Η μεγάλη αλλαγή αφορά μόνο το κυνήγι του αγριογούρουνου, το οποίο πλέον επιτρέπεται όλο τον χρόνο και μάλιστα χωρίς όριο κάρπωσης για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Εκτός των μεγάλων καταστροφών που προκαλούν σε καλλιέργειες λόγω αύξησης του πληθυσμού τους, υπάρχει και το ζήτημα της επιτήρησης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων (ΑΠΧ).
Η απόφαση είναι εναρμονισμένη με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες, στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της ΑΠΧ, κρίνεται αναγκαίο να μειωθεί σταδιακά η πυκνότητα του πληθυσμού των αγριόχοιρων. Με τον νέο νόμο προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων χειρισμού θηραμάτων. Για πρώτη φορά, πλέον, το κρέας των αγριόχοιρων που θα θηρεύονται για τους παραπάνω σκοπούς, θα μπορεί να πωληθεί. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει η εκδορά και ο τεμαχισμός του ζώου να γίνουν στις κατάλληλες και πιστοποιημένες εγκαταστάσεις συριγμού θηραμάτων.
Λόγω του κορονοϊού υπάρχει κάποιος προβληματισμός ως προς τις μετακινήσεις των κυνηγών, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα θέμα, αφού όλα γίνονται εκτός κατοικημένων περιοχών.
Τρίκαλα: Ανοίγει σε 6 μέρες για τους επισκέπτες ο Μύλος των Ξωτικών
Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαμονή, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στις κυνηγετικές ομοσπονδίες δεν ανησυχούν για το πρόβλημα, εκφράζουν όμως ανησυχίες ως προς τον αριθμό των γενικών αδειών που θα εκδοθούν.
Η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το κυνηγετικό έτος 2020-2021 είναι από 20 Αυγούστου 2020 μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2021. Κατ’ εξαίρεση της παραπάνω παραγράφου, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolagus cuniculus) μέχρι την 10η Μαρτίου 2021.
Διαβάστε την συνέχεια στην ειδική έκδοση ΚΥΝΉΓΙ που κυκλοφορεί με τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr