Νέες υπερ-εστίες ξεπετάγονται –50 μολύνσεις καταγράφηκαν σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική– και η ανησυχία εντείνεται, καθώς έντονα αυξητική πορεία ακολουθούν πλέον και οι διασωληνώσεις ασθενών.
Τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα είναι πιθανά ακόμη και κάθε μέρα.
Ηδη το «μοντέλο» Πόρου εφαρμόζεται από σήμερα τα ξημερώματα και στον Αμπελώνα Λάρισας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους και κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί, μεταξύ άλλων. Σε… επιφυλακή παραμένουν οι Αρχές και για τη Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, καθώς και για τη Χαλκιδική.
Με αυτό ως δεδομένο, είναι πιθανή η αναβολή της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ως προς το εμπορικό της κομμάτι. Πιθανά περιοριστικά μέτρα για τη Βόρεια Ελλάδα δεν αποκλείονται ακόμη και μέσα στη σημερινή ημέρα.
Σήμερα το πρωί σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας για την αποτίμηση της επιδημιολογικής πορείας, που «ξέφυγε» και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Θα ακολουθήσει η τακτική τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, και των συναρμόδιων υπουργών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο δείκτης μεταδοτικότητας «R» έχει πλέον ξεπεράσει τη μονάδα, δηλαδή ένας πολίτης που νοσεί με Covid-19 μολύνει περισσότερους από έναν ακόμα ανθρώπους. Μάλιστα, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι ακόμη και οκτώ έως δέκα φορές μεγαλύτερος, τόνισε χθες με ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την Covid-19, καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
«Θα συνεχίσω να επιμένω ότι χωρίς τις συντονισμένες δράσεις πολιτείας και πολιτών θα έχουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Η χαλάρωση μετά την άρση των μέτρων ήταν σημαντική. Επικράτησε το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα, γιατί η αντίδραση της χώρας ήταν άμεση και αποτελεσματική. Αρκετοί όμως θεώρησαν ότι στην ουσία δεν υπήρξε πρόβλημα και άδικα κάναμε ό,τι κάναμε», ανέφερε ο γνωστός καθηγητής.
Σε σημαντικές εστίες εξελίσσονται ολόκληρες περιοχές. Χθες ανακοινώθηκαν 203 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 50 προέρχονται από εργοστάσιο στη Χαλκιδική. Η περιοχή της Χαλκιδικής συγκεντρώνει «βαρύ» φορτίο, με αρκετές προσθήκες κρουσμάτων ήδη από τον Ιούνιο. Απασχόλησε, μάλιστα, έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ των κυρίων Σωτήρη Τσιόδρα, Νίκου Χαρδαλιά με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα.
«Μίνι» lockdown επιβλήθηκε στον Αμπελώνα Λάρισας, μετά από διασπορά που προκλήθηκε, κατά πληροφορίες, από γάμο στην περιοχή.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χθες το απόγευμα, από σήμερα έως και τις 20/8:
● Απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
Βιασμός 12χρονης: Ενοχή για 14 και απαλλαγή για 3 ζητά ο εισαγγελέας
● Αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κ.λπ.
● Απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε όλη την περιοχή τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 203 κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 33 είναι «εισαγόμενα». Αττική και Θεσσαλονίκη συγκέντρωσαν συνολικά 73 κρούσματα, με 38 και 35 αντίστοιχα. Εκτός της Χαλκιδικής, που κατέγραψε 50 θετικά στον SARS-CoV-2 περιστατικά, η Λάρισα κατέγραψε χθες οκτώ κρούσματα, που συνδέονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, με τα δύο νοσοκομεία της πόλης, στα οποία καταγράφεται διασπορά του ιού.
Παράλληλα, η νόσος Covid-19 απλώνεται σε πολλές περιοχές. Εκτός των παραπάνω, χθες δηλώθηκαν: Επτά νέα κρούσματα στην Κέρκυρα, πέντε στη Ροδόπη, από τρία σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Σέρρες, από δύο σε Αργολίδα, Ηράκλειο, Καβάλα, Κορινθία, Πιερία και Τρίκαλα, και από ένα κρούσμα στη Βοιωτία, στη Δράμα, στην Καστοριά, στη Μαγνησία, στην Ξάνθη, στην Πέλλα.
Η πλέον ανησυχητική, όμως, εξέλιξη είναι η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων. Μέχρι και χθες 22 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κατά πέντε περισσότεροι σε σχέση με ένα 24ωρο πριν, το Σάββατο, όταν ήταν 17.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση σε μόλις εννέα ημέρες. Την 1η Αυγούστου διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν δέκα ασθενείς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, όπως και οι νοσηλείες, αποτελούν τα «σκληρά δεδομένα» που χτυπούν και το κόκκινο καμπανάκι ότι η επιδημία φεύγει από τον έλεγχο των Αρχών. Επίσης, από τη στιγμή που ένας ασθενής διασωληνώνεται έχει αρκετές πιθανότητες να έχει μοιραία έκβαση.
Οι προβλέψεις μαθηματικών μοντέλων είναι άκρως ανησυχητικές εάν δεν τηρηθούν πιστά τα μέτρα. Σύμφωνα με νεότερα ευρήματα της ομάδας Heracles του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού. Η ερευνητική ομάδα προτείνει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζομένους σε όλους τους εργασιακούς χώρους, καθώς και άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ενισχυθεί με 6.000 γιατρούς – νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, με τις εγκρίσεις για νέες προσλήψεις να ξεπερνούν τις 8.000.
Οι αριθμοί
• 203 νέα κρούσματα
• 5.623 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
• 1.438 περιστατικά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό
• 2.705 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
• 1 επιπλέον θάνατος
• 212 θάνατοι συνολικά
• 22 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
• 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr