Η τελευταία συντάχθηκε στον… απόηχο του «τσουχτερού» προστίμου που επιβλήθηκε σε beach bar της Μυκόνου, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο συνοδεύτηκε από δίμηνη αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης.
Επί της ουσίας αυτό που αλλάζει με την απόφαση είναι ότι θα επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης την ημέρα διαπίστωσης της παράβασης και έπειτα θα «τρέχουν» οι προθεσμίες για την παροχή εξηγήσεων και θα αποφαίνεται το αρμόδιο όργανο για την οριστική επιβολή της κύρωσης.
Υπενθυμίζεται πως οι σχετικοί κανόνες προβλέπουν ότι εντός προθεσμίας πέντε ημερών από την επίδοση της πράξης επιβολής προστίμου και αναστολής λειτουργίας ο ελεγχόμενος μπορεί να υποβάλλει τις αντιρρήσεις του στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της Αρχής στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση. Προ ΚΥΑ το χρονικό διάστημα αυτών των πέντε ημερών οι παραβάτες μπορούσαν να ανοίγουν τις επιχειρήσεις τους, κάτι που δεν ισχύει πλέον.
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι, όταν κάποιος έχει μετατρέψει τον χώρο του σε εστία μόλυνσης ή επιμόλυνσης ή ανάπτυξης του κορονοϊού, να μην έχει τον χρόνο να επαναλάβει το ίδιο λάθος. Αρα, λοιπόν, επί της ουσίας, τα δικαιώματα για τις επιχειρήσεις είναι τα ίδια, αλλά θα κάνουμε εμπροσθοβαρή τη διαδικασία αναστολής της λειτουργίας τους», όπως εξήγησε ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Έγκλημα στην Εύβοια: Προφυλακίστηκε και ο 29χρονος γαμπρός για τη δολοφονία του 66χρονου
«Πάμε σε άμεσο λουκέτο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως: «Πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι δεν θα θυσιάσουμε την υγειονομική κατάσταση της χώρας. Οποιος δεν μπορεί να εφαρμόσει τους κανόνες είναι προτιμότερο να μη λειτουργήσει. Ετσι κι αλλιώς έχουμε αναπτύξει ένα πλέγμα οικονομικής βοήθειας για τον κλάδο της εστίασης και του τουρισμού. Κι επίσης κάτι πολύ βασικό: Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο στόχος ο εθνικός για εμάς είναι ένας, να παραμείνει χαμηλά η αναμετάδοση του ιού. Αν αυτό δεν το καταφέρουμε θα βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, οι οποίες δεν θα ευνοήσουν κανέναν. Αρα είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλλουμε τον νόμο. Οι κυρώσεις είναι σκληρές».
Σημειώνεται πως το beach bar στη Φτελιά της Μυκόνου θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μέχρι αύριο, αφού δεν το «πιάνουν» οι πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες.
Από εκεί και πέρα ο κ. Σταμπουλίδης επισήμανε πως έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε όλη τη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα οι Αρχές είχαν επικεντρωθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Ηταν αρκετά καλή η εικόνα με εξαίρεση κάποιες περιπτώσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας, αναφέροντας πως διαπιστώθηκε κάποια χαλάρωση όσον αφορά στη χρήση της μάσκας και επιβλήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία που έδωσε χθες στο «φως της δημοσιότητας» η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, από την 1η.6.2020 έως και την 8η.6.2020 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 232 έλεγχοι σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτών, βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ), του υπαιθρίου εμπορίου (ν.4497/2017) και επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 23.400 ευρώ.
Οι έλεγχοι τελέστηκαν σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία των περιοχών και τη συνδρομή των τοπικών, δημοτικών και περιφερειακών Αρχών. Για την ακρίβεια, ελέγχθηκαν και κατασχέθηκαν 5.999 τεμάχια ειδών παράνομου εμπορίου. Από αυτά τα 4.000 τεμάχια αφορούν σε υγειονομικό υλικό (μάσκες), καθώς και 300 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης τα οποία δεν είχαν δηλωθεί ηλεκτρονικά στον ειδικό σύνδεσμο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Επιπλέον ελέγχθηκαν και κατασχέθηκαν 465 κιλά τροφίμων (οπωροκηπευτικά, ψάρια) που διακινούνταν παράνομα στην αγορά, θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου