Χωρίς νέες προσθήκες τμημάτων, αλλά με εκπλήξεις στις αντιστοιχήσεις τμημάτων που αφορούν, κυρίως, όσους στοχεύουν σε μία μετεγγραφή, οι υποψήφιοι καλούνται να λάβουν μια απόφαση που θα ορίσει το επόμενο βήμα τους.
Μόλις αναρτηθούν οι βαθμολογίες, οι υποψήφιοι θα μπορούν να «κλειδώσουν» τις επιλογές τους και να προχωρήσουν σε οριστική υποβολή. Η προθεσμία είναι μέχρι την Παρασκευή 17 Ιουλίου. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr/ οι υποψήφιοι μπορούν ήδη να εξετάσουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο και να κάνουν προσωρινή αποθήκευση με το σύστημα να «ξεκλειδώνει» για οριστική υποβολή την ημέρα που θα ανακοινωθούν οι επιδόσεις τους.
Πώς γίνεται η σωστή συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού δελτίου; Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής δίνει κάποιες συμβουλές βάσει των νέων δεδομένων που θα ισχύσουν φέτος, κυρίως με τις αλλαγές που έχουν έρθει στις μετεγγραφές. Η λίστα των σχολών και των τμημάτων παραμένει η ίδια με πέρσι, η επιλογή, όμως, ανάλογα με το τμήμα και την έδρα του, θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και ύστερα από μελέτη από την πλευρά των υποψηφίων.
Οδηγίες
– H αξιολόγηση των σχολών και η σειρά προτεραιότητας που θα δώσει ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γίνουν βάσει των επιθυμιών του και όχι του βαθμού επίδοσης. Παρά τις εκτιμήσεις των βάσεων που αποτελούν «πυξίδα» για τη γενική τάση, είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια η πορεία της βάσης εισαγωγής για κάθε τμήμα. Επομένως, η επίδοση ενός μαθητή και ο μέσος όρος του στις πανελλαδικές εξετάσεις δεν θα πρέπει να παίξουν μεγάλο ρόλο στην επιλογή του για την εισαγωγή του σε ένα τμήμα.
-Η επιλογή ενός τμήματος θα πρέπει να γίνει ύστερα από μελέτη του προγράμματος σπουδών του. Ο τίτλος μπορεί να είναι παραπλανητικός. Το πρόγραμμα σπουδών αφορά στο σύνολο των μαθημάτων και τις κατευθύνσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνονται από κάθε τμήμα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου τμήματα με την ίδια ονομασία δεν έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
-Εδώ κι έναν χρόνο, ο ακαδημαϊκός χάρτης έχει αλλάξει και πολλά πανεπιστημιακά τμήματα έχουν προκύψει από τη συγχώνευση ΤΕΙ. Τα περισσότερα εξ αυτών εδράζουν σε περιφερειακά πανεπιστήμια και ακόμα δεν έχουν οριστεί για τα περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα.
-Εφόσον ο υποψήφιος επιθυμεί να διεκδικήσει μετεγγραφή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι φέτος έχουν αλλάξει πολλά δεδομένα. Θεσπίστηκε βάση μετεγγραφής, σύμφωνα με την οποία δικαίωμα μετεγγραφής έχει ένας εισακτέος που η επίδοσή του είναι μέχρι 2.750 μόρια χαμηλότερη της βάσης εισαγωγής του τμήματος της επιθυμίας του. Η μοριοδότηση έχει αλλάξει ενισχύοντας κάποιες κοινωνικές ομάδες και πλέον θα υπάρχει και δεύτερος γύρος μετεγγραφών.
-Οι αντιστοιχήσεις των τμημάτων, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγες μέρες, ήταν μια (δυσάρεστη) έκπληξη για κάποιους. Πολλά τμήματα που είχαν αντιστοιχήσεις πέρσι, πλέον δεν δίνουν αυτήν τη δυνατότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το «Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας» του ΟΠΑ. Ενώ υπάρχουν άλλα πέντε τμήματα με την ίδια ονομασία σε Κοζάνη, Πάτρα, Αγιο Νικόλαο, Καβάλα και Τρίπολη, το τμήμα του ΟΠΑ εξαιρείται από την αντιστοίχηση. Υπενθυμίζεται ότι η βάση εισαγωγής του πέρσι ήταν 17.959 μόρια, ενώ σε ορισμένα από τα υπόλοιπα περιφερειακά τμήματα η βάση εισαγωγής ήταν ακόμα και 5.000 μόρια. Το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να προχωρήσει σε εξαιρέσεις δυνατότητας μετεγγραφής από χαμηλόβαθμα τμήματα σε υψηλόβαθμα των κεντρικών Ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν αδικίες.
Εκτιμήσεις για βάσεις
Πτωτική φαίνεται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων και φέτος. Μετά την περσινή απώλεια εκατοντάδων μορίων, κυρίως, στις πολυτεχνικές σχολές, η κατηφόρα, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, συνεχίζεται και φέτος.
1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών: Αυξομειώσεις αναμένονται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, με τις εκτιμήσεις να μην μπορούν να προσδιορίζουν συγκεκριμένα την τάση της πορείας των βάσεων. Στις υψηλόβαθμες σχολές, όπως οι Νομικές και οι Ψυχολογίες, οι μεταβολές θα είναι μικρές, ενώ και φέτος οι ξένες Φιλολογίες αναμένονται κάτω από τη βάση.
2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Πτώση των βάσεων στις πολυτεχνικές σχολές, η οποία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη στην περιφέρεια.
3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας: Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή πτώση στις Ιατρικές Σχολές, λόγω του μαθήματος της Χημείας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Ιατρική Αθήνας έπεσε στα 18.724 μόρια και της Θεσσαλονίκης στα 18.585 μόρια, ενώ η τελευταία Ιατρική κατέγραψε 18.123 μόρια.
4ο επιστημονικό πεδίο-Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Πιθανή άνοδο στη βάση εισαγωγής μπορεί να δουν οι οικονομικές σχολές, καθώς φέτος τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους και αναμένονται καλές επιδόσεις.
Πολιτική διαμάχη για τις μετεγγραφές
Μετά το περσινό μπάχαλο που προκλήθηκε στα ΑΕΙ με τις συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ και τις «άκρατες» μετεγγραφές κατά τη διαδικασία των οποίων υποψήφιοι με «5» πετύχαιναν την εισαγωγή τους σε υψηλόβαθμες σχολές ακόμα και 18.000 μορίων, η απόφαση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να βάλει μια τάξη οδήγησε σε νέα πολιτική κόντρα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για τμήματα δύο ταχυτήτων. «Ετσι, τα νέα τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Γεωπονίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και πολλά άλλα που δημιουργήθηκαν με βάση τον προγραμματισμό των συλλογικών οργάνων Διοίκησης πολλών πανεπιστημίων επί ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της εμβληματικής μεταρρύθμισης της διαμόρφωσης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, δεν λογίζονται ως τμήματα αντίστοιχα προϋπαρχόντων τμημάτων πανομοιότυπων τίτλων και γνωστικών αντικειμένων», αναφέρεται σε ανακοίνωσή τους.
Το υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του έκανε λόγο για μικροπολιτικά παιχνίδια από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι οι επιλογές του βασίζονται στη γνώμη της ΕΘΑΑΕ, της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία έκρινε ότι στα 73 περσινά «ορφανά» (σ.σ.: χωρίς αντιστοίχηση) θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 15, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 87.
Η γνώμη της ΕΘΑΑΕ βασίστηκε σε κριτήρια συνάφειας των προγραμμάτων σπουδών, όπως:
– η ύπαρξη κοινών μαθημάτων σε ποσοστό τουλάχιστον 70%,
– η ύπαρξη του ελάχιστου προβλεπόμενου αριθμού μελών ΔΕΠ με συναφή γνωστικά αντικείμενα με τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών,
– το πλήθος και η ύπαρξη συνάφειας μεταξύ των προσφερόμενων κατευθύνσεων σπουδών,
– η διάρκεια σπουδών σε εξάμηνα,
– τα έτη από την έναρξη λειτουργίας του προγράμματος σπουδών και η συνακόλουθη ωριμότητα της ακαδημαϊκής τους συγκρότησης,
– η τυχόν ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (integrated master).
Από την έντυπη έκδοση