Στο βίντεο διάρκειας 82 δευτερολέπτων φαίνεται ένα αγόρι να βοηθά τη φωτιά να φουντώσει στα ξερόχορτα και μετά χρησιμοποιώντας το χαρτόκουτο να βάζει φωτιά και σε γύρω θάμνους. Στο βίντεο φαίνονται δεκάδες μικρές εστίες που έβαλαν ταυτόχρονα, ενώ ακούγονται οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι βοήθησαν τους εμπρηστές να καεί αρχικά ένα μεγάλο μέρος της Μόριας. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, στο βίντεο αυτό φαίνεται ο ένας από τους 17χρονους συλληφθέντες με τους αστυνομικούς να αναφέρουν ότι «έχει κάψει τη μισή Μόρια…». Κι αυτό είναι ένα από τα οπτικοακουστικά υλικά που έχουν στη διάθεσή τους οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Και οι δύο ανήλικοι 17 ετών συνελήφθησαν μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν μεταφερθεί με άλλους 204 ασυνόδευτους πρόσφυγες, δεδομένης της καταστροφής του καταυλισμού την επόμενη ημέρα.
Η σύλληψη έγινε γνωστή χθες από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Μυτιλήνη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται». Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνεχάρη για την επιτυχία της σύλληψης τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης.
«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Η Αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις. Οι κάθε λογής ακραίοι διαψεύστηκαν και πάλι. Το κράτος ανασυντάσσεται. Αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι εδώ με αυστηρότητα, ευαισθησία, νομιμότητα και ανθρωπισμό. Οι μετανάστες, όπως και οι κάτοικοι, έχουν συμφέρον να αποδεχθούν τις προτάσεις μας και την πραγματικότητα της νέας δομής. Ενα είναι βέβαιο: Η Λέσβος δεν αντέχει άλλα συνθήματα, θέλει σοβαρότητα και στιβαρή διοίκηση. Σας διαβεβαιώ πως η λογική, η νομιμότητα, η ασφάλεια, η υγεία και η κανονική ζωή θα επικρατήσουν», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Επόμενη μέρα
Εν τω μεταξύ, με ενημερωτικά φυλλάδια το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και με παρέμβαση στα social media προσπαθεί να σπάσει την τρομοκρατία που επιβάλλει μια ομάδα μεταναστών και εμποδίζει τη συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο να εγγραφούν στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια. Την ίδια ώρα, τα τεστ για Covid-19 συνεχίζονται σε όσους πηγαίνουν στο νέο ΚΥΤ για να μείνουν. Οπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, 15 μετανάστες έχουν διαγνωστεί θετικοί, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, τα rapid test έχουν ανιχνεύσει περισσότερα από 30 κρούσματα, που μένει ωστόσο επίσημα να ανακοινωθούν σήμερα ή αύριο. Σημαντική είναι και η συνδρομή της νορβηγικής κυβέρνησης, με την αποστολή πολυάριθμης και έμπειρης ομάδας ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και υγειονομικού υλικού στο νησί, προκειμένου να ενισχύσουν την προσπάθεια υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Απίστευτα πράγματα στο Τζόκερ - Νέο Τζακ Ποτ και 17 εκατ. ευρώ την Κυριακή
Μέχρι και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες είναι καλύτερες στο νέο ΚΥΤ, το οποίο πλέον έχει ολοκληρωθεί. «Οι συνθήκες είναι καλύτερες», είπε ο κ. Μουτζούρης, απ’ ό,τι ήταν στη Μόρια. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού, με τον μεγάλο όγκο των μεταναστών να μοιραστεί η Ευρώπη. Είναι κάτι που ζητούν κάτοικοι και πρόσφυγες. Οσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε πως ελπίζει να μην υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ υπενθύμισε τα επεισόδια του Φεβρουαρίου, όταν υπήρξε έντονη αντίδραση κατοίκων στο ενδεχόμενο να γίνουν κλειστές δομές. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «όταν δεν υπάρχει λαϊκή αποδοχή και συναίνεση, τότε κανένα έργο δεν γίνεται, όσο μεγάλο και αν είναι».
Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Σαρλ Μισέλ, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στο προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Λέσβου, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. «Αισθάνομαι συγκινημένος από αυτή τη δραματική κατάσταση. Ηταν πολύ σημαντικό για μένα να έρθω εδώ και να εκφράσω την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους μετανάστες, στους κατοίκους της Λέσβου, σε όλο το προσωπικό του κέντρου και θέλουμε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των ελληνικών αρχών. Είναι μια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θέλω να πω ότι αρνούμαι να παραβλέψω αυτή τη μεταναστευτική πρόκληση, είναι κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση. Μέχρι το τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα θέσει στο τραπέζι νέες συγκεκριμένες προτάσεις και πρέπει να είμαστε προσηλωμένοι με σκοπό να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να βελτιώσουμε τη φύλαξη των συνόρων μας, πρέπει να κάνουμε περισσότερες συνεργασίες με τις χώρες, να επιτύχουμε πρόοδο με σκοπό να επιτύχουμε σύγκλιση ως προς το πλαίσιο της απονομής ασύλου. Πρόκειται να έχουμε δύσκολες δημόσιες συζητήσεις, αλλά πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί», ανέφερε ο πρόεδρος, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τη στήριξή του προς την Ελλάδα.
«Μετά την πυρκαγιά στη Μόρια άνθρωποι διασώθηκαν με ασφάλεια. Η παροχή τροφίμων, νερού και ιατρικών υλικών δεν διακόπηκε, ενώ το προσωρινό στρατόπεδο δημιουργήθηκε αμέσως ώστε να παρέχει καταφύγιο και ασφάλεια σε όλους. Στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε όλοι κοινές προκλήσεις. Τα ελληνικά νησιά έχουν βιώσει σημαντικές μεταναστευτικές ροές τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση. Αναλάβαμε το μερίδιο που μας αναλογούσε. Σήμερα όλοι πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει και την κρίση της μετανάστευσης, αλλά και να δείξει απτή αλληλεγγύη», είπε ο Ελληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης.
Στη Γερμανία 1.500 μετανάστες από τα νησιά
Την ίδια στιγμή, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζέεχοφερ συμφώνησαν στην υποδοχή περίπου 1.500 μεταναστών και προσφύγων από τα ελληνικά νησιά .
Σύμφωνα με το DPA, το οποίο επικαλείται πολιτικούς αρμόδιους για την εγχώρια γερμανική πολιτική, πρόκειται για οικογένειες με παιδιά. Χθες αναχώρησε ομάδα 109 αιτούντων άσυλο από τα νησιά με προορισμό τη Γερμανία. Πρόκειται για παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, μαζί με τα μέλη της πυρηνικής τους οικογένειας. Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης περιλαμβάνει, πέρα από τους 1.600 ασυνόδευτους ανηλίκους, και 243 παιδιά με τις οικογένειές τους, τα οποία πάσχουν από σοβαρά νοσήματα. Πρόκειται συνολικά για 928 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων έχουν μετεγκατασταθεί στη Γερμανία μέχρι σήμερα οι 521.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr