Το βλέμμα των Aρχών είναι στραμμένο στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων όπου έχουν καταγραφεί σημαντικές συρροές από τον Αύγουστο. Οι οίκοι ευγηρίας συμπεριλαμβάνονται στο αναδυόμενο πρόβλημα γενικά των κλειστών δομών, που έχουν «δώσει» το τελευταίο διάστημα 168 κρούσματα. Υπό αυτά τα δεδομένα, κλιμάκια του ΕΟΔΥ έχουν επιδοθεί σε «σαφάρι» προληπτικών ελέγχων όλων των δομών φροντίδας ηλικιωμένων μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία την πρώτη του εμφάνιση έκανε νέο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος -ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε δώσει την περασμένη Τρίτη το «στίγμα» ότι η ενημέρωση θα «αλλάζει χέρια» λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων όλων των μελών της Επιτροπής-, ανέφερε ότι η Ευρώπη βρίσκεται «πάνω» σε ενός είδους δεύτερο κύμα, το οποίο περνά και η Ελλάδα.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», ανέφερε. Εξήγησε όχι σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης, καθώς το σύστημα Υγείας ακόμη διαχειρίζεται τα περιστατικά, αλλά γιατί πρέπει η διασπορά να περιοριστεί. Σημείωσε πως για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν τα εξής «όπλα»: η επιτήρηση και καταγραφή, το εκτεταμένο τέστινγκ (η χώρα μας έχει φτάσει ακόμη και τα 17.000 τεστ σε μία ημέρα), η έγκαιρη αντιμετώπιση και σωστή νοσηλεία καθώς και η καλή ιχνηλάτηση των επαφών ενός περιστατικού.
Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μέτρα ατομικής προστασίας, πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα μέχρι το εμβόλιο να αποδειχθεί αποτελεσματικό και να διατεθεί μαζικά. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας των κρατών-μελών της Ε.Ε., στην οποία, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν οι εξελίξεις για το εμβόλιο.
«Μετά από τόσους μήνες, η κούραση είναι δεδομένη για όλους τους λαούς, όμως οι ενθαρρυντικές εξελίξεις από τον τομέα της επιστημονικής έρευνας που αφορούν στο εμβόλιο δίνουν ελπίδα και ωθούν τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την κοινή προμήθεια εμβολίων για την Covid-19, μέσω του Εργαλείου Εκτακτης Στήριξης της Ε.Ε. (Emergency Support Instrument).
Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστήριξε ότι οι πρώτες παραλαβές εμβολίων στην Ελλάδα θα ξεκινήσουν από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει γίνει με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Αγώνας δρόμου
Προληπτικοί έλεγχοι ανίχνευσης του κορονοϊού σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση τόνισε την ανάγκη τήρησης συγκεκριμένων μέτρων από τους εργαζομένους των δομών αυτών. Πρόκειται για τα εξής μέτρα:
- Αναβολή των μη αναγκαίων αδειών
- Τεστ κορονοϊού 48 ώρες πριν από την επάνοδο στην εργασία
- Αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό
- Περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο
- Αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα
- Σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.
Η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, για να συζητήσουν την πρόοδο των ελέγχων.
«Τρία είναι τα όπλα μας για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού. 1) Περισσότεροι προληπτικοί μοριακοί έλεγχοι. 2) Περισσότεροι έλεγχοι τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και βέβαια τις Περιφέρειες. 3) Τα νέα και επικαιροποιημένα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των δομών και για την ασφαλή συμπεριφορά των εργαζομένων», δήλωσε η υφυπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Αρκουμανέας τόνισε τη σημασία να υπάρχει αυστηρή και απόλυτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ σε όλες τις δομές «προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό τοίχος προστασίας απέναντι στην Covid-19».
Σχετικά με τον μεγάλο κίνδυνο που διατρέχουν οι ηλικιωμένοι, ο κ. Γώγος ανέφερε χθες ότι παρόλο που το 30% των κρουσμάτων ήταν ηλικίας από 20 έως 29 ετών, πλέον παρατηρείται μετατόπιση των μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες και αυτό δημιουργεί ανησυχία.
Δείγματα
Στο μεταξύ, μόνο τα επείγοντα δείγματα για έλεγχο κορονοϊού από τα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά δέχεται το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Λόγω του προβλήματος που προέκυψε στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), δείγματα από τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου στέλνονται στο Εργαστήριο του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργαστήριο, με δυνατότητα 3.000 αναλύσεων/ημέρα, έχει ήδη μεγάλο φόρτο με δείγματα από τις πύλες εισόδου αλλά και τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που κάνουν οι ΚΟΜΥ, όπως εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής του εργαστηρίου, Αθανάσιος Τσακρής, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το σύνολο των δειγμάτων που στέλνει κάθε νοσοκομείο.
Και ενώ γίνεται τιτάνια προσπάθεια στην τήρηση των μέτρων για τη διατήρηση της επιδημίας χαμηλά, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι πολίτες ζητούν από τα μέλη του πιστοποιητικά απαλλαγής από τη χρήση της μάσκας.
Σταθεροποίηση στα κρούσματα, αύξηση στις νοσηλείες
Επιδεινούμενη τάση εμφανίζει η επιδημία το διάστημα από τα τέλη Αυγούστου μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου ως προς τους θανάτους και τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Σύμφωνα με τη 13η Εκθεση του κυβερνητικού Παρατηρητηρίου για την Covid-19 στη χώρα μας, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων δείχνει σταθεροποίηση, με μέσο όρο 220 κρούσματα ανά ημέρα για την εβδομάδα 27 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου. Με βάση τα δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έχει «πέσει» και εκτιμάται σε 0,72.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων συνεχίζει να προέρχεται από χαλάρωση της προσήλωσης σε συμπεριφορές κοινωνικής απόστασης. «Η σταθεροποίηση πιθανώς να οφείλεται στη λήψη μέτρων για τη χρήση της μάσκας, αλλά και στους ενισχυμένους περιορισμούς που ελήφθησαν σε περιοχές με έξαρση των κρουσμάτων. Ωστόσο, η παρούσα κατάσταση συνεχίζει να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση, διότι η επιδημία ενδεχομένως να παρουσιάσει αυξητική τάση στο μέλλον», αναφέρεται.
Ιδιαίτερη ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί η εκτεταμένη διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες. Αυτό απεικονίζεται τόσο στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών όσο και από τη συρροή διασωληνωμένων βαρέων περιστατικών σε σχετικά νεαρές ηλικιακές ομάδες.
Τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται αφορούν σε μεγάλο βαθμό νεότερες ηλικίες και ασυμπτωματικούς ή ήπια συμπτωματικούς ασθενείς. Σημειώνεται ότι όπως προκύπτει από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη. Ωστόσο, παρατηρείται αύξηση στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ (23% πληρότητα).
Τα τεστ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Εκθεση, ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 13.400 τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας, όσο και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Συγκεκριμένα, ποσοστό 10%-12% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αττική και τα υπόλοιπα βρίσκονται διάσπαρτα ανά την Ελλάδα.
Σε μία εβδομάδα, το πλήθος των ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 38 από 31, ενώ ο μέσος όρος του αριθμού των θανάτων αυξήθηκε κατά τέσσερις. Στην Εκθεση του Παρατηρητηρίου, πάντως, επισημαίνεται ότι με βάση τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάσταση στο δείκτη θανάτων λόγω Covid-19 ανά 1 εκατ. κατοίκους (111η θέση/26 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους), όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 113,7 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκους.
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ COVID-19
- 202 νέα κρούσματα χθες
- 192 εγχώρια
- 86 στην Αττική
- 16 στη Θεσσαλονίκη
- 200 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
- 30% των κρουσμάτων του Αυγούστου ήταν μεταξύ 20 και 29 ετών
- 30% των κρουσμάτων του Αυγούστου ήταν ασυμπτωματικά
- 1 επιπλέον θάνατος
- 279 θάνατοι συνολικά
- 38 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
- 157 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr