Ο κ. Ζαμπίρας ανέφερε πως οι έρευνες που διεξάγει η Αρχή «είναι σε εξέλιξη, έχουν γίνει έρευνες και στον ΟΤΕ και στα γραφεία του ΚΚΕ, αλλά προς το παρόν είμαστε σε πρόωρο στάδιο και δεν υπάρχουν ακόμα κάποια ασφαλή συμπεράσματα…», ενώ αίσθηση προκάλεσε στους βουλευτές ότι «ακόμα δεν έχει υπάρξει βούλευμα ή απόφαση από τον εισαγγελέα που ερευνά και αυτός τις καταγγελίες για την άρση του απορρήτου προκειμένου να εντοπιστεί από πού γίνονταν οι κλήσεις στον Περισσό. Για να γίνει η άρση απορρήτου, είπε, «θα πρέπει να υπάρξει βούλευμα ή εισαγγελική εντολή. Κάτι τέτοιο, -ανέφερε- δεν έχουμε υπόψη μας…».
Μια απάντηση που προκάλεσε την έκπληξη του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, λέγοντας πως «εμείς έχουμε δώσει τις ακριβείς ώρες που γίνονταν αυτές οι κλήσεις… και είχα την αίσθηση ότι ο εισαγγελέας θα έχει ήδη ζητήσει την άρση του απορρήτου για να βρεθεί από πού γίνονταν αυτές οι απόρρητες κλήσεις, καθώς υπάρχει η δυνατότητα της τεχνολογίας από ό,τι γνωρίζουμε…».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Τραγάκης έθεσε θέμα η Επιτροπή της Βουλής να εξετάσει μήπως θα έπρεπε να κληθούν σε κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση ο διοικητής της ΕΥΠ και ο αρμόδιος υπουργός, όμως η εξέταση του αιτήματος δεν προχώρησε, καθώς και ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης απάντησε πως «δεν θεωρώ ότι προς το παρόν θα πρέπει να συνδέσουμε με την υπόθεση το διοικητή της ΕΥΠ…».
Ο κ. Παφίλης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας σχετικά με την καταγγελία που έκανε το κόμμα του και τις ενέργειες που έχουν γίνει από τότε, είπε πως «το τελευταίο διάστημα υπήρχαν προβλήματα στο τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ. Δεχόταν μια απόρρητη κλήση και ακούγονταν να απαντούν και τα τηλεφωνικά κέντρα είτε της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ ή του Ποταμιού ή άλλα γραφεία του ΚΚΕ εκτός Περισσού… Και σχολίασε πως «ποιος είναι αυτός που καλούσε δεν γνωρίζουμε… Πολιτικά θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και η ΑΔΑΕ και ο ΟΤΕ και όσοι εμπλέκονται θα πρέπει να δώσουν μια πειστική απάντηση… Εμείς δεν ξέρουμε ποιο κέντρο είναι ούτε και να πούμε ότι συνέβαινε αυτό ή το άλλο… Πιστεύουμε ότι υπήρχε ανάμιξη ενός τρίτου κέντρου…».
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης θέλησε να δώσει μια δική του εκδοχή για το τι μπορεί να συνέβαινε λέγοντας πως αυτό με τη νέα τεχνολογία μπορεί να το έκανε και ένα δεκαπεντάχρονο παιδί με το κινητό του, καθώς σήμερα υπάρχει η δυνατότητα της υπηρεσίας «συγχώνευσης κλήσης», όπου ο καθένας μπορεί να καλέσει δύο και τρεις τηλεφωνικούς αριθμούς διαδοχικά και να συνομιλήσουν όλοι μεταξύ τους. Και έτσι το ένα κέντρο του ενός κόμματος άκουγε το άλλο… Μάλιστα, για να αποδείξει ότι γίνεται κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και έβαλε στην ίδια γραμμή τα γραφεία του ΚΚΕ… Η υπεραπλούστευση αυτή του Κασιδιάρη δεν έδειξε να πείθει κανέναν από τους βουλευτές.
Ξάνθη: Μεγάλη φωτιά στα Μάγγανα – Συναγερμός στην Πυροσβεστική [βίντεο]
Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ δεν απέκλεισε αυτό που είχε επαναλάβει στην Επιτροπή της Βουλής κατά το διορισμό του ότι υποκλοπές γίνονταν… γίνονται… και θα γίνονται… καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται… Κάτι στο οποίο έδειξαν να συμφωνούν οι βουλευτές, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης είπε: «Μας λέτε ότι εγώ πάω στο σπίτι μου και δεν μπορώ να μιλήσω με ασφάλεια; Δηλαδή επιστρέφουμε το 2016 στη δεκαετία του ’60 όπου οι μισοί άκουγαν… τους άλλους μισούς;».
Ο κ. Χρήστος Ζαμπήρας, ερωτηθείς μετά την λήξη της συνεδρίασης από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το πόσο ανασφαλείς είναι οι επικοινωνίες, είπε με νόημα ότι «είμαστε εκτεθειμένοι, αν είναι να πεις κάτι σημαντικό, καλύτερα να το δώσεις γραπτώς…».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου