Η κ. Αγγελοπούλου αποκάλυψε ότι η Επιτροπή έχει λάβει 314 προτάσεις από 46 χώρες από πέντε ηπείρους. Προτάσεις φορέων της ομογένειας αλλά και Ελληνικών Αρχών του εξωτερικού, πρεσβευτικών και προξενικών, οι οποίες καλύπτουν ευρύτατο πεδίο ενδιαφερόντων.
«Έχει υποβληθεί πρόταση για διαγωνισμό αρχαίων ελληνικών μεταξύ μαθητών στην Γερμανία, ενώ το Τμήμα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αϊτής, σε συνεργασία με Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο, σχεδιάζει να τιμήσει τον ρόλο της γυναίκας στην Επανάσταση του 1821. Ακόμη η ελληνική κοινότητα της Ιταλίας θέλει να αναδείξει το ρόλο της χώρας αλλά και της Βενετίας και του Λιβόρνο στην Επανάσταση, ενώ στην Βοστώνη, με αφορμή τα 200 χρόνια, υπεβλήθη πρόταση για διαδικτυακό σεμινάριο για την καινοτομία, την γενετική και την Τεχνητή Νοημοσύνη, που θα πραγματοποιηθεί από το Hellenic Innovation Network», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.
Οι προτάσεις, προέρχονται όχι μόνο από χώρες με μεγάλους ομογενειακούς πληθυσμούς, αλλά και από μέρη που δεν θα φανταζόταν κανείς εύκολα ότι χτυπά ο παλμός του Ελληνισμού. «Πήραμε προτάσεις από τη Βραζιλία τη Χιλή, την Αργεντινή αλλά και την Ελβετία, την Νότια Αφρική, την Ουκρανία, τον Καναδά. Ακόμη κι από το Βιετνάμ». Ειδικότερα, όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής, από τις 314 προτάσεις που έχει λάβει η Επιτροπή από το Εξωτερικό οι 224 έγιναν από φορείς της ομογένειας, «μικρούς και μεγάλους συλλόγους, ανθρώπους που θέλουν να θυμηθούν τους χορούς, τα τραγούδια, τον τρόπο ζωής μας, τη γαστρονομία μας, την ιστορία, τις σχέσεις του καθενός με τον τόπο του». Ενώ 90 προτάσεις υπεβλήθησαν από Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού.
Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στις πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας στους Έλληνες. «Η χώρα περνά αυτήν τη περίοδο μια δύσκολη δοκιμασία. Στη σύγχρονη αυτή πορεία των 200 χρόνων, όμως, η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν ξεπεράσει πολλές δυσκολίες. Θα κερδίσουμε και αυτήν τη μάχη, όπως τόσες άλλες στο παρελθόν. Με ψυχραιμία, με πειθαρχία και με αίσθημα σύγχρονου πατριωτισμού», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.
«Δεν θέλαμε να γίνουν δράσεις κεντρικά σχεδιασμένες από λίγους. Θέλαμε η ίδια η κοινωνία, οι Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδας να μας πουν πώς θέλουν να τιμήσουμε την επέτειο. Θέλαμε το πρόγραμμα να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή φορέων και πολιτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτό το στοίχημα κερδήθηκε. Περιφέρειες, δήμοι, φορείς, σύλλογοι, επιχειρήσεις, πολίτες, έχουν καταθέσει στην Επιτροπή συνολικά 1.801 προτάσεις δράσεων για την επέτειο», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής σχετικά με τις επετειακές εκδηλώσεις, ενώ επέμεινε στη σημασία του 2021 ως ορόσημου που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της χώρας.
«Η επέτειος των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι μια συναρπαστική πρόκληση. Καλούμαστε να συνδέσουμε το χθες με το σήμερα και το αύριο της χώρας. Η Ελλάδα κατάφερε να σταθεί όρθια και να κάνει θαυμαστά βήματα μέχρι τώρα. Είμαστε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα, αναπόσπαστο μέλος της Ευρώπης. Μια χώρα με ποιότητα ζωής που αξίζει να έρθει κανείς να ζήσει και να επενδύσει. Ένας λαός που όταν συνεργαζόμαστε και βγάζουμε τον καλό μας εαυτό μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα που μοιάζουν αδύνατα. Πρέπει, λοιπόν, να τιμήσουμε το παρελθόν μας, αλλά και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Έχουμε προτάσεις που ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, προτάσεις για έργα που αφορούν τη διαχείριση ενέργειας, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη βιώσιμης αστική κινητικότητα, την ανάδειξη τοπόσημων, τη δημιουργία ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων. Και, για αυτό ακριβώς, η Κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει τέτοια έργα στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και να τα χρηματοδοτήσει. Είναι πράγματα που θα μείνουν στον τόπο και μετά το 2021».
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Ηθελε να σκοτώσει και άλλους ο φονιάς της Δώρας
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη υπενθύμισε ότι η Επιτροπή δεν λαμβάνει καμία κρατική χρηματοδότηση, καθώς τόσο η λειτουργία όσο και οι δράσεις της καλύπτονται αποκλειστικά από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες και έσοδα από πωλήσεις προϊόντων. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή προχώρησε, με την ευγενική προσφορά της Τράπεζας της Ελλάδας ως χορηγού του Νομισματικού Προγράμματος, στην έκδοση του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τη διάθεση του μεταλλίου έχει αναλάβει ως αποκλειστικός διαθέτης η Εθνική Τράπεζα, που ήταν και η πρώτη τράπεζα του Ελληνικού Κράτους. «Αυτός είναι ένας τρόπος για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις. Θα ακολουθήσει πολύ σύντομα η ανακοίνωση του Νομισματικού Προγράμματος, που ελπίζουμε ότι μέσα από τις απεικονίσεις των νομισμάτων θα συγκινήσει τους Έλληνες» υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου.
Κλείνοντας η πρόεδρος της Επιτροπής έστειλε το ακόλουθο μήνυμα στους Έλληνες ομογενείς: «Είμαστε περήφανοι για την ομογένεια μας, είναι πλούτος για τη χώρα. Και ο στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας. Να ξέρουν ότι αυτοί έχουν εμάς και εμείς έχουμε αυτούς. Να τους δώσουμε τη δυνατότητα να έρθουν να επισκεφθούν τη χώρα και να φύγουν με μια γλυκιά νοσταλγία. Και γιατί όχι να επενδύσουν, αυτό θα είναι κέρδος και για εμάς και για εκείνους. Η ενίσχυση των σχέσεων με την ομογένεια θα ανοίξει νέες αναπτυξιακές προοπτικές για τη χώρα στην οικονομία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στην επιστήμη».
Αναδρομικά: Οι τελικές επιστροφές στο δημόσιο – Τι περιμένουν 450.000 συνταξιούχοι και απόστρατοι
Μόνο στον «Ε.Τ.»: Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη για το δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr