Ανώτατοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας παρατηρούν ότι στα τουρκικά παράλια γίνεται «προεπιλογή» των μεταναστών που επιβιβάζονται στα φουσκωτά με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Αρμόδια πηγή αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν μέρες που το 90% των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα δεν είναι πρόσφυγες».
Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προκαλέσει ασφυκτική πίεση για να πετύχει πολλαπλούς στόχους: τη διεκδίκηση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη διαχείριση του προσφυγικού, την άσκηση πίεσης προς την Ευρώπη για το θέμα της βίζας, την αποστολή μηνύματος προς την Ελλάδα για το θέμα της έκδοσης των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών και την εξαγωγή μίας νέας και μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας για την επίτευξη διπλωματικών στόχων.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για «υπόγειο» ρόλο μεγάλων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών, αλλά και για «παράξενη» συμπεριφορά της τουρκικής Ακτοφυλακής που δεν παρεμβαίνει για να τους σταματήσει. Δεν αποκλείουν μάλιστα να πρόκειται για έναν προάγγελο της κατάρρευσης της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, γεγονός που απεύχονται οι ελληνικές Αρχές.
Από το πληροφοριακό δίκτυο των ελληνικών Αρχών προκύπτει ότι οι Σύροι πρόσφυγες κρατούνται σε μεγάλο βαθμό στη γειτονική χώρα, σε αντίθεση για παράδειγμα με οικονομικούς μετανάστες από αφρικανικές χώρες, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Αυτό έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητό στις ελληνικές Αρχές το τελευταίο τρίμηνο, ενώ άνοιξε περιέργως κλειστός καταυλισμός στη βορειοδυτική Τουρκία όπου κρατούνταν -μεταξύ άλλων- άτομα με παραβατική συμπεριφορά.
«Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε για να κάνουμε ανάλυση του κινδύνου είναι το κατά πόσο λειτουργεί ο μηχανισμός των δουλεμπόρων στα τουρκικά παράλια. Αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι λειτουργεί. Τα μαγαζιά που πουλάνε σωσίβια είναι ενεργοποιημένα, οι κατασκευαστές φουσκωτών το ίδιο, όπως και εκείνοι που παρέχουν τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Ολοι δουλεύουν εντατικά και αυτό είναι ανησυχητικό γι’ αυτό που μπορεί να έρθει. Στην Τουρκία βρίσκονται 3.200.000 πρόσφυγες, οπότε μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της απειλής. Ιδιαίτερα αν οι “προεπιλογές” περιλαμβάνουν άτομα με παραβατική συμπεριφορά», λέει αρμόδια πηγή.
Τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο σε ένα δείγμα 1.950 αφιχθέντων οι Σύροι ήταν 500 (ένας στους τέσσερις), με το ποσοστό των προσφύγων να ανεβαίνει ακόμα λίγο από πρόσφυγες άλλων υπηκοοτήτων. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, η πλάστιγγα άρχισε να γέρνει ακόμα περισσότερο προς την πλευρά των οικονομικών μεταναστών. Πρόκειται, σύμφωνα με εκτιμήσεις καλά πληροφορημένων πηγών, για έναν λανθάνοντα «πόλεμο» που κάνει η Τουρκία, καθώς η γειτονική χώρα γνωρίζει ότι οι οικονομικοί μετανάστες είναι πιο δύσκολα διαχωρίσιμοι και οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους ακόμα πιο χρονοβόρες.
Οι μεταναστευτικές ροές μπορεί να μειώθηκαν μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας, αλλά σίγουρα παραμένουν ιδιαίτερα ανησυχητικές: «Κατά μέσο όρο έρχονται 100-150 άτομα τη μέρα. Είναι πολλά αν αναλογιστείς ότι ήδη δεν έχουμε πού να φιλοξενήσουμε τους υπάρχοντες φιλοξενούμενους στα νησιά. Η μεταφορά τους στην ενδοχώρα δεν είναι δυνατή αυτή τη στιγμή γιατί δεν το δέχεται η Τουρκία, προφασιζόμενη τη συμφωνία με την Ε.Ε.». Στην Κω οι δουλέμποροι στέλνουν μαζικά άνδρες πακιστανικής καταγωγής. Στη Λέσβο έφτασαν στις 10 Δεκεμβρίου 141 άτομα αφρικανικής καταγωγής, ενώ στη Χίο αποβιβάστηκαν την ίδια ημέρα ακόμα 66 οικονομικοί μετανάστες.
Παρ’ όλα αυτά, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής εξακολουθεί να δείχνει ολιγωρία στο θέμα της επίσπευσης της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Τα εκκρεμή αιτήματα καθυστερούν την επιστροφή προσφύγων στην Τουρκία, παρότι τα νησιά «πνίγονται». Ενδεικτικό είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε η εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, έχουν γυρίσει στη γειτονική χώρα από την Ελλάδα μόλις 750 άτομα. Αριθμός ίσος με τον κόσμο που φτάνει από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου