητροπολίτες που έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Το ίδιο θα πράξει και ο π. Γεώργιος. «Ο,τι κάνω ρωτάω πρώτα τον θεράποντα γιατρό μου. Εάν, βεβαίως, είναι στο πρόγραμμα να εμβολιαστώ, τότε θα το κάνω», αναφέρει, εκφράζοντας την ευχή οι άνθρωποι σήμερα να ανοίξουν την καρδιά τους.
«Η καρδιά των ανθρώπων να γίνει μια φάτνη αυτά τα Χριστούγεννα και να αφήσουν να γεννηθεί, επιτέλους, μέσα εκεί ο Χριστός. Εύχομαι ο Υιός του Ανθρώπου, ο Χριστός μας, να διώξει μακριά τον ιό της ασθένειας και να σκουπίσει τα δάκρυα της πονεμένης ανθρωπότητας και να μας δώσει πίσω τη ζωή μας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr