Η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε και το συνολικό έργο για την αποκατάστασή του θα προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για βράβευση από τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εuropa Nostra.
Η κατάρρευση του πέτρινου τοξωτού γεφυριού πριν από πέντε χρόνια, το 2015, ύστερα από σφοδρή βροχόπτωση, είχε κόψει την ανάσα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Με άνοιγμα καμάρας 40 μέτρα και ύψος 21 μέτρα, θεωρείται το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Χτίστηκε το 1866 από τον αρχιμάστορα Κώστα Μπέκα, με χορηγία του τραπεζίτη Ιωάννη Λούλη. Το 1880 ο ποταμός Αραχθος ήταν το σύνορο της Ελλάδας με την Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη συγκεκριμένη περίοδο το γεφύρι σταμάτησε να χρησιμοποιείται.
Το 2001 έγινε αποκατάσταση τμημάτων του, όμως οι σφοδρές πλημμύρες του 2015 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του. Πριν από το 2015 το γεφύρι είχε καταρρεύσει δύο ακόμη φορές -το 1860 και το 1863-, ενώ μερική κατάρρευση είχε πάθει ήδη από το 2007, χωρίς τότε να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα.
Έγκυος τριών μηνών η Δόμνα Μιχαηλίδου! - Στιγμές απόλυτης ευτυχίας για το ζευγάρι
Μετά την τελευταία καταστροφή, επισκέφθηκε την περιοχή κυβερνητικό κλιμάκιο της προηγούμενης κυβέρνησης και εκπρόσωποι του ΕΜΠ, το οποίο ανέλαβε τη μελέτη για την αποκατάσταση του μνημείου συνεπικουρούμενο από διεπιστημονική ομάδα.
Εχοντας διατηρήσει την εικόνα του παλιού γεφυριού και χτισμένο με παρόμοια υλικά, το ιστορικό γεφύρι υψώνεται και πάλι περήφανο, ενώνοντας τα Τζουμέρκα με τα Κατσανοχώρια.
Στην προχθεσινή της συνεδρίαση, η Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης του έργου «Στερέωση, αποκατάσταση, αναστήλωση και ανάδειξη γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα», υπό την προεδρία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, διαπίστωσε την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο εκτελέστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «με πρότυπο και υποδειγματικό τρόπο, υπό την καθοδήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής που προέβλεπε η Προγραμματική Σύμβαση, υπό την προεδρία του καθηγητή Μανώλη Κορρέ».
Στον άρτιο τρόπο εκτέλεση του έργου «εδράζεται και η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής να προταθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η υποψηφιότητα του συνολικού έργου της αποκατάστασης του γεφυριού στην Πλάκα για βράβευση από τη Europa Nostra».
Η Επιτροπή Παρακολούθησης αποφάσισε, επίσης, «να δοθεί εξάμηνη παράταση στην ισχύ της Προγραμματικής Σύμβασης προκειμένου να ολοκληρωθεί από τον ανάδοχο και να ελεγχθεί από την Επιστημονική Επιτροπή το σχέδιο διαχείρισης του μνημείου μετά τις εργασίες αναστήλωσης και ανάδειξής του». Επίσης, αποφάσισε «μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραλαβής του έργου, να πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση για την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία».
Από την έντυπη εκδοση