Από την άλλη, η επίπτωση για τα ξενοδοχεία, που δουλεύουν λιγότερο και με τον κοινωνικό τουρισμό, ήταν πολύ μικρή, με κάποιες λίγες ακυρώσεις.
Φυσικά το κακό για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής είχε ήδη γίνει, πολύ πριν τα νέα, αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε εχθές η κυβέρνηση, λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή. Με αυτά τα μέτρα, 10ημερης διάρκειας, μπαίνει ουσιαστικά και τέλος στη φετινή κουτσουρεμένη και δύσκολη σεζόν.
Όπως είπαν στο GRtimes.gr παράγοντες του κλάδου, το κακό έγινε με την εκδήλωση των πολλών κρουσμάτων στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες και, πριν μία εβδομάδα, παραμονές Δεκαπενταύγουστου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την ….έκρηξη κρουσμάτων στη Χαλκιδική.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
«Περιμέναμε να δουλέψουμε ακόμη μία εβδομάδα, με καλές πληρότητες, καθώς στα Ενοικιαζόμενα που λειτούργησαν φέτος – και λειτούργησε το 80% περίπου – οι πληρότητες τον Αύγουστο, στο πρώτο 15νθημερο έφθασαν το 70%-80%, ενώ όσοι συνάδελφοι δουλεύουν με τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, έφθασαν να έχουν πληρότητες ως και 100%. Τώρα, πάει χαμένη η τελευταία εβδομάδα του μήνα και πιθανώς κάποιες λίγες κρατήσεις από Βούλγαρους, για το Σεπτέμβριο», δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Χαλκιδικής κ. Τριαντάφυλλος Παπαϊωάννου.
Η χρονιά τέλειωσε για τα ξενοδοχεία
Από την άλλη πλευρά, στα ξενοδοχεία οι ακυρώσεις ήταν πολύ λίγες και αφορούσαν φυσικά Έλληνες τουρίστες, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr ο Ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γιάννης Λασπάς.
Κλήρωση Τζόκερ (19/11): Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν
«Η σεζόν για εμάς, φέτος, ούτως ή άλλως έκλεινε στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, γιατί οι πελάτες που έχουμε είναι σχεδόν όλοι Έλληνες και, για τους περισσότερους Έλληνες, η εβδομάδα μετά το Δεκαπενταύγουστο, είναι η τελευταία των θερινών διακοπών», είπε ο τουριστικός επιχειρηματίας και πρόσθεσε:
«Ουσιαστική επίπτωση από τα πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχει. Στα ξενοδοχεία, χάνουμε μία εβδομάδα δουλειάς και αυτής, πολύ περιορισμένης. Ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήγηκε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, όταν λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες, μειώθηκε ο εισερχόμενος οδικός τουρισμός. Το αποτέλεσμα είναι, οι πληρότητες τον Αύγουστο να μείνουν στο 20%-25%, δηλαδή στα επίπεδα Ιουλίου, όταν εμείς νωρίτερα ελπίζαμε ότι τον Αύγουστο θα πιάναμε ως και το 40%.
«Για εμάς το ζητούμενο είναι η οικονομική στήριξη του κλάδου. Να προστατευθεί βεβαίως η δημόσια υγεία αλλά οι επιχειρήσεις με τέτοια μέτρα και τόσες ανατροπές στις συνθήκες λειτουργίας τους, οδηγούνται σε αδιέξοδο και κλείσιμο».
Να σημειωθεί ότι φέτος και λόγω κορωνοϊού, τα μισά περίπου ξενοδοχεία της Χαλκιδικής δεν άνοιξαν καν για τη σεζόν.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές, είχαν άσκημη ψυχολογική επίδραση στον κόσμο, στους έστω λίγους τουρίστες που υπάρχουν στη Χαλκιδική, κάποιοι από τους οποίους δε δίστασαν, τα μάζεψαν και έφυγαν μία ώρα νωρίτερα, γιατί όπως αποδεικνύεται, η ψυχολογία είναι κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό.
Να σημειωθεί ότι οι λουόμενοι, τόσο στις ξαπλώστρες στην παραλία, όσο και στις πισίνες των ξενοδοχείων, πρέπει να φορούν μάσκα, όπως προβλέπεται από τα μέτρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr