Ομως, τα απανωτά κρούσματα δεν επιτρέπουν εφησυχασμό και σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής, μπορεί να αποτελέσουν μία «υγειονομική βόμβα», ικανή να διασπείρει τον κορονοϊό σε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
Ο Εχίνος συγκαταλέγεται στα Πομακοχώρια της Θράκης και αναφέρεται ως το οικονομικό και πνευματικό κέντρο των Πομάκων της Ελλάδας. Αποτελεί εμπορικό και γεωργικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής και διαθέτει διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι κάτοικοί του ασχολούνται, κυρίως, με τις αγροτικές καλλιέργειες. Οι κάτοικοι, στη συντριπτική πλειονότητά τους, είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι παραδοσιακά διαμένουν πολλά άτομα κάτω από την ίδια στέγη ή την ίδια αυλή. Οπως κάθε μουσουλμανικό χωριό, έτσι και ο Εχίνος είναι γεμάτος με σπίτια περιτριγυρισμένα με ψηλούς ασβεστωμένους τοίχους, οι οποίοι κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα.
Στο εσωτερικό της αυλής διαβιούν πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας, είτε σε ένα μόνο οίκημα είτε σε διαφορετικά σπίτια. Ο αριθμός των ατόμων που ζουν μέσα σε μία και μόνο αυλή μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 50 άτομα και να αφορά τρεις ή τέσσερις γενιές της ίδιας οικογένειας. Επομένως, η μεταδοτικότητα μίας νόσου ή ενός ιού είναι πάρα πολύ εύκολη.
Επιπλέον, οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στη λειτουργία των τζαμιών, στο πλαίσιο περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού, είχαν οδηγήσει πολλούς μουσουλμάνους να επισκέπτονται ομόθρησκούς τους για προσευχή και για φαγητό μετά τη δύση του ήλιου. Ο συγχρωτισμός ήταν μεγάλος και αποδεικνύεται στο σημαντικό ιικό φορτίο που έχει καταγραφεί στην περιοχή.
Το ακριτικό χωριό βρέθηκε και πάλι στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς οι κάτοικοί του δεν τήρησαν τα μέτρα προστασίας και πιθανότατα… παραχαλάρωσαν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το πάθημα, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν φέρεται να τους έγινε μάθημα και τώρα καλούνται να κλειστούν και πάλι στα σπίτια τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Τα μέτρα έχουν ισχύ τουλάχιστον μίας εβδομάδας και η αποτίμησή τους θα γίνει τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα αποφασιστεί αν θα παραταθούν ή όχι. Πάντως, στην πρώτη καραντίνα, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 14 μέρες και, τελικά, οι κάτοικοι του Εχίνου βγήκαν από το χωριό τους μετά από σχεδόν έναν μήνα.
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Θρήνος - Έφυγε απο την ζωή και η 18χρονη Χαριτίνη -Είχε σκοτωθεί και ο αδερφός της
Η νέα καραντίνα που τέθηκε σε εφαρμογή προβλέπει απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων, απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 έως ώρα 07:00 της επομένης, απαγόρευση μετάβασης εργαζομένων εντός και εκτός Εχίνου, υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή, τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αναστολή λειτουργίας νηπιαγωγείων και δημοτικών.
«Αυτοψία»
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ο Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι «η έξαρση των κρουσμάτων θα αντιμετωπιστεί με επιστημονικό τρόπο, με εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο, με απομόνωση των θετικών και με νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών. Μιλήσαμε με όλους τους τοπικούς παράγοντες για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια, να μηδενίσουμε τον ιό, να μην υπάρχει φόβος στον κόσμο. Υπάρχουν επιστημονικοί τρόποι να περιορίσουμε τον ιό και τη μετάδοσή του. Επίσης, περιλαμβάνει τον περιορισμό των επαφών μας στον πολύ στενό οικογενειακό μας κύκλο, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο των επτά ημερών, ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού στην περιοχή και να τον μηδενίσουμε, όπως έγινε και σε άλλες περιοχές στον κόσμο».
Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς έκανε έκκληση και παράκληση προς όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα. «Δεν υπάρχει τυπικά κάτι άλλο για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι. Αν τα μέτρα εφαρμοστούν, αν τα τεστ γίνουν, αν υπάρχει συνεργασία, που υπήρχε μέχρι τώρα, νομίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται συνεργασία και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε σε όλη τη χώρα ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να είμαστε σε επαγρύπνηση», είπε.
Παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα
Πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας -όπως για παράδειγμα η Δυτική Μακεδονία- παραμένουν σε υψηλό ιικό φορτίο, χωρίς ωστόσο να έχει κριθεί προς το παρόν αναγκαία η λήψη περιοριστικών μέτρων. Αύριο, ανοίγουν τα σύνορα με Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία, και οι επιστήμονες αναμένεται να επιστήσουν την προσοχή τους ακόμη περισσότερο πάνω από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία κατά κύριο λόγο δέχεται επισκέπτες από τις τρεις συγκεκριμένες χώρες.
Ειδικά, η άρση της μετακίνησης από τη Βόρεια Μακεδονία είναι εκείνη που προκαλεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, καθώς την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα σημειώνουν σημαντική αύξηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο σε μία μέρα εντοπίστηκαν 175 κρούσματα σε μόλις 971 τεστ που έγιναν στην περιοχή της πρωτεύουσας. Ηδη, τα νοσοκομεία της χώρας είναι σε οριακή κατάσταση, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναφορικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό της χώρας. Να σημειωθεί ότι στη χώρα των δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί 4.000 κρούσματα και 180 θάνατοι, όταν στην Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων τα κρούσματα είναι 3.000 και οι θάνατοι λίγο περισσότεροι από 180.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής