Η νέα ηγεσία επιστρέφει σε αυτή την ιδέα με νέο ωρολόγιο πρόγραμμα για το Λύκειο και δύο κατηγορίες μαθημάτων: αυτά που θα εξετάζονται «κεντρικά» (σ.σ. με μια διαδικασία αντίστοιχη των Πανελληνίων όσον αφορά τη βαθμολόγηση γραπτών) και αυτά που θα εξετάζονται εντός του σχολείου. Ο μέσος όρος του συνόλου των μαθημάτων θα αφορά το βαθμό του απολυτηρίου.
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθεί στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία θα ξεκινήσει εργασίες μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Εντός τριετίας, αναμένονται ριζικές αλλαγές στο Λύκειο, με επερχόμενη κατάργηση των Πανελληνίων, με αντικατάστασή τους, ουσιαστικά, από ένα… παρόμοιο σύστημα. Αλλωστε, τόσο η προηγούμενη όσο και η νέα ηγεσία παρά τη διάθεση για ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στο Λύκειο, γνωρίζει ότι δεν θα μπορέσει να διακινδυνεύσει το αδιάβλητο ενός νέου συστήματος.
Κίνηση τώρα: Νέο κύμα εκδρομέων - «Μπούκωσε» η Αττική Οδός, μεγάλες καθυστερήσεις
Διεύρυνση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου, θέσπιση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προσθήκη του προνηπίου και του Λυκείου και νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία είναι μερικές από τις πρωτοβουλίες της νέας ηγεσίας.
Ηχηρή απουσία από τις προγραμματικές δηλώσεις του, οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών. Μετά από ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Γαβρόγλου γνωστοποίησε ότι στο κείμενο της συμφωνίας με τους θεσμούς έχει αποτυπωθεί γραπτώς η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις. «Υπάρχει σχεδιασμός, αλλά όχι χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο υπουργός, ενώ δεν έδωσε ούτε αριθμό πιθανών προσλήψεων.
ΕΛΠΙΔΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου