Τα λόγια ανήκουν σε αστυνομικό της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» μιλά για τη δύσκολη καθημερινότητά του ίδιου και των συναδέλφων του που επιχειρούν -όπως λέει- με αναλογικούς κινέζικους ασυρμάτους που πωλούνται στο διαδίκτυο έναντι 20 ευρώ και απευθύνονται σε ραδιοερασιτέχνες. Τελευταίο αιματηρό περιστατικό, στο οποίο δεν δούλεψαν σωστά οι ασύρματοι, ήταν η επίθεση στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας αλλαντικών «Υφαντής» στην Κηφισιά, όπου τραυματίστηκαν ο αδελφός και ο γιος του ιδρυτή της επιχείρησης. Ανδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. καταδίωξαν τους ληστές που κατευθύνονταν προς τη δυτική Αττική, χωρίς να είναι βέβαιοι ότι μπορούν να διαβιβάσουν, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον τους με καλάσνικοφ.
«Υπάρχουν περιοχές της δυτικής Αττικής (Ζεφύρι, Μενίδι, Καματερό, Ασπρόπυργος, Λιόσια), όπου βρίσκεται ο “πυρήνας” της εγκληματικότητας της Αττικής, στις οποίες εφτά στις δέκα διαβιβάσεις μας δεν φτάνουν ποτέ στο επιχειρησιακό κέντρο. Εχουμε φτάσει στο σημείο πρώτα να επιλαμβανόμαστε των περιστατικών και στη συνέχεια να βγάζουμε το κινητό μας τηλέφωνο για να ενημερώσουμε το κέντρο. Οσοι υπηρετούν στις ομάδες ΔΙ.ΑΣ. στη δυτική Αττική είναι ήρωες. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με κακοποιούς ξέροντας ότι οι ενισχύσεις μπορεί να φτάσουν με εγκληματική καθυστέρηση. Μου έχει ζητηθεί από ανώτερό μου να λάβω σήμα του κέντρου και να δώσω αποτέλεσμα με το κινητό μου τηλέφωνο και αρνήθηκα για λόγους ασφαλείας. Και αυτό διότι δεν ήθελα να εκθέσω την ομάδα μου σε κίνδυνο, αφού στο σημείο δεν υπήρχε κάλυψη δικτύου -δηλαδή επικοινωνία με ασύρματο- οπότε δεν θα μπορούσαμε να λάβουμε ενισχύσεις. Αν το σύστημα επικοινωνιών δεν γίνει ξανά ψηφιακό θα θρηνήσουμε νεκρούς», λέει χαρακτηριστικά ο αστυνομικός, ο οποίος είναι από τους εμπειρότερους στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ.
Τα μεγαλύτερα κενά στην επικοινωνία της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζονται στη δυτική και βορειοανατολική Αττική: «Οργανωμένες ομάδες διαρρηκτών Ρομά μας ακούνε συνέχεια λόγω των αναλογικών ασυρμάτων. Τρεις φορές μου έχει τύχει να μεταβώ σε οικίες μετά από κλήση κατοίκων στην Αμεση Δράση. Την ώρα της κλήσης έβλεπαν διαρρήκτες να “ανοίγουν” τις οικίες. Και στις τρεις περιπτώσεις φτάσαμε στο σημείο σε δύο λεπτά. Οι διαρρήκτες, όμως, μας είχαν ακούσει, είχαν παρατήσει τα διαρρηκτικά εργαλεία και διέφυγαν με αποτέλεσμα να μη συλληφθούν. Εχουν μάθει τους κωδικούς επικοινωνίας και καταλαβαίνουν τα πάντα. Ευτυχώς που κανείς τους δεν αποφάσισε να μας στήσει ενέδρα κατά την άφιξή μας στο συμβάν. Στο πρόσφατο περιστατικό της περασμένης Παρασκευής στη λεωφόρο Τατοΐου, όπου ληστής άνοιξε πυρ κατά συναδέλφων και πέτυχε έναν από αυτούς στο κράνος, παραλίγο να έχουμε νέα τραγωδία, όπως αυτή του 2011 στου Ρέντη, όπου είχαν δολοφονηθεί δύο άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε πρόβλημα στις επικοινωνίες. Ακόμα και η διασύνδεση ανάμεσα στα επιχειρησιακά κέντρα της Αμεσης Δράσης και της Τροχαίας ήταν προβληματική. Και αυτό συνέβη σε περιστατικό που από θαύμα δεν κλάψαμε έναν ακόμα συνάδελφο».
Οι άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. προσέρχονται στα συμβάντα με κακή ψυχολογία και ανασφάλεια. Στο κέντρο της Αθήνας το σήμα είναι καλύτερο λόγω της πιο πυκνής τοποθέτησης αναμεταδοτών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και εκεί κενά στην επικοινωνία.
Ο έμπειρος αστυνομικός επισημαίνει ότι μετά την κατάργηση της ομάδας «Δέλτα» η υπηρεσία του έχει επωμιστεί καθήκοντα που δεν της αναλογούν: «Εμείς εκπαιδευτήκαμε για να δώσουμε μάχη κατά της εγκληματικότητας. Οχι για να επεμβαίνουμε σε περιστατικά που σχετίζονται με χούλιγκαν ή κουκουλοφόρους και όχι για να λειτουργούμε ως στατικές δυνάμεις για να φυλάμε στόχους. Υπήρξε Σαββατοκύριακο που από τις 14 ομάδες που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, οι 10 ήταν επιφορτισμένες με τη φύλαξη στόχων».
Για τις επικρίσεις που δέχονται ένθεν κακείθεν οι αστυνομικοί δηλώνει: «Με αφορμή έλεγχο που έκανε ομάδα ΔΙ.ΑΣ. στον δρόμο σε δεξιό πολιτικό μας είπαν κομμουνιστές. Οι αναρχικοί μας κρεμάνε στα μανταλάκια στο διαδίκτυο γιατί μας θεωρούν φασίστες. Ας καταλάβουν ότι εμείς έχουμε πολιτική αχρωματοψία. Απλά κάνουμε τη δουλειά μας. Κινδυνεύουμε για να φέρουμε σε πέρας το καθήκον μας, χωρίς να γκρινιάζουμε και χωρίς λαμβάνουμε κάποιο επίδομα επικινδυνότητας. Ο μέσος μισθός μας να ξέρετε ότι δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ».
Λίγο πριν κλείσει η συνέντευξη ο άνδρας της ΔΙ.ΑΣ. μας παρακάλεσε να προσθέσουμε ότι «αγανακτούμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνους κακοποιούς που εμείς οι ίδιοι είχαμε συλλάβει στο παρελθόν για βαριά αδικήματα. Μπαίνουν φυλακή και αποφυλακίζονται. Πρόσφατο παράδειγμα ο ισοβίτης που πυροβόλησε συναδέλφους μου στην πλατεία Θεάτρου. Τουλάχιστον ας μας στηρίξουν στο έργο μας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν έχουν στις μηχανές τους μπλε φάρους και σειρήνες».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου