Βασική επιδίωξη είναι να «μοιραστεί» ο κόσμος που τώρα συγχρωτίζεται σε πάρκα, παγκάκια και ανοργάνωτες παραλίες, ειδικά τα Σαββατοκύριακα που η άνοδος του υδραργύρου φθάνει στα όρια του καύσωνα.
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, «μας ενδιαφέρει ο συγχρωτισμός. Οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για παραλίες και ανοιχτούς χώρους είναι σε αυτό το πλαίσιο», προσθέτοντας ότι υπάρχει η πιθανότητα -μικρότερη μεν σε σχέση με τους κλειστούς χώρους, αλλά υπαρκτή- να κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό και σε ανοιχτό χώρο εάν δεν τηρούνται οι αποστάσεις.
Νωρίτερα, μέλη της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, έκαναν γνωστό ότι η συζήτηση για το άνοιγμα όλων των παραλιών ξεκίνησε μετά τις εικόνες του Σαββατοκύριακου, με τις ελεύθερες παραλίες να έχουν γεμίσει από κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες δεν τηρούσαν τις αποστάσεις ασφαλείας.
Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τελικές εισηγήσεις και αποφάσεις, όπως και οδηγίες συγκεκριμένες, για παράδειγμα ποια θα πρέπει να είναι η απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες στις οργανωμένες παραλίες. Ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και στο πολιτικό επιτελείο για το θέμα της εστίασης, με στόχο πάντα, αν ανοίξει νωρίτερα, να γίνει με τρόπο που να διασφαλίζει τα όρια ασφαλείας των επιστημόνων.
Υπό διαβουλεύσεις είναι και το θέμα του τουρισμού και της κίνησης ή όχι επισκεπτών από και προς τη χώρα μας, συζήτηση την οποία ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε πρόωρη. Οπως είπε όμως, εάν επιτραπεί η τουριστική κίνηση, θα γίνει με κανόνες, όπως είναι ο εργαστηριακός έλεγχος πριν από την επίσκεψη σε μια χώρα, μέτρα υγιεινής και με γνώμονα την προστασία των ομάδων κινδύνου.
Ο δρόμος για τα νησιά
Οσον αφορά στις μετακινήσεις εντός Ελλάδας, πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε χθες ότι στις 18 Μαΐου θα επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική χώρα και προς την Κρήτη, ενώ η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο… δρόμος προς τα νησιά να «ανοίξει» στις 25 Μαΐου, κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί και η τελική απόφαση θα κριθεί από την πορεία της επιδημίας στη χώρα.
Μιχάλης Μητρούσης για το τροχαίο: «Είμαι τυχερός μες στην ατυχία μου»
Σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά την τακτική απογευματινή ενημέρωση ο γνωστός καθηγητής Λοιμωξιολογίας, το R0 παραμένει σταθερό και δεν έχει ανέβει. Σημειώνεται όμως, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, ότι η μετάδοση του ιού από τη στιγμή που ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των περιορισμών, θα αποτυπωθεί σε αριθμούς την επόμενη εβδομάδα. «Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι κρίσιμο αυτή την περίοδο. Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας, προσθέτοντας πως τα μέτρα υγιεινής και απόστασης «θα μας συντροφεύουν το επόμενο χρονικό διάστημα».
Χθες ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα, με τα 12 εξ αυτών να προκύπτουν από συρροή κρουσμάτων σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού – τα επτά μέλη της ίδιας οικογένειας. Ο συνολικός αριθμός όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον SARS-CoV-2 ανερχόταν μέχρι χθες σε 153.
Εν τω μεταξύ, αισιόδοξες είναι καθημερινά οι ειδήσεις σε σχέση με τις θεραπευτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε τέσσερις-πέντε πολλά υποσχόμενες θεραπείες, την ώρα που οκτώ υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών.
Τα κριτήρια ελέγχου στα χειρουργεία
— Σχετικά με τη διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων, ο έλεγχος για κορονοϊό στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.
— Ελεγχος για SARS-CoV-2 θα γίνεται, επίσης, σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές, π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, ξενώνες κ.λπ.
— Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα, και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του 2019.
— Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας, όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-CoV-2.
— Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων, π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις, καθώς και θεραπευτικές παρεμβάσεις, π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για κορονοϊό. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-CoV-2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.
—Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-CoV-2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνσή τους, σε οποιαδήποτε δομή του δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης